به گزارش خبرگزاری کردپرس، معرفی نسل جديدى از كيسه های جای زباله كه جاى کیسه های پلاستيكی معمولی را ميگيرد و از نابودى طبيعت جلوگيرى مي كند یکی از مهم ترین دغدغه های یکی از انجمن های زیست محیطی شهرستان دره شهر و مدیر این انجمن است که دوسالی است با این دغدغه مهم زندگی می کند.
در مدت یکسال گذشته دغدغه اصلی خانم فاطمه محمدشاهی کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست و مدیر «انجمن سبز اندیشان زیست محیطی ماداکتو» این بوده که به هر نحو ممکن و عمدتاً از طریق فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در بین ادارات و نهادهای مختلف موانعی برای تخریب های زیست محیطی که از طریق کیسه ها و ظروف پلاستیکی صورت می گیرد ایجاد کند.
این فعال زیست محیطی اهل شهرستان دره شهر با تآسیس این انجمن، جنبش مبارزه با پلاستیک و نه گفتن به استفاده از ظروف پلاستیکی را با کمک تعدادی از دوستانش آغاز کرده است و در این مدت علاوه بر اطلاع رسانی هایی در سطح عموم، با کارکنان ادارات و سازمانهای مختلف نیز نشست هایی را برگزار کرده تا آنان نیز به استفاده نکردن از پلاستیک و استفاده از کیسه های پارچه ای جایگزین پلاستیک ترغیب شوند.
خبرگزاری کردپرس با این فعال زیست محیطی در خصوص فعالیتها و اهداف وی در این زمینه به گفتگو نشسته که در پی می آید:
کردپرس: به عنوان نخستین پرسش بفرمایید چطور شد مبارزه با آلودگی پلاستیکی به عنوان سرلوحه فعالیتهای انجمن شما قرار گرفت ؟
همانطور که اطلاع دارید شعار روز جهانی محیط زیست در سالی که گذشت حذف آلودگی پلاستیکی از طبیعت و محیط پیرامون ما بوده است.
این نامگذاری نشان از وجود بحران بزرگی به نام پلاستیک در کل جهان است و لازم است کنشگران محیط زیستی اقداماتی در جهت آگاهی بخشی به عموم مردم انجام دهند.
از آنجایی که از سال گذشته در بسیاری از کشورهای اروپایی مبارزه جدی علیه تولید پلاستیک توسط دولت و مردم این کشورها آغاز شد اما در کشور ما متأسفانه خطر پلاستیک و انباشت آان برای محیط زیست و در واقع مبارزه علیه آن هنوز جدی گرفته نشده است.
بنابر این ما در انجمن سبز اندیشان زیست محیطی ماداکتو قصد داریم در حد توان به کمک مردم علاقه مند به محیط زیست اقدام به تولید و توزیع کیسه پارچه ای در نانوایی های دره شهر نماییم و در خصوص مضرات استفاده از کیسه های پلاستیکی اطلاع رسانی نماییم.
کردپرس: انجمن شما چه اقداماتی در زمینه حذف و جایگزین کردن ظروف یا کیسه های پلاستیکی انجام داده یا قصد دارد ارد انجام دهد؟
با توجه به مضرات کیسه های پلاستیک وتماس با موادغذایی داغ تمرکزاصلی انجمن ما حذف کیسه های پلاستیکی درسطح نانوایی های شهرستان دره شهر هست و برای استفاده از فرهنگ کیسه های پارچه ای،کارگاه های آموزشی برای کارمندان ادارات ، مدارس و آموزش چهره به چهره ی شهروندان و نانوایی ها را برگزار کردیم و تا به الان حدود 1400 خانوار را پوشش دادیم.
کیسه های پارچه ای با جنس مطلوب و هزینه مناسب در واحدهای نانوایی عرضه می شود.انشاءالله اقدامات بعدی ما حذف کیسه های پلاستیکی در فروشگاههای زنجیره ای است که امیدواریم مردم و فعالان زیست محیطی و البته مسئولان در این زمینه با ما همکاری کنند.
کردپرس: به نظر شما چطور می توان در درازمدت یا کوتاه مدت به حذف پلاستیک از محیط زیست و طبیعت یا زندگی ما انسانها امیدوار بود؟
قطعاً حذف پلاستیک ها دریک فرجه زمانی کوتاه، امکان پذیر نیست اما میتوان مصرف آنرا به صورت تدریجی کاهش داد و از این رو آموزش شهروندان در این زمینه ضروری است. ارائه آموزش بر پایه تغییر الگوی مصرف ازسنین کودکی، حمایتهای مالی از تولید کنندگان پلاستیکهای زیست تخریب پذیر،آموزش واطلاع رسانی به مردم برای استفاده ازکیسه های پارچه ای، ترغیب مردم نسبت به کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی ازراهکارهای ساده در کاهش تولید زباله های پلاستیکی است و میتوانیم فرهنگ پرداخت پول را برای استفاده از نایلونهای پلاستیکی در بین مردم رواج دهیم.
کردپرس: برای استفاده از کیسه های پارچه ای در نانوایی های دره شهر چه اقدامی انجام داده اید یا در حال انجام است؟
من در فعالیت های آموزش همگانی، مشارکت های مردمی و جلسات مختلف در زمینه فرهنگ سازی اقدام های گسترده آموزشی و ترویجی انجام داده ام. که در دو فاز کیسه های پارچه تهیه که با آموزش قشرهای مختلف همراه بود.
در فاز نخست آموزش چهره به چهره نانواها و معلمین مدارس در خصوص مضرات و مزایای کیسه های پارچهای و علت استفاده از کیسه های پارچه ای را جویا شدم و در فاز دوم آموزش کارمندان ادارت و همراه کردن این قشر در جهت ترویج فرهنگ کیسه های پارچه ای بود و خدا را شکر این طرح با استقبال مردم و سازمانها همراه هست و ان شاءالله در برنامه های آینده همراه کردن مردم روستایی را با این طرح خواهیم داشت.
کردپرس: هزینه این پروژه را از کجا تأمین می کنید و چه سازمانهایی با شما همکاری دارند؟
هزینه این پروژه تاکنون با مشارکت اعضای گروه و همچنین خانواده خودم که همواره پشتیبانم هستند تأمین شده که البته در حد سرمایه اولیه تأمین شده و متاسفانه هیچ نهادی بصورت جدی از این فعالیت حمایت نکرده است.
کردپرس: به جز نانوایی ها آیا قصد دارید در جاهای دیگر نیز اینکار را انجام دهید؟
بله، ان شاء الله در برنامه های بعدی علاوه بر نانوایی ها، داروخانه ها و مراکز میوه و همچنین فروشگاه های زنجیره ای مد نظر ما هستند و امیدوارم با توجه به زیان های بیشمار پلاستیک برای محیط زیست ،یک جنبش عمومی در این زمینه ایجاد شود.
کردپرس: برای حفظ محیط زیست و خصوصاً کاسته شدن از زباله ها و ظروف پلاستیکی به صورت کلی به چه اقداماتی در سطح کلان نیاز هست؟
حذف یا کاهش ظروف پلاستیکی از چرخه زندگی مردم نیاز به عزم و تصمیم همگانی و ملی دارد. متاسفانه ایران ازکشورهایی است که مصرف سرانه پلاستیک درآن بسیار بالا است. در این زمینه باید نظارتهای قانونی کافی بر تولید مواد تجزیه ناپذیر و ملزم کردن تولید کنندگان و مصرف کنندگان پلاستیک به مدیریت وبازیافت پسماند صورت گیرد.
کردپرس: در استان ایلام و شهرستان دره شهر گروههای همسان با شما به چه کمکهایی نیاز دارند؟
با توجه به اینکه توسعه فرهنگ زیست محیطی با استفاده از ظرفیت های سازمان های مردم نهاد رویکردی کم هزینه ، فراگیر و با مقبولیت اجتماعی بالا است و قطعا می تواند در رفع چالش های محیط زیست موثر واقع شود بنابراین همکاری همه سازمانها، نهادها و بهویژه حمایتهای مالی دولت و رسانهها به ویژه رسانه های مجازی و رسانه ملی که نقشی انکارناپذیر در فرهنگسازی دارد در این زمینه می تواند پیشگام باشد.
کردپرس: چنانچه موافق هستید در مورد فعالیتهای انجمن سبز اندیشان زیست محیطی ماداکتو به صورت مختصر توضیحات بیشتری بفرمایید؟
علاوه بر مواردی که ذکر شد و فرهنگ سازی در زمینه استفاده نکردن از کیسه و ظروف پلاستیک و نیز برگزاری نشست با مدیران و کارکنان دستگاههای اجرایی شهرستان دره شهر و نانوایی ها، مواردی همچون: پاکسازی تنگه بهرام چوبین شهرستان دره شهر که این منطقه پربازدید ترین مکان تاریخی استان ایلام است از زباله های پلاستیکی، آموزش شهروندی و پاکسازی زباله های مراسم پیاده روی اربعین در شهرستان دره شهر، کاشت نهال های بلوط با مشارکت اداره منابع طبیعی شهرستان دره شهر در کوهستانهای اطراف دره شهر و کبیرکوه، راه اندازی پویش جمع آوری درب بطری با هدف تهیه ویلچربرای معلولین و خصوصاً انجام پروژه اجتماعی حذف کیسه های پلاستیکی در سطح نانوایی های شهرستان دره شهر از دیگر فعالیتهای انجمن سبز اندیشان زیست محیطی ماداکتو است.
کردپرس: و حرف آخر...؟
نکته ای که باید در پایان گفت این است که استفاده از کیسه های پارچه ای جای زباله که در طبیعت تجزیه پذیر هستند در بین مردم ما متاسفانه کمرنگ هست، به همین دلیل لازم است که اقدام های فرهنگی و تشویقی بیشتری برای جایگزینی کیسه های تجزیه پذیر یا پارچه ای به جای پلاستیکی در جامعه صورت گیرد. قطعاً هدف ما از این اقدام کمک به سلامت شهروندان و حفظ محیط زیستی سالم و شاداب برای مردم و آیندگان است.
در پایان لازم می دانم از اعضای گروه و انجمن سبز اندیشان زیست محیطی ماداکتو وهمچنین پدر و مادر بزرگوارم که همواره حامی و پشتیبان من بوده اند قدردانی کنم.
گفتگو: حشمت اله کرمی نژاد
نظر شما