کاهش تولید گندم در قروه؛ پیش بینی ها را باران شست

سرویس کردستان- خسارتی که بارندگی برف و باران در فروردین ماه به همراه داشت اولین ضربه خود را به کاهش تولید گندم در قروه زد و باعث شد پیش بینی ها بر هم خورده و نگین کردستان در درخشش خوشه های طلایی آسیب ببیند.

به گزارش خبرنگار کردپرس، «پارسال خوب بود هم در تولید گندم و هم در پرداخت به موقع پول آن»؛ این را «حاج یداله» می گوید. کشاورزی که سال گذشته درست در این روزهای نزدیک به برداشت گندم معترض بود که چه تولید خوب باشد چه نه، وجه گندم در زمان لازم به دست کشاورز نمی رسد. مقوله ای که به چشم مسئولان آمد و تا حدودی جبران شد.

این جبران نارضایتی چند ساله کشاورزان از پرداخت نشدن به موقع وجه گندم گویا امسال بهتر هم می شود. مطابق گفته های مدیر جهاد کشاورزی شهرستان قروه در سال جاری تصمیم دولت بر این شده که ظرف 36 ساعت حق کشاورزان پرداخت گردد البته باز هم این مسئله منوط به ارسال به موقع لیست توسط مراکز خرید به بانک هاست.

گرچه «خسرو کریمی پناه» این خبر خوشایند را در نشست کمیته خرید گندم قروه به کشاورزان داد اما از آن طرف هم به کاهش تولید گندم در سال جاری به نسبت سال قبل اشاره کرد. کاهشی که دلیل اصلی آن خسارت بارندگی فروردین ماه به زمین های کشاورزی بود.

او با بیان اینکه گرچه در سال زارعی جاری بیش از 477 میلی متر بارندگی ثبت شد اما پراکنش این باران مناسب نبود و برای زراعت هم چندان ارزش نداشت بنابراین پیش بینی می شود تولید گندم به نسبت سال گذشته کاهش یابد.

به گفته «کریمی پناه» با این وصف پیش بینی می شود میزان تولید گندم در شهرستان به 170 تا 175 هزار تن برسد و میزان خرید هم 160 تا 170 هزار تن باشد.

او سطح زیر کشت گندم آبی در قروه را 12 هزار و 100 هکتار و گندم دیم را 73 هزار هکتار دانست و مبلغ خرید تضمینی گندم را هزار و 700 تومان به صورت پایه با 4 درصد افت مفید و 2 درصد افت غیرمفید اعلام کرد که باتوجه به سطح کیفیت گندم این مبلغ تا هزار و 750 تومان هم افزایش می یابد.

«کریمی پناه» از تلاش برای اینکه هزینه حمل تا سیلو هم به کشاورز پرداخت شود گفت به اینکه مبلغ اعلام شده برای خرید تضمینی گندم با مبلغ تمام شده سازگاری ندارد اشاره کرد.

او میزان ظرفیت سیلوهای صنعتی شهرستان را 90 هزار تن، سیلوهای اداره کل غله را 25 هزار تن و مراکز خرید موقت تعاون روستایی را 28 هزار تن عنوان کرد.

تأمین کمباین موردنیاز

«حاج یداله» حالا که دیگر خوشحال است. خوشحال برای عمل به وعده ها. اما حالا او دغدغه دیگری هم دارد. کمبود کمباین به خصوص در دو سال اخیر بسیاری از کشاورزان منطقه را با مشکل روبرو کرد. مقوله ای که فرماندار شهرستان قروه هم نسبت به فراهم آوردن کمباین موردنیاز تأکید کرد.

به گفته «موحد امان اللهی» با وجود 155 دستگاه کمباین که متعلق به شهرستان است اما نیاز به 400 دستگاه دیگر هم برای برداشت به موقع هست و باید تأمین گردد.

او همچنین برگزاری دوره آموزشی برای کارشناسان، فراهم کردن زیر ساخت مناسب در مراکز خرید، به کارگرفتن نیروی انسانی به اندازه لازم در کنار متوقف کردن کمباین های معیوب که باعث ریزش میزان محصول حمل شده می شوند را از دیگر مواردی دانست که باید مدنظر قرار گیرند.

«امان اللهی» در ادامه به رفع ترافیک در مسیرهایی که به مراکز خرید مربوط هستند و تأمین سوخت کمباین ها و کامیون ها، اطلاع رسانی درست و به موقع بخشداریها و دهیاریها در راستای جلوگیری از آتش زدن زمین های کشاورزی بعد از برداشت و اعلام نرخ گندم و هزینه حمل و نقل به کشاورزان اشاره کرد.

او همین طور خواستار نظارت بر عملکرد شرکت های حمل و نقل، دقت در بارگیری محموله ها و صدور بارنامه ها، پرهیز از صدور بارنامه و معرفی نامه به صورت دستی شد.

خروج گندم با تأیید جهاد کشاورزی

امثال «حاج یداله» دوست دارند زحمت یکساله خود را بدون مشکل دریافت کنند. برای همین نگران حضور دلال ها و قاچاق گندم هم هستند. مشکلی که بنابه اظهارات مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی کردستان خروج این محصول تحت هر شرایطی به تأیید جهاد کشاورزی نیاز دارد و در غیر این صورت قاچاق محسوب می شود.

«شهریار حنیفی» بر رفع نواقص در مراکز خرید، حل مشکل بدهی رانندگان در کنار ایجاد مشوق هایی برای حمل کنندگان گندم، تأمین سوخت کمباین و کامیون توسط جهاد کشاورزی و همچنین در نظر گرفتن اینترنت رایگان تأکید کرد.

او به پرداخت موقع وجه گندم خریداری شده به کشاورزان اشاره کرد و گفت: حتی اگر بانک کشاورزی مبلغ را موقع پرداخت نکند اقدام به باز کردن حساب پشتیبان کرده و مطابق دستورالعمل لازم سود آن را باید بپردازد.

«حنیفی» از خرید یک میلیون و صد هزارتن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان در استان مربوط به سال گذشته خبر داد.

رانندگان نیاز به رفاه دارند

«مگر می شود راننده ای که برای خالی کردن محصول به مراکز خرید می رود جا استراحت نداشته باشد؟ حتی سرویس بهداشتی در اختیار او قرار نگیرد؟!» این اعتراض نماینده کشاورزان بود که در نشست خرید گندم از آن سخن گفت.

راننده ای که ساعت ها باید منتظر بماند برای تخلیه بار، گاهی اوقات ناچار می شود زیر سایه کامیون خود استراحت کند و این چندان وجهه خوبی ندارد. مقوله ای که مدیر تعاون روستایی کردستان نسبت به بهبود وضعیت مراکز خرید خبر داد.

به گفته «پیمان اسکندری» با توجه به اینکه مراکز تعاون روستایی به صورت موقت در نظر گرفته شده اند لذا در خصوص ظرفیت سازی در کنار ایجاد امکانات رفاهی برای رانندگان اقداماتی انجام خواهد شد.

«قروه»؛ نگین کردستان در زمینه تولید گندم

مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی کردستان هم در این نشست با بیان اینکه قروه نگین استان در زمینه تولید گندم است از پایین بودن مصرف نسبت به حداکثر تولید در این شهرستان گفت.

«جمال صالحی» در خصوص مشکل کمباین داران خارج از استان بر تعیین ضوابط برای آنان تأکید کرد و از اجرای بخشنامه مرتبط به سیلوها و مراکز موقت خرید تعاون روستایی مبنی بر اینکه در مراکز محموله زیر 8 هزار تنی و در سیلوها هم بالای 8 هزار تن تخلیه شود، گفت.

بخشنامه ای که به گفته کشاورزان و سیلوداران نمی توان چندان به آن عمل کرد و پایبند بود چرا که از یک طرف برای مسئولان سیلوها مناسب نیست و از طرفی دیگر هم کشاورزان به دلیل نزدیک بودن هر مرکزی آن را انتخاب می کنند و با این تصمیم تنها دچار خستگی و سرگردانی می شوند.

همچنین توجه به نگهداری گندم در مراکز تا حداکثر 72 ساعت در کنار دقت در مقدار نمونه گیری هم برای تعیین آفت از مواردی بود که «صالحی» به آن پرداخت. «گندم دریافتی توسط کشاورز دارای کمترین مشکل بوده و بیشترین افت یا در کمباین و یا در مراکز خرید دیده شده است لذا باید مراقب بود تا حق کشاورز ضایع نگردد.»

گرچه این «نگین» امسال به دلیل بارندگی های خسارت بار از درخشیدن افتاد اما انتظار می رود محصولاتی که به بار نشسته اند حداقل برداشت خوبی داشته باشند و بتوانند خستگی را از تن کشاورزان بزدایند./

کد خبر 112285

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha