به گزارش کردپرس، منابع امنیتی به المانیتور گفته اند ترکیه در پی عملیات نظامی هوایی و زمینی علیه پ.ک.ک در اقلیم کردستان عراق، به دنبال حضور نظامی دائمی در اقلیم کردستان است. عملیات نظامی موسوم به چنگال ترکیه علیه نیروهای حزب غیرقانونی اعلام شده پ.ک.ک در منطقه خواکورک در شمال کردستان عراق نزدیک به یک ماه گذشته ادامه داشته است. منطقه کوهستانی خواکورک با مساحتی حدود 13000 کیلومتر مربع در نزدیکی کوهستان قندیل واقع شده که مقرهای استراتژیک پ.ک.ک در آن قرار گرفته است. به خاطر وضعیت آب و هوایی سخت و سنگلاخی و کوهستانی بودن آن نیروهای پیشمرگ نمی توانند این منطقه را کنترل کنند. ترکیه گفته است تاکنون 51 تن از نظامیان پ.ک.ک را کشته یا دستگیر کرده و بیش از 100 پناهگاه و تاسیسات لجستیک پ.ک.ک را در این منطقه نابود کرده است. ترکیه در کنار بیشتر قدرت های غربی، پ.ک.ک را یک گروه تروریستی می داند.
بیش از 4000 سرباز ترکیه از دو تیپ کماندویی ارتش و نیز برخی تیم ها از نیروهای ویژه ارتش ترکیه در این عملیات شرکت کرده اند که در آن 4 سرباز ترکیه کشته شده اند.
برای اولین بار موشک سطح به سطح بورا که در داخل ترکیه ساخته شده از طریق پهبادهای تی بی 2 و نیز هواپیماهای اف 16 که از مرکز فرماندهی جنوب شرق ترکیه در استان حکاری هدایت می شوند استفاده شده است.
آنکارا با استفاده از موشک های بورا و نیز توپهای طوفان هاویتزر که در طول مرز به کار گرفته شده اند، مسافت آتش باری نیروهای خود را در مرز با عراق از 40 کیلومتر به 280 کیلومتر افزایش داده است. ترکیه مطمئنا در آینده از موشک های بورا علیه پ.ک.ک در عراق و سوریه بیشتر استفاده خواهد کرد.
عملیات کنونی ترکیه علیه پ.ک.ک 6 هدف را دنبال می کند:
محدود کردن توانایی قندیل و از بین بردن شبکه لجستیک پ.ک.ک در منطقه که برای نفوذ به داخل ترکیه استفاده می شود
از بین بردن برخی فعالیت هایی که به پ.ک.ک اجازه می دهد به منابع مالی دسترسی پیدا کند
قطع مسیرهای ارتباطی میان شمال عراق و شمال سوریه که تحت کنترل نیروهای سوریه وابسته به پ.ک.ک است
جذب نیروهای پیشمرگه برای عملیات نظامی جهت کنترل بر کوهستان خواکورک و افزایش فشار بر فعالیت پ.ک.ک در قندیل
از بین بردن نفوذ پ.ک.ک در سلیمانیه و رفع موانع سیاسی و اقتصادی مرتبط با آن در حکومت اقلیم کردستان
استفاده سیاسی داخلی از آن پس از به بن بست رسیدن ترکیه در مقابله با نیروهای کرد سوریه
منابع امنیتی که المانتیور با آنها در آنکارا صحبت کرده می گویند عملیات چنگال به عملیات سحرگاه در سال 1997 شباهت دارد که 6000 نیروی ارتش ترکیه و 8000 نیروی پیشمرگ در آن شرکت کردند. در انتهای این عملیات که نزدیک به 3 ماه طول کشید ارتش ترکیه با حمایت نیروهای کرد پیشمرگ مقرهای نظامی در شمال عراق ایجاد کردند. ترکیه در این عملیات علاوه بر مقرهای موجود در کانی ماسی و بمامی، مقر نیروهای ویژه خود را در زاخو، دهوک، باتوفا، بگووا، احمدیه و شیلادزی ایجاد کرد.این اقدامات ترکیه را قادر ساخت که سه خط دفاعی ارتش ترکیه را در مقابل پ.ک.ک در کوه گرا، کوهستان متینا و نیز منطقه زاپ- آواشین ایجاد کند که تحرکات پ.ک.ک را در شمال عراق به شدت محدود می کرد.
یک منبع امنیتی که جایگاه بالایی دارد و نخواست که هویتش فاش شود، گفت که به سبب وضعیت آب و هوایی و نیز صعب العبور بودن خواکورک، ترکیه نمی خواهد مانند گذشته از جمله عملیات خورشید در سال 2008 اقدام به عملیات بزن و در رو کند بر ای همین است که می خواهد حضور طولانی مدت در این منطقه داشته باشد.
این منبع امنیتی گفت که آنکارا در نظر دارد منطقه امنیتی کوچکی در منطقه تحت کنترل پ.ک.ک در خواکورک از طریق عملیات نظامی و نیز حمایت فعالانه کردها در اربیل و تایید بغداد ایجاد کند. این منطقه امنیتی برای محدود کردن تحرک پ.ک.ک و کمک به امنیت ترکیه ایجاد می شود.
این مقام امنیتی به المانیتور گفت: ما می دانیم که نه اربیل و نه بغداد به تنهایی توانایی بیرون راندن پ.ک.ک از منطقه خواکورک را ندارند.
منابعی که المانتیور با آنها تماس گرفت گفتند که در مراحل بعدی عملیات چنگال، ارتش ترکیه و نیروهای پیشمرگ مانند سال 1997 عملیات مشترک انجام دهند و احتمالا بعد از بیرون راندن پ.ک.ک از این منطقه، خواکورک دوباره در اختیار نیروهای پیشمرگ قرار گیرد. ترکیه اشاره کرده است که عملیات چنگال درست بعد از دیدار برهم صالح، ریس جمهور عراق از آنکارا و نیز سفر عادل عبدالمهدی، نخست وزیر این کشور به ترکیه در اواخر ماه می آغاز شده است. مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در مراسم تحلیف نچیروان بارزانی به عنوان رییس جدید اقلیم کردستان شرکت کرد.
واضح است که اربیل از عملیات خواکورک توسط ترکیه حمایت می کند اما بغداد ساکت مانده است.
منابع امنیتی همچنین به جنبه های اقتصادی عملیات چنگال اشاره کرده اند. آنها می گویند اربیل و آنکارا برای توسعه مناسبات اقتصادی دو طرفه مشتاق هستند و عملیات چنگال ترکیه هدف توسعه دائمی مناسبات اقتصادی میان منطقه سلیمانیه و منطقه نظامی ترکیه را در برنامه دارد. از آنجایی که عملیات مشترک نیروهای ترکیه و پیشمرگ جاده ها را ایمن می کند گذر ارتباطی سلیمانیه- حکاری می تواند به منبع اقتصادی در سطح عالی تبدیل شود.
اما ممکن است سه عامل ماموریت آنکارا را با مشکل روبه رو کند. اولا ترکیه از نظر نیروی نظامی مشکل دارد زیرا واحدهای نظامی و ویژه آن در منطقه ای وسیع به کار گرفته شده اند. دوما معلوم نیست که نیروهای پیشمرگ تا چه میزان حاضر به همکاری و یا حتی پیوستن به نیروهای ارتش ترکیه علیه پ.ک.ک هستند. در نهایت، وضعیت آب وهوایی زمستانی از اواخر ماه اکتبر بر این منطقه حاکم خواهد شد.
منبع: المانیتور
ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
نظر شما