تنش ترکیه و آمریکا بر سر کردها در شمال سوریه

سرویس جهان- نویسنده و روزنامه نگار حوزه مسائل کردی به کردپرس گفت: همین الان هم منطقه پرواز ممنوع در منطقه تحت کنترل کردها در شمال سوریه بر قرار است و با توجه به ادامه همکاری میان کردها و دولت آمریکا به نظر نمی رسد که آنکارا و واشنگتن بتوانند بر سر مسئله کردهای سوریه به توافق برسند.

به گزارش کردپرس، ترکیه و آمریکا بر سر مسائل مختلف از جمله اقدام ترکیه به خرید سیستم های دفاعی از روسیه، بازداشت شهروندان آمریکایی از سوی دولت رجب طیب اردوغان، عدم استرداد فتح الله گولن، روحانی ناراضی ترکیه از سوی واشنگتن با هم اختلاف دارند اما یکی از مهم ترین تنش های اخیر این دو کشور حمایت آمریکا از کردهای سوریه از سال 2014 تاکنون است در حالی که ترکیه نیروهای کرد سوریه را همسان پ.ک.ک تروریست می خواند. واشنگتن برخلاف آنکارا حزب کارگران کردستان ترکیه یا پ.ک.ک را تروریست می خواند اما معتقد است نیروهای کرد سوریه موسوم به YPG ارتباط چندانی با پ.ک.ک نداشته و تروریست نیستند.

ترکیه که از ایجاد منطقه ای خودگردان توسط کردها در طول مرزهای جنوبی خود در خاک سوریه نگران است در سال 2018 با کمک شورشیان ارتش آزاد سوریه طی یک عملیات نظامی مناقشه برانگیز، کانوتن کردنشین عفرین را از دو کانتون دیگر تحت کنترل کردها جدا کرد و آن را تحت کنترل خود در آورده است. دولت رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه که از قدرت گرفتن کردهای سوریه در شمال و شرق این کشور نگران است تلاش کرده است آمریکا را راضی کند کنترل این مناطق را نیز در دست بگیرد. اما این توافق تاکنون صورت نگرفته و کردها از آمریکا و دیگر کشورهای غربی خواسته اند در مقابل حملات احتمالی ترکیه منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه ایجاد شود.

خبرگزاری کردپرس برای بررسی مسائل مختلف کردها بویژه در مورد کردهای سوریه با آنتونی آویس دو بوسون، نویسنده اهل آفریقای جنوبی و روزنامه نگار ارشد حوزه مسائل کردی ساکن استرالیا مصاحبه مفصلی انجام داده است که بخش اول آن به بررسی مذاکره میان کردهای سوریه و دمشق پرداخت. دبوسون در بخش دوم مصاحبه با کردپرس به تشریح وضعیت در شمال سوریه و تقابل منافع آمریکا و ترکیه در این منطقه پرداخت.

وی در این مصاحبه تاکید کرد که ترکیه وآمریکا نتوانسته اند بر سر کردهای سوریه به یک توافق دست پیدا کنند و هنوز بر سر آینده سوریه با هم اختلاف نظر دارند و آنها هنوز هم بر سر چگونگی حل مشکل کنونی به توافق نرسیده اند.

دوبوسون درباره اختلافات دو طرف به کردپرس گفت: «آنکارا با توجه به این که نیروهای YPG را تروریست می خواند و معتقد است که این نیرو یکی از اقمار پ.ک.ک است و از واشنگتن می خواهد که به ارتباط خود با YPG پایان دهد. آنکارا همچنین خواستار ایجاد یک منطقه امن در شمال سوریه است تا به قول خود آن را از وجود «تروریست ها» پاک کند. اما واشنگتن به سبب کمکی که نیروهای محلی کرد سوریه موسوم به YPG و نیروهای سوریه دموکراتیک به جنگ با داعش کرده اند نمی خواهد آنها را تنها بگذارد. واشنگتن همچنین به ترکیه هشدار داده است که ورود نظامی این کشور به شمال سوریه تبعات مخربی به دنبال خواهد داشت.

نویسنده اهل آفریقای جنوبی درباره وضعیت کنونی همکاری میان کردهای سوریه و دولت آمریکا افزود: فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکا در خاورمیانه موسوم به سنتکام در حال حاضر مشغول عملیات ضدتروریستی علیه باقی مانده های داعش به عنوان هسته های مخفی این گروه با کمک نیروهای پلیس کرد موسوم به آسایش و نیروهای سوریه دموکراتیک است. ائتلاف مبارزه با داعش به رهبری آمریکا همچنین به دنبال اجرای برنامه ثبات سازی منطقه است که هدف از آن فراهم کردن محیطی است که داعش و دیگر گروه های شبیه به آن نتواند در آن ظهور کند. اما مسئله این است که کاخ سفید در مورد سوریه برنامه منسجمی ندارد و سنتکام باید با این موضوع دست و پنجه نرم کند.»

آویس دوبوسن معتقد است که اعلام خروج نیروهای آمریکا از سوریه توسط دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا باعث شد رهبران کرد سوریه نسبت به طرح ها و برنامه های بعدی نیروهای کرد در مبارزه با داعش در سوریه مردد باشند.

منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه

روزنامه نگار حوزه مسائل کردی در مورد این که آیا آمریکا موضوع ایجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال را پیگیری خواهد کرد یا خیر، گفت: «پاسخ دادن به این سوال مشکل است. اگرچه آمریکا پس از عملیات نظامی خلیج فارس قابلیت خود را برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال عراق برای محافظت از کردها نشان داد اما ایجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه مشکلات خاص خود را دارد.»

وی بر این باور است که همین الان هم به صورت غیررسمی منطقه پرواز ممنوع در منطقه تحت کنترل کردها در شمال سوریه برقرار است چرا که « سنتکام به خاطر عملیات های خود علیه داعش به صورتی غیررسمی به ایجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه دست زده است اما ادامه اجرای منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه کاملا به تصمیم کاخ سفید وابسته است. دولت ترامپ می تواند به خاطر هداف داخلی تا زمان انتخابات آینده ریاست جمهوری که نیروهای خود را کاملا از سوریه بیرون می برد بخشی از این نیروها را همچنان در شمال سوریه حفظ کند. اگر آمریکا چنین اقدامی انجام دهد فوایدی خواهد داشت»

نویسنده ساکن استرالیا هشدار داد که خروج نیروهای آمریکا از سوریه مشکلاتی بوجود خواهد آورد چرا که حضور کنونی نیروهای آمریکا به کردها کمک می کند امنیت و ثبات منطقه تحت کنترل خود را حفظ کنند. کاهش تعداد نیروهای آمریکا در سوریه و یا خروج کامل آنها از این منطقه سیاست خارجی آمریکا در مورد سوریه را به چالش خواهد کشید و ماموریت ایجاد ثبات در این منطقه را پس از شکست دادن داعش تحت تاثیر قرار خواهد داد.»

دوبوسون به کردپرس گفت که آمریکا بخش بزرگی از نیروهای خود را از سوریه خارج نخواهد کرد و این نیروها تا 5 سال آینده در سوریه باقی خواهند ماند. این مسئله با توجه به این که نیروهای هوایی این کشور همچنان حضور خواهند داشت خوب است و به معنی ادامه ایجاد منطقه پرواز ممنوع غیررسمی در شمال سوریه است. تنها مسئله ترکیه در این مورد مطرح است. اگر اردوغان همچنان بر دخالت نظامی در شمال سوریه و منطقه تحت کنترل کردها اصرار ورزد مشکل بزرگی برای ماموریت ائتلاف در این منطقه بوجود خواهد آمد.

وی ابراز امیدواری کرد که با توجه به این که اخیرا خطابه های آتشین اردوغان درباره ضرورت حمله به شمال سوریه کمتر شده است، این احتمال وجود دارد که اردوغان قول خود را برای تصرف منطقه کردنشین شمال سوریه عملی نکند. البته این مسئله در صورتی امکانپذیر است که فشارها علیه ریاست جمهوری اردوغان هم در داخل و هم از طرف آمریکا تشدید پیدا کند.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 109493

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha