وضعیت کنونی کرکوک و احتمال بازگشت پیشمرگها به‌ آن در میانه‌ اختلافات داخلی کُردها

سرویس عراق و اقلیم کردستان – بابکر صدیق، عضو شورای استانی کرکوک در گفتگو با کردپرس، حزب دمکرات کردستان را مسئول شکست کُردها در انتخاب استاندار جدید برای کرکوک دانست و از عدم توافق بر سر بازگشت نیروی پیشمرگ به‌ این استان خبر داد.

کردپرس: کرکوک که‌ پیش تر به‌ عنوان موضوع مورد اختلاف میان کردها و دولت مرکزی مطرح بود، هم اکنون به‌ مسئله‌ مورد مناقشه‌ میان خود کُردها نیز تبدیل شده‌ است و این در حالی است که‌ قدرت و نفوذ سیاسی و نظامی آن ها پس از رویدادهای 16 اکتبر 2017 در کرکوک، رو به‌ افول نهاد و آینده‌ روشنی از احیا جایگاه‌ آن ها دیده‌ نمی شود.

خبرگزاری کردپرس در خصوص آخرین وضعیت کرکوک، دلایل تدوام اختلافات میان کُردها بر سر آن و شکست آن ها در انتخاب استاندار کُرد برای این استان و مذاکرات و تلاش ها برای بازگشت نیروی پیشمرگ به‌ کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه،‌ گفتگویی با بابکر صدیق عضو شورای استانی کرکوک وابسته‌ به‌ اتحادیه‌ میهنی (یکیتی) انجام داده‌ است که ‌در ادامه‌ می خوانید:

کردپرس: گزارش های متناقضی از وضعیت سیاسی و امنیتی کرکوک منتشر می شود، به‌ عنوان عضو کُرد شورای استانی کرکوک، وضعیت کنونی این استان مورد مناقشه‌ را چگونه‌ ارزیابی می کنید؟

بابکر صدیق: وضعیت استان کرکوک از لحاظ مدیریتی و هم چنین امنیتی، یکی از بدترین دوران های خود را تجربه‌ می کند. در باره‌ وضعیت امنیتی باید بگویم که‌ هم اکنون مجموعه‌ ای از گروه‌ های مسلح و امنیتی در شهر کرکوک حضور دارند و سرخود تصمیم گیری و عمل می کنند و به‌ هیچ نهاد و شخصیتی پاسخ گو نیستند.

در خصوص وضعیت اداری کرکوک نیز باید بگویم که‌ دچار نوعی آشفتگی و سردرگمی در مدیریت کرکوک هستیم. علیرغم اتخاذ تصمیمات بسیار در حوزه‌ های مختلف، هیچ نوع پایبندی به‌ قوانین و اجرای آن ها دیده‌ نمی شود.

کردپرس: شما چه‌ کسی را مسئول وضعیت کنونی کرکوک می دانید؟

بابکر صدیق: در درجه‌ اول، دولت مرکزی عراق مسئول وضعیت کنونی استان کرکوک است، دلیل این امر نیز به‌ حاشیه‌ راندن این استان از سوی بغداد است. دولت مرکزی عراق چنان با استان کرکوک و مسائل آن برخورد می کند که‌ گویی این استان بخشی از کشور نیست. در این میان، کردها هم قادر به‌ انجام هیچ اقدامی در این استان نیستند، زیرا دولت اقلیم کردستان در کرکوک فاقد هر نوع حضور و اختیاری است و در نتیجه‌ توانایی اجرای هیچ برنامه‌ ای در این استان را ندارد.

کردپرس: کُردها در شورای استانی کرکوک در اکثریت هستند و فراکسیون برادری همه اعضای کُرد را در خود جای داده‌ است، اما پس از رویدادهای 16 اکتبر 2017 و بازگشت حاکمیت دولت مرکزی به‌ این استان، تاکنون این شورا به‌ دلیل اختلافات داخلی کُردها از برگزاری نشست و انتخاب استاندار جدید ناکام مانده‌ است، دلیل این امر و اختلافات میان آن ها بر سر چیست؟

بابکر صدیق: در موضوع شکست تلاش ها در برگزاری نشست شورای استانی برای انتخاب استاندار جدید باید بگویم که‌ حزب دمکرات کردستان (پارتی) مسئول اصلی این وضعیت است، زیرا این حزب تاکنون حاضر به‌ بازگشت به‌ شهر کرکوک و حضور در نشست های شورای استانی نیست. از سوی دیگر، بخشی از جبهه‌ ترکمانی سیاست های ترکیه‌ در عراق و کرکوک را اجرایی می کند و آن ها هم حاضر به‌ حضور در نشست شورای استانی و حل مسائل از طریق شورای استانی که‌ در دست کُردها است، نیستند.

وضعیت موجود موجب شده‌ است که‌ شورای استانی کرکوک که‌ از یکیتی، پارتی، ترکمان و اعراب تشکیل شده‌ است، قادر به‌ ایفای نقش قانونی خود برای اداره‌ استان و اتخاذ تصمیمات مقتضی برای مسائل استان نباشد.

کردپرس: حزب دمکرات را مسئول شکست تلاش ها برای عادی سازی اوضاع کرکوک از طریق برگزاری نشست شورای استانی دانستید، سوال این است که‌ چرا این حزب پس از رویدادهای 16 اکتبر 2017 و بازگشت حاکمیت مطلق بغداد بر کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه‌ این رویکرد و سیاست را در پیش گرفته‌ و آمادگی مذاکره‌ با بغداد بر سر کرکوک و رسیدن به‌ راه‌ حلی برای آن را دارد، اما حاضر نیست با یکیتی به‌ توافقی بر سر این موضوع دست یابد؟

بابکر صدیق: اشاره‌ کردید که‌ پارتی حاضر به‌ توافق با بغداد بر سر کرکوک و همچنین استان نینوا است و در مقابل حاضر به‌ توافق با دیگر احزاب کُرد نیست و این یک واقعیت و خود گوایای اهداف و نیات آن ها و سیاستی است که‌ در پیش گرفته‌ اند و باید این سوال جدی را از مقامات و تصمیم گیرندگان این حزب پرسید که‌ چرا چنین سیاست شکست خورده و متناقضی را در پیش گرفته‌ اند.

کردپرس: اتحادیه‌ میهنی کردستان، نهایی شدن سرنوشت کرکوک و توافق بر سر آن پیش از تشکیل کابینه‌ جدید اقلیم کردستان را از شروط حضور در دولت اعلام کرد، حال که‌ دولت تشکیل شده‌ است شنیده‌ ها حاکی از وجود مذکرات و توافق هایی میان این حزب و پارتی بر سر کرکوک است، در این باره‌ اطلاعاتی دارید؟

بابکر صدیق: شنیده‌ ها حاکی از حصول توافق های اولیه میان پارتی و یکیتی بر سر کرکوک است و ما نیز گزارش هایی از رسانه‌ ها شنیده‌ ایم. طرفین آمادگی خود را برای مذاکرات جدی و یافتن راه‌ حلی جامع برای عادی سازی اوضاع این استان اعلام کرده‌ اند. اتحادیه‌ میهنی هم در جریان گفتگوها برای تشکیل دولت جدید، حضور در کابینه‌ را منوط به‌ توافق بر سر کرکوک و تضمین اجرای این توافق کرد، اما اگر چنین چیزی محقق نشد، آمادگی خروج از دولت را دارد.

کردپرس: در گزارش های رسانه‌ ای و اظهارات مقامات پارتی و یکیتی به‌ نام های متعدد برای نامزدی تصدی استانداری کرکوک اشاره‌ می شود، آیا نامزد نهایی برای این مهم مشخص شده‌ است؟

بابکر صدیق: تا این لحظه‌ از نامزدی چند شخصیت سخن به‌ میان آمده‌ است، آخرین گزینه‌ مطرح و جدی برای نامزدی تصدی منصب استانداری کرکوک مهندس "طیب جبار" از اهالی کرکوک و از اعضای اتحادیه‌ میهنی کردستان است، اما هنوز هیچ چیز نهایی نشده‌ است.

کردپرس: هم اکنون و بر اساس تصمیم نخست وزیر عراق راکان الجبوری سرپرست استانداری کرکوک است، چندی پیش گزارش ها حاکی از وجود توافقی میان برخی از اعضای شورای استانی و مقامات استانی برای ابقای وی در این سمت بود و گویا شما هم متن توافق برای این منظور را امضا کرده‌ اید، آیا چنین توافقی صحت دارد؟

بابکر صدیق: درباره‌ ابقا یا عدم ابقای راکان الجبوری در سمت استانداری کرکوک سخنی به‌ میان نیامده‌ است. وی پیش از رویدادهای 16 اکتبر 2017 و بازگشت حاکمیت دولت مرکزی به‌ کرکوک از سهم اعراب معاون استاندار وقت، دکتر نجم الدین کریم بود و هم اکنون نیز نماینده‌ پارلمان عراق است و تصمیم گیری درباره‌ این که‌ در سمت استاندار کرکوک باقی بماند یا در مجلس حضور یابد در دست وی است. وضعیت به‌ گونه‌ ای است که‌ وی تصمیم گیرنده‌ نهایی بودە و هیچ کس نمی تواند او را برکنار کند، مگر این که‌ مجلس عراق نشستی را برای آن برگزار و با دلایل قانع کننده‌ وی را برکنار کند، در غیر این صورت و اگر وظایف محوله‌ در استانداری را به‌ نحو احسن و بدون هیچ مشکلی انجام دهد کسی اختیار برکناری وی را ندارد. تلاش هایی برای کنار گذاشتن وی از این سمت وجود دارد و این موضوع مطرح است. این که‌ توافقی برای ابقای وی انجام شده‌ باشد صحت ندارد، تنها اشاره‌ شده‌ است که‌ در نبود استاندار، معاون وی اختیارات کامل برای اداره‌ استان را دارد و عالی ترین مقام استان می باشد و این نیز موضوعی کاملا قانونی است و وی می تواند از اختیارات خود استفاده‌ کند. وی به‌ صورت قانونی و با رای شورای استانی به‌ عنوان معاون استاندار کرکوک انتخاب شده‌ و فقط شورای استانی می تواند وی را برکنار کند.

کردپرس: هم اکنون بازگشت نیروهای پیشمرگ به‌ کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه‌ از اصلی ترین مطالبات و اهداف کُردها است، آینده‌ این موضوع را چگونه‌ می بینید؟

بابکر صدیق: بازگشت نیروهای پیشمرگ به‌ کرکوک و دیگر مناطق مشمول ماده‌ 140 قانون اساسی عراق، مطالبه‌ اصلی کُردها است و در همه‌ نشست ها با دولت مرکزی عراق و هیئت های آمریکایی و اروپایی و سازمان ملل این درخواست را مطرح کرده‌ اند و تاکنون چندین نشست و چند دوره‌ مذاکره‌ بر سر این موضوع برگزار شده‌، اما تاکنون نتیجه‌ ای حاصل نشده‌ است.

مصاحبه ‌: حسن صالحی – سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس

کد خبر 123683

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha