قطب تولید سیب کشور از نبود ساماندهی بازار این محصول رنج می برد

سرویس آذربایجان غربی- استاندار آذربایجان‌غربی گفت: ممنوعیت صادرات سیب در یک بازه زمانی ضمن آسیب رساندن به این محصول فعالان این بخش را هم متضرر ساخت.

به گزارش کردپرس، ممنوعیت صادرات سیب برای باغداران و صادرکنندگان این محصول در آذربایجان غربی، از 21 اسفند سال گذشته تا 26 فروردین ماه امسال اعمال شد. ممنوعیتی یک ماهه که در پی درخواست نمایندگان این استان، لغو شد.

ممنوعیت های کوتاه مدت صادرات در خصوص برخی از محصولات از سوی فعالان کشاورزی غیر کارشناسی خوانده شده و به عقیده آن ها، در این میان نه تنها به محصولات تولیدی آسیب وارد شد بلکه باغداران نیز با نگهداری سیب ها در سردخانه های استان علاوه بر پرداخت هزینه اضافی، به دلیل پایین بودن قیمت ها از فروش داخلی خودداری کردند و متضرر شدند.

سالانه یک سوم محصول تولیدی سیب درختی آذربایجان غربی، به مصارف کارخانه های صنایع تبدیلی می رود در استانی که قطب تولید محصول سیب درختی در کشور است اما هر ساله بخش عظیمی از تولیدات سیب به دلایل مختلف و عدم ساماندهی بازار و روند دوره ایی توقف صادرات به سیب صنعتی تبدیل می شود.

هزینه گزافی که پای تولید این محصول می رود اما در نهایت به سیب های زیر درختی و فروش فله ایی در کنار جاده تبدیل می شود. سپس جهاد کشاورزی استان خود را موظف می داند که با انباشت سیب در کنار جاده برخورد کند.

با اینکه آذربایجان غربی بزرگترین تولید کننده سیب در کشور است اما در این سال ها تغییری مثبت در روش کشت این محصول انجام نگرفته و ارقام سیب آن همانند ۴۰ سال قبل است و هزینه‌های بالای تولید این محصول نیز از شمار مشتریان جهانی آن کاسته است.

استاندار آذربایجان‌غربی پنجشنبه در نشستی که با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت و فعالان صنعتی آذربایجان غربی برگزار شد، ضمن انتقاد از محدودیت های بازه ایی صادرات سیب عنوان کرد؛ «ممنوعیت صادرات سیب باعث شده که محصول در سردخانه آسیب ببیند و فعالان مجبور شدند تا سیب را به صورت محصول صنعتی صادر کنند».

محمدمهدی شهریاری گفت: «از حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن سیب تولیدی آذربایجان غربی باید حدود ۸۰۰ هزار تن آن صادر شود و باید مسؤولان نسبت به این امر توجه کنند. از سویی دیگر پیمان سپاری و مسئله بازگشت ارز از دیگر مشکلات حوزه صنعت است که رسیدگی به این امر و حل آن نیازمند توجه جدی مسؤولان کشوری است».

در استان آذربایجان غربی سیب به میزان ۲۱ تن در هکتار تولید می‌شود. اما این محصول نیز همانند سایر محصولات با ممنوعیت های دوره ایی صادرات مواجه می شود که این امر موجب انتقادات فراوانی از سوی صادرکنندگان و فعالان عرصه کشاورزی شده است.

هفته گذشته نیز رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در نشستی خبری خواستار آزادسازی صادرات سیب باغداران استان با قیمت آزاد توسط دولت شد و گفت: «قبل از عید طی یک تصمیم لحظه‌ای صادرات سیب متوقف شد، این امر هم اکنون موجب بروز مشکلات اساسی برای باغداران و صادر کنندگان استان شده است. درخواست ما این است که اجازه دهند تا صادرکنندگان به قیمت آزاد محصولات خود را به فروش برسانند».

رسول جلیلی افزود: «مشکل صادرات، پیمان سپاری ارزی است که باید در حساب خاصی قرار دهند و دولت با قیمت خاصی تحویل صادرکنندگان بدهد که صادرکنندگان راضی به انجام این کار نمی‌شود».

در همین راستا که مسئله بازگشت ارز به کشور بر صادرات محصولات سایه انداخته است و نگرانی هایی را در خصوص صادارات و توقف آن شکل داده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در ارومیه با اشاره به وضعیت صادرات محصولاتی همچون سیب گفت: «باید در ابتدا میزان تولید و میزان مصرف داخلی مشخص و سپس اقدام به صادرات محصول مازاد شود. در واقع تأمین نیاز بازار باید در اولویت باشد و در نهایت بعد از این امر می‌توان اقدام به صادرات کرد

اما طرفداران لغو ممنوعیت صادرات راهکار"عوارض بر صادرات" را جهت تنظیم بازار و کنترل قیمت ها معرفی می کنند. به عقیده آن ها این راهکار زمانی پاسخگو خواهد بود که صادرات موجب افزایش قیمت محصولات کشاورزی شود، بنابراین دولت می تواند برای تنظیم بازار از دریافت "عوارض بر صادرات" استفاده کند تا از این طریق از افزایش قیمت محصولات در مصرف داخلی هم جلوگیری به عمل آید و هم درآمدی پایدار برای دولت شکل بگیرد.

نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس نیز ضمن مخالفت با ممنوعیت صادرات معتقد است؛ در جهت عملی کردن شعار سال، افزایش اشتغال، وارد کردن ارز به کشور، حمایت از تولید کننده داخلی و توسعه بخش کشاورزی باید صادرات محصولات کشاورزی تداوم یابد. با دریافت عوارض بر صادرات محصولات کشاورزی ضمن انجام صادرات، درآمد آن صادرکننده کنترل می شود و دولت می تواند از سرعت صادرات محصولاتی که به شدت از بازار کشور تخلیه می شوند، بکاهد. همچنین با تدوام صادرات منطقی مشتری ها در بازار جهانی را حفظ خواهیم کرد و قیمت محصولات در مصرف داخلی متعادل می شود و از نگرانی مصرف کنندگان هم کاسته خواهد شد.

در نهایت نبود ساماندهی بازار سیب در قطب تولیدی آن در کشور، عدم توسعه و تغییر الگوهای کشت، دپوی این محصول در سردخانه ها و نبود برنامه مدون برای صادرات سیب، بازار جهانی این محصول تولیدی را در آذربایجان غربی به شدت کاهش داده است.

کد خبر 122574

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha