چالش های پیش روی نچیروان بارزانی

سرویس جهان- نچیروان بارزانی در حالی به عنوان رییس جدید اقلیم کردستان عراق سوگند یاد کرده است که تقریبا هیچ کدام از مشکلات اقلیم کردستان در زمان صدارت عمویش مسعود بارزانی بر کرسی ریاست اقلیم کردستان حل نشده است و با چالش های جدیدی هم روبه رو خواهد بود.

به گزارش کردپرس، نچیروان بارزانی، نخست وزیر سابق اقلیم کردستان بر اساس توافق حزب دموکرات با برخی احزاب اقلیم کردستان به عنوان رییس جدید اقلیم کردستان انتخاب شده است. او در مراسمی که هفته با حضور شخصیت های سیاسی چندین کشور گذشته برگزار شد سوگند یاد کرد. نچیروان بارزانی که کرسی خالی ریاست اقلیم کردستان عراق را پس از کناره گیری مسعود بارزانی در پاییز 2017 در دست گرفته است از همین الان با مشکلات زیادی در اداره اقلیم کردستان و از جمله گرد هم آوردن جریان متزلزل سیاسی در اقلیم کردستان و رفع اختلافات با اتحادیه میهنی، اصلی ترین رقیب حزب دموکرات روبه رو شده است.

احزاب اپوزیسیون اقلیم کردستان که مخالف سیاست های چند ساله حزب حاکم از جمله حزب دموکرات کردستان هستند خواستار ایجاد اصلاحات گسترده و ریشه ای شده اند. حتی جنبش تغییر که به عنوان جریان اصلی اپوزیسیون در اقلیم کردستان شناخته می شود با این شرط وارد ائتلاف با حزب دموکرات برای تشکیل دولت جدید شده است که بتواند به اصلاحات مورد نظر خود در اقلیم کردستان بپردازد.

مسائل و مشکلات مناطق مورد مناقشه از جمله کرکوک، مناقشه اربیل و بغداد بر سر مدیریت نفت و گاز، قراردادهای یکجانبه اربیل با کشورهای خارجی، ساماندهی نیروهای پیشمرگ و ایجاد نیروی واحد و غیرحزبی نظامی در اقلیم کردستان و مدیریت روابط با همسایگان اقلیم کردستان از جمله چالش های پیش رو در دوره جدید ریاست اقلیم کردستان به رهبری نچیروان بارزانی خواهد بود.

مسعود عبدالخالق، پژوهشگر مستقل و رییس نهاد رسانه ای استاندارد در اقلیم کردستان بر این باور است که نچیروان بارزانی مشکلاتی در اقلیم کردستان را به ارث برده است که نتیجه 27 سال حکمرانی حزب دموکرات کردستان عراق است.

وی در مصاحبه با المانتیور مشکلات پیش روی نچیروان بارزانی را این طور بر شمرده است: عدم وجود خدمات عمومی در اقلیم کردستان، مناقشات و اختلافات میان اربیل و سلیمانیه، عدم حاکمیت قانون بر اقلیم کردستان و چالش ساماندهی و یکپارچه سازی نیروهای نظامی در اقلیم کردستان.

به عقیده این پژوهشگر کرد، «مهم ترین چالش در این میان مسئله نفت است که اگر همچنان این پرونده در اختیار اقلیم کردستان باشد برای بغداد قابل قبول نخواهد بود، اگر هم این پرونده به بغداد واگذار شود ترکیه و دیگر کشورهایی که قرارداد یکجانبه با اقلیم کردستان دارند آن را نخواهند پذیرفت. اقلیم کردستان به شرکت های نفتی بدهکار است. بنابراین، می بینیم که این پرونده دارای ریسک است و فکر نمی کنم نچیروان بارزانی بتواند آن را مدیریت کند حتی اگر همه احزاب به کمک وی بیایند.»

یکی از مسائل مهمی که تاکنون احزاب سیاسی بویژه دو حزب حاکم دموکرات و اتحادیه میهنی به دلیل خوانش های متفاوت نتوانسته اند بر سر آن توافق کنند توصیب نهایی قانون اساسی اقلیم کردستان عراق است. مسعود عبدالخالق بر این باور است که لازمه تدوین و تصویب قانون اساسی اقلیم کردستان عراق ایجاد اصلاحات گسترده برای نهادینه کردن دموکراسی و گنجاندن آن در قانون اساسی است اما «شک دارم که رییس جدید اقلیم کردستان و احزاب حاکم چنین اصلاحات گسترده ای انجام دهند زیرا این احزاب پارلمان اقلیم کردستان را ساکت کرده اند و فساد در حکومت اقلیم کردستان ریشه دوانده است.»

فرمان حسن روزنامه نگار و حقوق دان یکی از مشکلات و چالش های پیش روی نچیروان بارزانی را قراردادهای امضا شده اربیل با ترکیه بویژه قرار داد 50 ساله با این کشور دانسته است که بغداد را به شدت نگران کرده است.

المانیتور هم مشکلات پیش روی ریاست نچیروان بارزانی را اختلافات میان اربیل و دولت مرکزی عراق بر سر کنترل مناطق مورد مناقشه دانسته است. این نشریه همچنین ایجاد توازن میان رابطه اقلیم کردستان با آمریکا از یک سو و حفظ ارتباطات با ایران از سوی دیگر را از جمله چالش هایی دانسته است که نچیروان بارزانی در دوران چهارساله ریاست بر اقلیم کردستان با آن روبه رو خواهد بود.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 112170

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha