به گزارش کُردپرس، گویا کردستان در تمام شاخص های منفی می خواهد رکوردی تازه ثبت کند. در ماه های اخیر رتبه های برتر نرخ تورم، بیکاری و بدترین محیط کسب و کار را به دست آورد و حالا نسبت به افزایش سرطان در این استان هم هشدار داده شده است.
نکته قابل تامل این است که وضعیت اقتصادی اجتماعی یکی از علت های بروز سرطان معده است بنابراین با توجه به شرایط اقتصادی کردستان و اولین بودن آن در نرخ تورم و بیکاری نمی توان این دو مسئله را بی ربط دانست.
قباد مرادی متخصص اپیدمیولوژی در گفت و گو با ایسنا می گوید: در ایران برخلاف کشورهای پیشرفته میزان بروز سرطان معده در حال افزایش است که این افزایش در استان کردستان قابل توجه است.
او با بیان اینکه بروز و مرگومیر این بیماری براساس منطقه جغرافیایی، وضعیت اقتصادی_اجتماعی و فرهنگی متفاوت است، خاطرنشان می کند: به منظور کاهش بار اقتصادی_اجتماعی مرتبط با سرطان معده، شناسایی و مدیریت گروههای پرخطر دارای اهمیت بالایی است.
مرادی به علت های این بیماری اشاره می کند و معتقد است: سرطان معده یک بیماری چند علیتی است و عوامل متعددی از جمله سن، جنسیت مرد، وضعیت اقتصادی اجتماعی، سابقه خانوادگی، عفونت هلیکوباکتر پیلوری، زخم معده، مصرف مواد غذایی غنی شده با نمک و ترکیبات نیترات مانند انواع سوسیس و کالباس و عادات غذایی ناسالم از عوامل خطر مهم سرطان معده به خصوص در کشورهای در حال توسعه است.
متخصص اپیدمیولوژی تصریح می کند: عفونت هلیکوباکتر پیلوری عامل مهم در ایجاد زخم معده است. این عفونت از قویترین عوامل خطر سرطان معده در سراسر جهان است. براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال میلادی ۲۰۱۴ در ایران، سرطان معده در مردان شایعترین سرطان و در زنان سومین سرطان بعد از سرطان پستان بوده است.
او ادامه می دهد: میزان بروز کمتر سرطان معده در زنان نسبت به مردان ممکن است به دلیل مواجهه کمتر زنان با عوامل خطر مختلف مانند سیگار کشیدن و مصرف الکل و مواجهه با سطوح بالاتر استروژن در طول دوره زندگی خود باشد.
این متخصص اپیدمیولوژی با اشاره به اینکه عوامل زیادی از جمله ویروسها، باکتریها، عوامل شیمیایی، فیزیکی، ژنتیکی و فامیلی در بروز سرطانها دخیل اس، .تاکید می کند: از آنجایی که در سرطانها، پیشگیری اولیه بیشتر بر کاهش خطر ابتلا و کاهش عوامل خطرزا در افراد سالم و پیشگیری ثانویه بر تشخیص سریع و غربالگری و کنترل فرایند سرطان تاکید دارد، توصیه میشود که مردم در سنین بالای ۴۰ سالگی علایمی مانند زخم معده، درد شکمی، نفخ و خونریزی گوارشی را جدی بگیرند و به پزشک مراجعه کنند.
علاوه بر این کردستان همچنین بیشترین آمار مبتلایان به سنگ کلیه و فشار خون بالا را دارد بنابراین به جرات می توان گفت سلامت عمومی استان هم در خطر است و مسئولان به خواب رفته باید چاره ای بیندیشند.
نظر شما