مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه با بیان این مطلب، معتقد است کرمانشاه در بهترین نقطه زاگرس قرار دارد و با داشتن چهار فصل به طور همزمان در شهرهایش، برای ارتزاق حدود ۵۰۰ هزار نفر در حوزه مرتبط با دامپزشکی پتانسیل ویژه ای دارد.
با دکتر امید حاج محمدی مدیرکل دامپزشکی کرمانشاه گفتگویی انجام شده که ماحصلش را می خوانید.
- دامپزشکی تا چه اندازه می تواند برای دامداران امنیت شغلی ایجاد کند؟ آیا آنها تمهیدات شما را به راحتی می پذیرند؟
امنیت شغلی برای دامداران، یعنی واکسیناسیون، تلف نشدن دام، امنیت بهداشتی و عدم ابتلای مردم جامعه به بیماری مشترک بین دام و انسان و اینها بدون هماهنگی و همدلی و همکاری امکانپذیر نخواهد بود. با توجه به اینکه دام سرمایه ملی محسوب می شود، طبق قانون دامدار مکلف است با ما همکاری کند. دامداران در دورترین نقاط استان از بخشنامه ها و دستورالعمل هایی مطلع هستند که حتی گاهی هنوز برای ما به صورت ابلاغ رسمی اعلام نشده است. این اطلاع رسانی ها در همکاری دامداران و دامپروران با اداره دامپزشکی بسیار موثر است. دامپزشکی یک کارخانه بی بدیل در بهره وری است؛ به ازای هر ریال که هزینه می شود صدها هزار ریال سود عاید می شود. غایت هدف ما به عنوان مسئول دامپزشکی این است که باید حال بهره بردار و دامدار به واسطه فعالیت ما خوب باشد.
- انجام واکسیناسیون در همه مراحل توسط اداره دامپزشکی انجام می شود؟
تنها حدود ۲۰۰ نفر پرسنل در ستاد و ۱۴ شهرستان در اداره کل دامپزشکی مشغول فعالیت هستند لذا حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد از امور واکسیناسیون به خاطر کمبود نیرو به بخش خصوصی واگذار می شود.
بالغ بر ۲۰۰ پست خالی در سازمان وجود دارد و برای جبران کمبود نیرو از بخش خصوصی استفاده میکنیم. ظرفیت ازدیاد دام در استان ما بسیار بالا است. امسال به نعمت همین بارش ها ما مطمئن هستیم که جمعیت دامی در استان افزایش مییابد ولی باید گفت از طرفی هزینههای ما هم افزایش پیدا کرده است.
-این افزایش چگونه جبران می شود؟
این افزایش هزینه ها در بحث تهیه واکسن ها، قیمت سموم و قیمت خرید خدمت برای پرداخت به بخش خصوصی احتمالاً در مصوبه جدید افزایش پیدا خواهد کرد.
در روستاها نسبت به سال گذشته بین ۳ تا ۷ درصد واکسیناسیون افزایش پیدا کرده است، خوشبختانه علوفه زیاد است ولی دامدار دام را نمی فروشد. اگر می خواهیم به ۵۰۰ هزار نفر جمعیتی که از دام ارتزاق میکنند کمک کنیم واقعاً باید خود را معرفی و به برند تبدیل کنیم و در این راه باید هزینه کنیم. کار دامپزشکی هزینه بردار است. به جز هزینه خریداری و انجام واکسیناسیون، تامین سوخت و تعمیرات ماشین آلات به کار گرفته شده برای سفرهای کاری نیز بسیار هزینه بر است.
-انجام واکسیناسیون تا چه اندازه برای دامپزشکی مهم است که منتظر اقدام دامداران نباشد و خودش وارد عمل شود؟
ما منتظر این نیستیم که دامداران خودشان مراجعه کنند؛ ما مکلف هستیم واکسنها را خریداری کنیم و واکسیناسیون را یا توسط نیروهای اداره و یا بخش خصوصی انجام بدهیم. برای حراست و حفاظت از حوزه دامداری و هر آنچه به دامپزشکی به عنوان سرمایه ملی مرتبط است باید هزینه کرد و سرمایه گذاری نمود .
- انجام واکسیناسیون به صورت رایگان انجام می شود؟
بله کاملاً رایگان است. در تابستان واکسن بروسلوز برای گاو، گوساله، بزغاله و بره به صورت رایگان در تمام استان انجام می شود. در مهرماه هم یک فاز تب برفکی گاوی برای دام سنگین انجام می شود و در زمستان هم یک فاز تب برفکی گاوی و گوسفندی را دوباره انجام می دهیم که عملیات بسیار سختی است. دامداران می دانند که تب برفکی چه مشکلاتی ایجاد می کند و به خوبی همکاری می کنند. اما این اقدام بسیار هزینه بردار است. در حدود بیست هزار قلاده سگ صاحب دار هم برای هاری واکسینه می شوند و...
-انجام واکسیناسیون در استان از چه ماهی آغاز شده است؟
واکسیناسیون آبله از ۲۰ فروردین ۹۸ آغاز شد و در پایان خرداد تمام روستاها پوشش یافت. باید خاطر نشان کنم این واکسن برای بره های زیر سه تا چهار ماه انجام نمی شود. در این زمینه حدود ۳ میلیون دام سبک واکسینه می شوند.
همچنین در چهار شهرستان استان واکسن شاربن گوسفند انجام خواهد شد. واکسن شاربن گاوی نیز در تمام روستاها و واحدهای صنعتی انجام می شود. برای دام سبک در چهار شهرستان سنقر، صحنه، دالاهو و سرپل ذهاب واکسیناسیون انجام می شود چون برای شهرستان های دیگر در سنوات گذشته بیماری مشاهده نشده است. واکسیناسیون بنا بر سیاست سازمان دامپزشکی در حال اجرا می باشد.
-بیماری آبله و شاربن چه عوارضی برای دام دارند؟
آبله یک بیماری ویروسی است که مخصوص گوسفند و بز است و باعث ایجاد زخم و ضایعات دهانی در قسمت پوزه و نواحی کم مو بدن می شود؛ این بیماری موجب سقط جنین و در دام های جوان باعث تلفات میشود.
یکی از فایده های واکسن در هر دوز واکسن آبله جلوگیری از یک سقط است.
شاربن نیز یک بیماری مشترک بین انسان و دام است که باعث تلفات ناگهانی میشود. باکتری باسیل شاربن با مکانیزم تولید سم دام را بیمار می کند.
-در انجام واکسیناسیون با چه مشکلاتی مواجه هستید؟
اعتبارات ما با وجود این حجم کار و این تعداد دام باید بیش از اعتبارات موجود باشد که بشود از این سرمایه ملی بهتر حفاظت کرد. در خرید سم محدودیت هایی وجود دارد؛ مثلاًسمپاشی برای از میان بردن حشره ها و کنه هایی که ناقل انواع بیماری ها به خصوص آبله گاوی، تب سه روزه و بیماری مشترک بسیار خطرناک تب خونریزی دهنده کریمه کنگو هستند، بسیار اهمیت دارد اما به علت اینکه توان مالی دامپزشکی کم است دامداران باید خودشان به فکر تهیه سم باشند. این سم ها در داروخانه های دامپزشکی موجود است و خوشبختانه چون روغنی است بین ۱۵ تا ۲۰ روز اثرش در جایگاه و بدن دام باقی خواهد ماند اما هر ۱۵ تا ۲۰ روز یکبار باید تا اتمام فصل گرما این سمپاشی تکرار شود.
- برای ممانعت از فروش مرغ زنده و کشتار غیرمجاز دام چه فعالیت هایی انجام شده است؟
فروش مرغ زنده تا حدودی زیادی محدود شده است؛ این فرهنگ غلط و کار غیر بهداشتی باید حذف شود. با کشتار غیرمجاز دام و فروش مرغ زنده با قاطعیت برخورد می شود. خوشبختانه فعالیت های خوبی برای مبارزه با این موضوع در مسیر جوانرود اتفاق افتاده است. در شهرستان سنقر هم سال هاست کشتار مرغ زنده و دام قاچاق نداریم. امسال به امیدخدا تمام تلاشمان را می کنیم که همه کشتارگاه های شهرهای استان حتماً مجهز به سیستم پیشسرد شوند تا لاشه ی دام ابتدا به پیشسرد انتقال پیدا کند، 24 ساعت آنجا بماند و با این روش پاستوریزه شود. میکروب های مضر با این روش کشته می شوند و گوشت خوشمزه می شود و بعد از بیست و چهار ساعت گوشت سالم و تازه به همشهریان عرضه خواهد شد.
-برخی از عرضه کنندگان مرغ زنده بیان می کنند که دارای مجوز هستند، این ادعا صحت دارد؟
ما اصلاً واحد فروش مرغ زنده دارای مجوز نداریم. شهرداری و اتاق اصناف مکلف هستند اماکنی که پروانه و مجوز فروش ندارند را جمع آوری کمک کنند. بهداشت و دامپزشکی هم تعهداتی دارند. اماکن نیروی انتظامی، اجرائیات شهرداری و قوه قضایه برای کنترل و نظارت یک تیم هستند.
در بحث کنترل بر مواد غذایی با منشاء فرآورده های خامی دامی، اکیپ های دامپزشکی در خدمت مردم هستند. سامانه پیامکی 100010001512 و شماره تماس 1512 بیست و چهار ساعته در دسترس است تا هر گزارشی از تخلف بهداشتی اعلام شود مورد پیگیری و اقدام قرار گیرد. دامپزشکی هرچه قدر در دام پزشکی روستایی رحیم است در شهر گذشتی در کار نداریم .
-وضعیت استان در خصوص آنفلوآنزای پرندگان چگونه است؟
ما از معدود استان هایی هستیم که سال گذشته آنفلوانزای پرندگان نداشتیم. بسیاری از استان های کشور درگیر این بیماری شدند؛ حتی تا استان مرکزی هم پیشرفت کرد. ما برای پیشگیری از این بیماری مدیون بخش خصوصی، بخش دولتی، توصیه های بهداشتی و مرغ داران هستیم که با آگاهی بالا مسائل امنیت زیستی را رعایت کردند. مثلاً مرغداران از جاهایی خرید کردند که جوجه یک روزه بیماری نداشت. ما هم نظارت و کنترل کردیم و سال بدون آنفلانزایی را گذراندیم.
نظر شما