چقدر خوب شد سال سختي ها و بحران ها سپري شد اما افسوس كه يك سال از عمر ما نه، از فرصت هاي ما كاسته شد پيشا پيش اميدوارم سال ١٣٩٨ پايان سختي ها و بحران ها و آغازي براي آرامش و امنيت و رفاه هم ميهنان و همشهريان باشد. ضرب المثل درستي نيست «عمر چون به سختي بگذرد يك نفس بسيار» بايد تا واپسين لحظات زندگي با اميد به آينده بهتر برنامه ريزي و مديريت كرد.
با اين حال وبدون ترديد سال ١٣٩٧سال سختي براي كل ملت ايران بود صد البته اين سختي ها و مشكلات عمومي بطور مضاعف در استان های کُرد نشين بيشتر بود. جانباختن نوجوان مریوانی در ارتفاعات ته ته که بدنبال معاش بود در زیر برف تراژديك بود. در طول سال ٩٧ مردم کردستان علاوه بر تحمل فقر و بيكاري و گراني، در جاده هاي مرگ جان دادند بنابراين مناطق کردستان در كنار مشكلات سراسري مشقات و سختي هاي خاص منطقه ايي را تحمل و تجربه مي كند.
با اين مقدمه تجزيه و تحليل عملكرد نظام سياسي-اداري وآسيب شناسي علل و عوامل اين مصائب و بحران ها لازم و ضروري است بديهي است در اين فرصت اندك و با اين يادداشت كوتاه پرداختن به زواياي آشكار و پنهان معضلات نظام اداري كشور ميسر نيست با اين حال صرفا از منظر اصول و تئوري هاي علم مديريت به گوشه اي از علل و عوامل اين اوضاع بغرنج مي پردازم.
بر پايه علم مديريت و در سيستم مديريت يكپارچه(IMS) بايد در همه سطوح زندگي فردي و اجتماعي ودرحوزه هاي خرد و كلان نظام اداري - سياسي بر اساس چرخه دمينگ، به ترتيب برنامه ريزي ، اجراي برنامه، چك و كنترل ، ارزيابي و در نهايت اقدامات اصلاحي را به منظور جلوگيري از انحراف و براي تحقق اهداف از پيش تعيين شده انجام داد با اين حال اين تئوري ها و مدل ها تحت تاثير عوامل و متغيرهاي غير قابل كنترل محيطي مانند استراتژي ها و سياست هاي كلان خارجي و داخلي است.
به زبان ساده تر اصول و تئوري هاي علوم انساني و مديريت بدون سازگاريي و هم سويي و هماهنگي سياست هاي راهبردي و كلان نظام اداري كارايي خود را از دست مي دهد كماذاينكه بحران هاي موجود در اقتصاد كشور از يك سو معلول كم و كيف سياست خارجي وتعارضات و تحريم هاي بين المللي و از سوي ديگر ناشي از كم و كيف اداره كشور و ضعف مديريت كلان نظام اداري -اقتصادي است.
بنابراين همانگونه در يك سيستم مكانيكي مانند يك وسيله ي نقليه همه اجزا و قطعات در جاي خود و در تعامل و ارتباط با ساير قطعات موجب عملكرد مطلوب ماشين و حركت به سمت مقصد مي شوند در نظام سياسي- إداري نيز بايد ابتدا اهداف بلند مدت و مقاصد را بر پايه منافع ملت تعيين و تعريف نمود و همه مؤلفه ها ي بخش هاي دولت و حاكميت در ارتباط و تعامل و همسو بسوي مقاصد و اهداف پيش رفت.
اما ترديدي نيست اگر نظام سياسي- اداري ما در كشوري ثروتمند از نظر منابع مادي و انساني بر اساس اينگونه تئوري ها و متد ها اداره مي شد اكنون شاهد اين نابساماني ها و ركود تورمي خارج از كنترل نبوديم. تحقيقا اهداف بنيادي و استراتژي ها و سيستم مديريت يك پارچه و اصول مديريت شامل: برنامه ريزي، سازماندهي، هماهنگي،نظارت و كنترل، ارزيابي و اقدامات اصلاحي در سازمانهاي منسجم اخلالگر در نظام اقتصادی به مراتب بيشتر و بهتر از نظام اداري و سازمان هاي رسمي كشور كاربرد دارد. دليل و سند اين ادعا را در موفقيت عملكرد آنان طي پروسه زماني مديد وسرانجام خروج موفق به همراه ميليونها دلار سرمايه ملي از كشور است به قول اقاي مهندس زنگنه اگر تشكيلات منسجمي هماهنگ و مشترك المنافع ساپورت نكند مگر يك شخص به تنهايي قادر به انجام چنين كاري است ؟
از سوي ديگر پس از تهيه و تدوين و ارائه پيش نويس «بيانيه ١٠ ماده ايي حقوق اقوام، اديان و مذاهب» و تقديم آن به آقاي روحاني در انتخابات ١٣٩٢ و در پي انتشار آن توسط ايشان ، در متينگ هاي انتخاباتي، مسير آقاي روحاني را به سمت كره جنوبي و مسير رقباي اصلي ايشان را به سمت كره شمالي ارزيابي و مقايسه كردم در نتيجه با اوضاع موجود و با عملكرد آقاي روحاني همشهريان منتقد طي تماس ها و پيام ها مي گويند: شما اشتباه كرديد آقاي روحاني تخته گاز مسير خود را عكس شعارها و وعده هاي انتخاباتي منحرف مي رود بايد اعتراف كرد حق با منتقدين است.
بنابراين براي خروج از اين چرخه معيوب بطور كلي دو راه كار توصيه مي گردد:
١- اصلاح مسير و گام نهادن در راه منافع بلند مدت ملت يعني اصلاح سياست ها و روابط خارجي.
٢- اعمال اصول و تئوري هاي علمي و عمل به اصل شايسته سالاري و حذف رانت و روابط مافيايي در اداره كشور يعني اصلاح سياست ها و مناسبات داخلي.
گرچه سالي كه نيكوست از قانون برنامه و بودجه اش پيداست اما در خاتمه بار ديگر آرزو مي كنم سال ١٣٩٨ سال پايان درد و رنج مردم ايران ومناطق كردستان واتمام بحران هاي ملي و بين المللي باشد.
نظر شما