به گزارش کردپرس، گروهی کردی که دارای ارتباط روشنی با ترکیه است، خود را نماینده بخشی از کردهای سوریه می داند و خواستار بیرون کردن دیگر گروه های کرد سوریه است که آنها را سازمان های تروریستی کردی می داند.
اصولا کردهای سوریه توسط دو گروه هدایت می شوند: حزب کردی اتحاد دموکراتیک سوریه یا PYD و YPG شاخه نظامی آن و نیز شورای میهنی کرد سوریه یا ENKS. برخی فکر می کنند که YPG شاخه سوری حزب کارگران کردستان ترکیه یا پ.ک.ک است که توسط ترکیه، آمریکا و دیگران یک سازمان تروریستی محسوب می شود.
اما ائتلاف مستقل کردی در 23 فوریه 2019 در شهر مرسین ترکیه نشستی برپا کرد. این ائتلاف کردی خود را به عنوان حزب و یا سازمان معرفی نکرده است بلکه خود را هویتی مستقل می داند. اعضای آن شامل؛ سیاستمداران برجسته، وکلا، نویسندگان و شخصیت های مذهبی است. این گروه که قبلا به صورت مخفیانه سه نشست داشته است، بزرگترین نشست خود را در آستانه احتمال حمله نظامی ترکیه به شرق رود فرات سوریه، در ترکیه برگزار کرده است.
این ائتلاف با توجه به این که نشست های آن مزین به پرچم های ترکیه بوده و نشست های پیشین آن در شهر کردنشین عفرین سوریه تحت کنترل ترکیه برگزار شده، این احساس را بر می انگیزد که یا توسط ترکیه ایجاد شده و یا آنکارا به شدت از آن حمایت می کند.
حدود 300 نفر در نشست این ائتلاف کردی در ترکیه شرکت کردند. سوال هایی که بیشتر مورد بحث قرار گرفت این ها بود: «چه کسی نماینده کردها است» و «چه کسانی دوستان و یا دشمنان کردها هستند» . بیشترین مناقشه بر سر حزب کردی PYD و شاخه نظامی آن یعنی YPG بود. این گروه جدید کردی در مورد که YPG و PYD تروریست هستند اشتراک نظر دارند.
عبدالعزیز تمو، رهبر این ائتلاف کرد سوری می گوید از کردهای سوریه به عنوان کارت و ابزار استفاده شده است. وی در مصاحبه با المانتیور گفت کردهای سوریه به دنبال راه حل در داخل سوریه بوده اند. وی افزود: « ما بخشی از مردم سوریه هستیم. وقتی مسئله به طور کامل در سوریه حل شود، مشکل ما هم حل خواهد شد و ما به عنوان کردهای سوریه به حقوق خود دست خواهیم یافت.»
به گفته وی، کردهای سوریه میان اربیل، پایتخت اقلیم کردستان عراق و پایگاه قندیل، فرماندهی پ.ک.ک گیر افتاده اند.
وی به المانتیور گفت که گروه وابسته به قندیل یا پ.ک.ک یعنی PKK/YPG تروریست بوده و دشمن مردم کرد هستند و آنها ارتباطی با مسئله کردها ندارند و از کردهای سوریه به عنوان منبع قدرت استفاده می کنند. به نظر وی این گروه کردهای سوریه را دچار رعب و ترس کرده و به قتل اپوزسیون و فعالان دست زده اند و صدها فعال به دست آنها به زندان افتاده اند.
تمو افزود: « در نشست ما همه موافق بودند که آنها تروریست هستند. آنها نمی توانند نماینده ما باشند و باید از سرزمین ما خارج شوند. گروه مستقر در اربیل نیز هرگز میهن پرستی و حقوق کردهای سوریه را دنبال نکرده اند. آنها می گویند حقوق کردها منوط به تاسیس کردستان سوریه است.»
او می گوید که ائتلاف مستقل کردی در سوریه مشکلی با ترکیه، ایران و عراق ندارد اما چالش آنها دمشق است. او همچنین ارتباط نزدیک این گروه را با ترکیه پنهان نمی کند.
تمو افزود: «ما ارتباط دوستانه ای با ترکیه داریم. ما بخشی از اپوزیسیون ترکیه هستیم که ترکیه را دشمن خود نمی داند. مشکل ما دمشق است. راه حل ما اینجاست. ما می خواهیم به ترکیه بگوییم که ما هیچ ارتباطی با پ.ک.ک و YPG نداریم. ترکیه هیچ وقت با کردهای سوریه نجنگیده و فقط بر علیه پ.ک.ک اقدام کرده است. دشمن مشترک ما و ترکیه پ.ک.ک است.»
اما آیا این حرکت جدید در سوریه پایگاه و جایگاهی مورد حمایت دارد؟ وهاب چوکسون، استاد حقوق در دانشگاه دجله در دیاربکر می گوید این پیدایش جدید به تنهایی نمی تواند راه حلی باشد.
وی به المانیتور گفت: « آمریکا به دنبال ایجاد ساختار منطقه امن در شمال سوریه با بدنه کردی است. همه بازیگران بین المللی به نحوی با PYD در ارتباط هستند. آنچه که باید ترکیه انجام دهد گفتگو با همه کردها در سوریه است. این که گفته شود که PYD نماینده کردها نیست و یا این که هیچ ارتباطی با ترکها ندارد واقع بینانه نیست. ترکیه باید با کردهای تحت کنترل شورای میهنی کرد سوریه و نیز YPG گفتگو کند. ترکیه اشتباه می کند با YPG گفتگو نمی کند در حالی که همه در حال مذاکره با آن هستند.»
چوکسون افزود: « یک گروه به تنهایی نمی تواند نماینده همه کردها باشد. ترکیه نباید فقط با یک گروه به صورت انحصاری گفتگو کند بلکه باید با همه گروهها گفتگو کند. یک گروه نمی تواند بگوید که فقط ما نماینده کردها هستیم و همه باید فقط با ما باید گفتگو کنند.»
وی معتقد است که « سوریه به سه دسته تقسیم شده است: یک طرف آن دولت مرکزی است که روسیه و ایران از آن حمایت می کنند و بیشترین قسمت از خاک سوریه را تحت کنترل خود دارد؛ طرف دوم نیروهای ارتش آزاد وابسته به اپوزیسیون هستند که ترکیه از آنها حمایت می کند و در نهایت PYD هست که آمریکا از آن حمایت می کند. تعیین سرنوشت کردهای سوریه از سوی گروهی که در مرسین ترکیه دیدار داشته نمی تواند واقع بینانه و عملی باشد.»
حمایت قوی ترکیه از این گروه جدید کردی فراتر از شک و گمان است. اما ناظران بر این باورند که یافتن راه حل در سوریه بدون یافتن راهی برای حل معضل کردهای ترکیه آسان نخواهد بود. بویژه این که همه متفق القولند که حل مسئله کردهای ترکیه با کردهای سوریه مرتبط است.
ائتلاف کرد مستقل سوریه بر کناره گیری اسد اصرار دارد. با این حال، این اصرار با اقدامات اخیر ترکیه که مخفیانه به دنبال بهبود رابطه با دمشق است منافات دارد. این تضاد توانایی گروه جدید کردی در سوریه را برای حل مسئله زیر سوال می برد.
منبع: المانیتور
نویسنده: محمود بوزارسلان
ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
کد خبرنگار: 40101
نظر شما