معمای شمال سوریه؛ تضاد منافع آنکارا و مسکو

سرویس ترکیه - روسیه و ترکیه اگرچه در چند سال اخیر توانسته اند روابط بسیار نزدیکی را با یکدیگر شکل بدهند ولی تحولاتی که از آغاز سال 2019 میلادی در منطقه به خصوص در شمال سوریه روی داده است به نوعی باعث ایجاد منافع متضاد آنکارا و مسکو در شمال سوریه شده است.

در پی لغو سفر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به ترکیه که قرار بود در تاریخ 12 مارس انجام شود و با تشکیل کارگروه همکاری ترکیه – روسیه به مدت دو روز در آنتالیا همراه باشد، وزارت امور خارجه روسیه تاریخ بعدی این سفر را 18 مارس اعلام کرد.

این سفر مهم با توجه به تحولات اخیر در شمال سوریه به خصوص در ادلب و منبج می توانست به یکی از مهم ترین رویدادهای سیاسی ماه جاری تبدیل شود. اما بر اساس اطلاعات به دست آمده از وزارت امور خارجه روسیه سفری که قرار بود 18 مارس 2019 نیز صورت بگیرد لغو شده و تاریخ دقیقی برای سفر لاوروف به ترکیه اعلام نشده است. سؤالی که پیش می آید این است که آیا لاوروف و مولود چاووش اوغلو وزاری امور خارجه روسیه و ترکیه با توجه به تحولات اخیر در ادلب و منبج تمایلی به دیدار با یکدیگر ندارند؟

روسیه و ترکیه اگرچه در چند سال اخیر توانسته اند روابط بسیار نزدیکی را با یکدیگر شکل بدهند ولی تحولاتی که از آغاز سال 2019 میلادی در منطقه به خصوص در شمال سوریه به وجود آمده است به نوعی باعث ایجاد منافع متضاد آنکارا – مسکو در شمال سوریه شده است. به خصوص بعد از اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و طرح جدی تر انجام یک عملیات نظامی توسط ارتش ترکیه در شرق فرات، روسیه در رویه سال 2018 خود که همکاری فشرده ای با ترکیه داشت تغییری به وجود آورده است که اولین نشانه های این تغییر رویه نیز لغو پی در پی دیدارهایی است که در سال های گذشته به صورت فشرده صورت می گرفت. لغو تماس تلفنی ولادمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در آغاز سال جدید میلادی در اوج لشگرکشی ارتش ترکیه به مرزهای جنوبی خود و لغو دوبار پیاپی دیدار لاوروف با چاووش اوغلو در یک هفته اخیر پیامد آغاز تضاد در منافع دو کشور در شمال سوریه است، که سؤالات بسیار مهمی درباره آینده روابط آنکارا – مسکو پیش می کشد.

روسیه به هیچ عنوان نمی خواهد ترکیه بیش از این مناطق تحت کنترل خود را در سوریه افزایش دهد. حملات هوایی از پایگاه حمیمیم به مناطقی از ادلب یک روز بعد از آغاز گشت زنی نیروهای ارتش ترکیه در شش منطقه ادلب، هشدارهای جدی مسکو به آنکارا در خصوص انجام تعهدات ترکیه در قبال ادلب، انتشار اخبار توافق روس ها با شورای نظامی منبج مبنی بر استقرار این نیروها در منبج بعد از خروج نیروهای آمریکایی از سوریه به منظور جلوگیری از حملات ارتش ترکیه به منبج و بی جواب گذاشتن مطالبات ترکیه در خصوص تل رفعت و انجام گشت زنی های نظامی مشترک ترکیه – روسیه در این منطقه به منظور خروج نیروهای YPG از جنوب عفرین تماماً پیامد آغاز یک دوران پرتنش میان ترکیه و روسیه است.

ترکیه و روسیه که در چند سال اخیر توافقات نظامی – اقتصادی زیادی با یکدیگر داشته اند، به خصوص توافقات نظامی حول محور سامانه دفاع موشکی S-400 و همچنین همکاری در پروژه انتقال خط لوله گاز طبیعی به اروپا با عنوان پروژه "ترک آکیم"، اکنون در آستانه آزمونی دشوار در سوریه قرار گرفته اند که در صورت عدم حل و فصل تضادهای به وجود آمده در شمال سوریه دوران پرتنشی را تجربه خواهند کرد.

خبرگزاری کردپرس/سرویس ترکیه

کد خبر 107242

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha