50 میلیارد تومان برای اتمام پروژه گردنه صلوات آباد نیاز است

سرویس کردستان- مدیر ساخت و توسعه راه های اداره کل راه و شهرسازی استان کردستان درباره علت تاخیر در روند تکمیل پروژه دوبانده کردن گردنه صلوات آباد می گوید: مطالبات پیمانکاران در این پروژه 15 میلیارد تومان است که این مطالبات سنگین در سه قطعه پروژه، روند پیشرفت فیزیکی آن را با مشکل مواجه کرده است.

رامین محمودی در گفت و گو با کُردپرس، چالش اعتباری را مهمترین علت عدم پیشرفت فیزیکی در پروژه گردنه صلوات آباد بیان و اظهار می کند: کمبود قیر در کشور و تاخیر در روند تحویل آن و نامناسب بودن شرایط آب و هوایی سال گذشته نیز از دلایل عدم پیشرفت این پروژه است.

او با اشاره به اینکه این پروژه در سال 95 آغاز و زمان اتمام آن تابستان سال 97 بود، تصریح می کند: زمانی یک پروژه توانایی پیشرفت دارد که علاوه بر پیشرفت فیزیکی از نظر ریالی و اعتباری نیز تامین شود.

محمودی با بیان اینکه رقم اعلام شده برای اتمام پروژه 30 میلیارد تومان بوده در حالیکه پیش از این با 25 میلیارد تومان پروژه، 60 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، خاطرنشان می کند: این رقم اعلام شده در سال 95 بوده در حالی که افزایش قیمت ها و تعدیل در جبران افزایش قیمت ها توسط پیمانکار منجر به اضافه پرداختی ها می شود.

او با اشاره به اینکه در این پروژه 2 الی 3 میلیارد تومان برای رفع معارض هزینه شده است، یاد آور می شود: در حال حاضر 25 میلیارد تومان برای پیمانکاران در این پروژه هزینه شده که 15 میلیارد تومان آن پرداخت نشده است.

مدیر ساخت و توسعه راه های اداره کل راه و شهرسازی کردستان با اشاره به اینکه در مناطق کوهستانی میانگین هزینه احداث یک باند راه اصلی 4 الی 5 میلیارد تومان است، خاطرنشان می کند: هزینه اولیه این پروژه 20 کیلومتری، 30 میلیارد تومان بوده که برای ادامه آن 20 میلیارد تومان در شرایط اقتصادی حال حاضر نیاز است تا پروژه به اتمام برسد.

او اضافه می کند: در سال 95 یک تُن آسفالت 120 هزار تومان بود در حالی که در سال جاری با 440 هزار تومان رشد 4 برابری داشته است.

او با یادآوری اینکه این پروژه 60 درصد پیشرفت فیزیکی داشته، خاطرنشان می کند: عمده عملیات خاکی و ابنیه فنی پروژه به پایان رسیده و عملیات روسازی هم علی رغم صرف هزینه زیاد در بعضی نقاط شروع شده است.

این مسئول با اشاره به اینکه افزودن باندی دیگر و تبدیل به چهار بانده کردن گردنه صعب العبور صلوات آباد صرفا به معنای احداث بزرگ راه نیست، هدف عمده از دو بانده کردن پروژه گردنه صلوات آباد را افزایش گنجایش ظرفیت مسیردر کاهش تصادفات رخ به رخ عنوان می کند و ادامه می دهد: تسهیل تردد، کاهش تصادفات و عبور تعداد وسایل نقلیه بیشتر در مدت زمان کم تر از دیگر اهداف احداث این پروژه است.

محمودی خاطر نشان می کند: پروژه دو بانده کردن گردنه صلوات آباد جزو اولویت های اصلی سفر ریاست جمهوری و مسئولان استانی است.

کد خبر 109437

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha