به گزارش کردپرس، مباحث مربوط به بازگشت یا عدم بازگشت نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان به کرکوک و دیگر مناطق مشمول ماده 140 قانون اساسی عراق موسوم به مناطق مورد مناقشه، در محافل سیاسی و رسانه ای عراق گرم است.
مقامات سیاسی و نظامی بغداد و اربیل طی هفته های اخیر از انجام مذاکرات جدی میان طرفین و تشکیل کمیته های پنج گانه برای حصول توافق در راستای هماهنگی و همکاری های نظامی و امنیتی به ویژه در تامین امنیت مناطق شمالی عراق و در این میان، مناطق مورد مناقشه خبر دادند.
در این میان، اظهارات مقامات عراقی و کُرد درباره مذاکرات مذکور و اهداف آن، نشان از تفاوت دیدگاه و انتظارات آن ها از این مذاکرات است.
یحیی رسول سخنگوی فرماندهی عملیات مشترک عراق در گفتگویی با شبکه تلویزیونی روداو در پاسخ به سوال مجری در رابطه با احتمال بازگشت نیروی پیشمرگ به مناطق مورد مناقشه و توافق طرفین بر سر این مسئله، تصریح کرده بود: هیچ تصمیم و توافقی برای بازگشت نیروهای پیشمرگ به مناطق مورد مناقشه در جریان نیست و گفتگو بر سر ایجاد هماهنگی و انجام دادن عملیات های مشترک در مناطقی است که در فاصله خط استقرار میان نیروهای پیشمرگ و ارتش عراق واقع شده اند و به دلیل وجود خلا امنیتی ایجاد شده، به محلی برای تحرکات داعش تبدیل شده اند.
این اظهارات در حالی است که پیشتر شاخوان عبدالله عضو هیئت عالی مذاکره کننده حزب دمکرات (پارتی) با بغداد برای عادی سازی اوضاع کرکوک، گفته بود: نشست های حزب دمکرات با احزاب و جریان های سیاسی برای عادی سازی اوضاع کرکوک ادامه دارد و هم اکنون منتظر ارائه گزارش کمیته های نظامی به دولت عراق و اقلیم کردستان هستیم. این کمیته ها هستند که مناطق مورد نظر برای تشکیل نیروی پیشمرگ و ارتش عراق و عقب نشینی ارتش از برخی مناطق را مشخص می کنند و پس از آن نیز هر دو طرف بغداد و اربیل در این باره تصمیم گیری می کنند و نیروهای پیشمرگ به مناطقی که قبل از 5 سپتامبر 2014 در آن ها مستقر بوده اند، بازخواهند گشت و هم اکنون منتظر موافقت هیئت دولت عراق هستیم و در کرکوک نیز به جز نیروهای این استان هیچ نیروی دیگری باقی نخواهند ماند.
حیدر العبادی نخست وزیر پیشین عراق که بازگشت نیروهای نظامی این کشور به کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه و خروج نیروهای پیشمرگ از آن ها در دوران نخست وزیری وی بود، به صورت تلویحی، بازگشت احتمالی نیروهای پیشمرگ به کرکوک را رد کرد.
رهبر ائتلاف النصر تصریح کرد: "کرکوک متعلق به کرکوکی ها و بخش مهمی از عراق است. ما باید از همزیسیتی مسالمت آمیز و وجود ثبات در کرکوک حمایت نماییم. باید کرکوک از سوی یک نیروی ملی محافظت شود، نیرویی که تبلور جامعه عراقی باشد. باید ساکنان این منطقه احساس امنیت و آرامش کنند. نیروهای نظامی نباید دارای جهت گیری باشند.
چندی قبل، قرارگاه مقدم عملیات مشترک ارتش عراق در استان کرکوک در حالی تشکیل شد که نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان در آن هیچ نماینده ای نداشتند.
تلاش چند ماهه دولت اقلیم کردستان و رایزنی های اربیل برای بازگشت نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان به استان مورد مناقشه کرکوک، تاکنون بی نتیجه بوده است و تشکیل قرارگاه مقدم عملیات مشترک ارتش عراق در این استان در غیاب پیشمرگ، شکست این تلاش و رایزنی ها را نشان داد.
سعد حربیه فرمانده قرارگاه مقدم عملیات مشترک ارتش عراق در استان کرکوک در خصوص تشکیل قرارگاه مقدم عملیات مشترک ارتش عراق در کرکوک و مسئله مشارکت یا عدم مشارکت نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان در طرح امنیتی جدید کرکوک، گفت: وضعیت روشن است. تنها همه نیروهای وزارتخانه های دفاع و کشور (در طرح امنیتی شرکت می کنند)؛ این (مشارکت یا عدم مشارکت پیشمرگ) یک مسئله سیاسی است نه امنیتی.
هم اکنون نیروهای پلیس فدرالی، نیروهای ویژه ارتش عراق، حشد الشعبی و حشد عشایری دارای نماینده در قرارگاه مقدم عملیات مشترک ارتش عراق هستند.
نظر شما