بدرقه اسفند با چاشنی احسان

سرویس کردستان- در واپسین روزهای اسفند سال 97، گروهی عزم جزم می کنند تا با سفری دو روزه و در حد وسع و تخصص خود، احسان داشته باشند به آنانی که دستشان کوتاه است از رسیدن به امکانات. اردوی جهادی دندانپزشکی که به مدت دو روز در روستاهای دهگلان برگزار شد روایت گام هایی استوار است که در روزهای سخت معیشتی، دست یاری به سوی محرومین دراز می کنند تا مرهمی باشند بر دردهای آنها.

به گزارش خبرنگار کردپرس؛ روزهای آخر اسفند است، همه در تاب و رسیدن به بهار هستند و اما برخی می خواهند به گونه ای دیگر اسفند را به بهار پیوند دهند، آنها عزم جزم می کنند برای بدرقه سال 97 با کوله باری از مهربانی و احسان.

ساعت 10 صبح است و با دکتر «فرهاد مرادپور»، مسئول مرکز شبکه بهداشت شهرستان دهگلان راهی می شویم برای رسیدن به اکیپی که از ساعت ها قبل به روستای «گزگزاره» رفته اند تا در قالب اردوی جهادی، دردی را از تن محرومین درمان کنند. با رسیدن به تابلوی روستای «سرنجیانه»، سیر گزارش ما هم آغاز می شود. طبیعت زیبا و گیاهان تازه سبز شده، روح را می نوازد و در ذهن، آوای موسیقی استاد «حسن زیرک» تداعی می شود، با عبور از روستاهای «چراغ آباد»، «سیس»، «سرواله» به روستای «گزگزاره» نزدیک می شویم. هر چه که نزدیک تر می شویم مسیر روستا نیز به تدریج سخت تر و پر از دست انداز می شود، اما نمای زیبای سد «سورهال» این سختی را آسان می کند.

هنوز به روستا نرسیده ایم که با «سیران محمدی» مسئول واحد گسترش شبکه بهداشت شهرستان دهگلان به همراه یکی دیگر از اعضای اکیپ برخورد می کنیم، پیاده و در هوای سرد به دنبال حل مشکلی فنی که در یکی از وسایل دندانپزشکی پیش آمده است طی مسیر می کنند، «محمدی» که خستگی ناپذیر به نظر می رسد گزارشی اجمالی از عملکرد تیم اعزامی و استقبال مردم به «مرادپور» می دهد.

وسایل دندانپزشکی داخل کانکسی و درون مدرسه روستا مستقر شده است. دو دندانپزشک به همراه دو دستیار ارائه خدمات می دهند. «علی مفاخری» وظیفه ترمیم دندان را بر عهده گرفته است و «منصوری» نیز کشیدن دندان را در برنامه دارد.

هزینه های بالای دندانپزشکی سدی برای معالجه دندان

اولویت ویزیت با کودکان، دانش آموزان و زنان باردار است، با افراد در صف مانده گپ و گفتی می کنم. زنی که در انتظار رسیدن نوبت ایستاده است می گوید: برای جرمگیری آمده ام. تابحال به دندانپزشک مراجعه نکرده ام و این اولین بار است. او بالا بودن هزینه درمان و نداشتن بیمه درمانی را دلیل خود برای عدم مراجعه به داندانپزشکی عنوان می کند.

پیرمردی که تنها دو دندان برایش باقی مانده است و می خواهد آنها را هم دور بیندازد، می گوید: "دکتر می گوید دیر آمده ای، لثه هایت صاف شده و نمی تونی از دندان مصنوعی استفاده کنی". او هم دلیلش برای دیر آمدن به دندانپزشکی را نداشتن توان مالی می داند، کمی از هزینه های بالای دندانپزشکی می نالد و برای کشیدن دو دندان باقیمانده می رود و من به این فکر می کنم چگونه می توان تنها با لثه، بلع مناسب داشت.

بی اهمیتی و عدم اطلاع در نگهداری دندان، عامل دوم عدم مراجعه

دختر جوانی که در صف کشیدن دندان به همراه مادر خود به انتظار ایستاده است توجهم را به خود جلب می کند. تنها 16 سال سن دارد یک دندان کشیده دارد و برای کشیدن دندان دوم آمده است. از اهمیت دندان در زیبایی لبخند و تاثیر آن در بلع مناسب می گویم، اما دختر فقط نگاه می کند! دلیل این دختر نوجوان مالی نیست، ظاهرا ترس از دندانپزشکی دارد و ترجیحش این است که با هر دردی در دندان آن را دور بیندازد بدون آنکه به ارزش وجود دندان در دهان خبر داشته باشد.

بی خیالی در نگهداری از دندان تنها مختص به این دختر نوجوان نیست، مردی حدوداً 40 ساله، که در صف کشیدن دندان ایستاده است، به راحتی از کشیدن دندان می گوید: یکی از دندان هایم را الان کشیده ام و می خواهم یکی دیگر را هم بکشم. می پرسم چرا ترمیمش نمی کنی؟ پاسخ این است که فرصت رفت و آمد به شهر و منتظر ماندن در مطب را ندارم. می گویم پس با دندان خراب چه می کنی؟ به راحتی می گوید: منتظر می مانم تا کاملا خراب شود بعد آن را بکشم!

زنگ هشدار آمار بالای کشیدن دندان

روز به نیمه می رسد که دندانپزشکان خسته برای نوشیدن یک چای و به در کردن خستگی از تن، می آیند. «منصوری» که چهارمین بار است در اردوهای جهادی حضور دارد، می گوید که هرچند این کار خستگی دارد اما با دلم آمده ام برای خدمت.

به خاطر صف طولانی کشیدن دندان به نسبت ترمیم آن، می خواهم آماری از دندان های کشیده شده داشته باشم، او می گوید که تا این لحظه 30 نفر را با میانگین 60 دندان ویزیت کرده است. آماری که «منصوری» می دهد بسیار نگران کننده است و زنگ هشدار را برای آموزش و جلب توجه بیشتر نسبت به بهداشت دهان و دندان به صدا در می آورد.

بنا به گفته این دندانپزشک، توجه به بهداشت دهان در میان زنان بیش از مردان است چرا که اکثر مراجعین برای کشیدن دندان، مردان هستند و اغلب چند دندان خراب دارند که دیگر قابل ترمیم نبوده و باید کشیده شود.

«منصوری» معتقد است که بیشتر افراد به بهداشت دهان و دندان اهمیت نداده و نحوه مسواک زدن صحیح را نمی دانند، اجازه می دهند تا دندان کاملا خراب شود و بعد آن را دور بیندازند.

او در حین انجا کار خود نیز، گاهاً توصیه هایی به مراجعین دارد و به نوعی کلاس آموزشی را در کنار انجام کار خود برگزار کرده است. استفاده از دهان شویه، مسواک زدن به صورت مرتب، چگونگی انجام آن و تاکید بر بهداشت دهان دندان از جمله توصیه هایی است که او برای بیماران خود دارد.

اردویی در راستای ارتقای شاخص ها

کمی بعدتر، بخشدار همیشه فعال بخش «بلبان آباد» می آید تا از نزدیک در جریان این اردوی جهادی باشد و مشکلات احتمالی را رفع کند.

«عباس ارشدی» یکی از شاخص های ارتقای شهرستان و بخش را حوزه بهداشتی از جمله داشتن آب شرب سالم، شبکه فاضلاب، معابر مناسب، جمع آوری زباله، جایگاه زباله و همینطور پزشکی می داند و استقرار این اکیپ در بخش «بلبان آباد» را نیز در همین راستا معرفی می کند.

«ارشدی»، تامین منابع مالی برای برگزاری این اردو را از طریق خیرین و دندانپزشکانی که در همین اردو حضور دارند و همچنین بخشی را توسط دانشگاه علوم پزشکی عنوان می کند و خواستار خودیاری و همکاری خود مردم در این حوزه برای ارائه خدمات بیشتر و مطلوبتر است.

او معترف به اهمیت نگهداری و حفظ دندان است و می گوید که کلاس های آموزشی بهداشت دهان و دندان به صورت جدی در مدارس این بخش برگزار می شود و تمام تلاشمان این است تا بتوانیم با اجرای چنین اردوهایی در سایر مناطق روستایی این بخش، افراد بیشتری را از این امکان بهره مند سازیم.

جهادگرانی که خستگی نمی شناسند

تعداد مراجعه کنندگان به دلیل مراجعه اهالی روستاهای اطراف بالاست و برخی نگرانند که به آنها نوبت نرسد، «سیران محمدی» مسئول گسترش شبکه بهداشت، این اطمینان خاطر را می دهد که تا هر زمان از امشب که باشد اکیپ برای ارائه خدمات حضور دارد.

اعضای اکیپ با خستگی و غرولند که امروزه عادت بسیاری افراد حین انجام کار است میانه ای ندارند. تاکید اکیپ برای ارائه خدمات به تمامی مراجعه کنندگان است بنابراین فرصت را از دست نمی دهند، دندانپزشکان بعد از صرف چای به ادامه کار می پردازند و مسئول گسترش شبکه بهداشت نیز برای دومین بار در طول روز برای پیگیری امور به دهگلان رفته و دوباره باز می گردد.

اکیپ قرار است فردا به روستای «بهمن آباد» برود تا آنجا نیز بخش دیگری از روستاییان را تحت پوشش قرار دهد. هماهنگی برای استقرار کانکس و وسایل صورت می گیرد، من نیز بعد از گرفتن چند عکس و گفت و گو با مردم، آماده بازگشت می شوم و با خود فکر می کنم که جهاد مگر جز این است که تلاش کنی تا سایه محرومیت و درد را از چهره ای بزدایی؟

یک جمع بندی از تلاشی دو روزه

بنا به گفته مسئول واحد گسترش شبکه بهداشت شهررستان دهگلان، این اردوی دو روزه با همکاری ۶ دندانپزشک ،‌۳ دستیار دندانپزشک و ۵ بهورز خانه های بهداشت در روستاهای گزگزاره و بهمن آباد جهت مردم روستاهای گزگزاره سفلی و علیا،رامول، سرواله، سرابدوکل، سورهال، هندیبلاغ، زاغه و چقماقدره که تابع مرکز سیس بوده با هدف ارتقای بهداشت دهان و دندان و آموزش بهداشت برگزار شد.

«سیران محمدی» هزینه ارائه این خدمات را 13 میلیون تومان برآورد کرده و می گوید: در این اردوی دو روزه در مجموع ۲۸۰ نفر معاینه شده و خدمات کشیدن ۱۸۰دندان، ترمیم ۵۴، جرم گیری ۵ نفر، فیشورسلانت ۱۶نفر و آموزش بهداشت دهان و دندان و توزیع بروشور آموزشی به صورت رایگان انجام شد.

*گزارش: ظریفه احمدی

کد خبر 107248

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha