کردهای سوریه از تکرار تقابل بارزانی- طالبانی خودداری کنند

سرویس جهان- جان سوهولم معتقد است اگر کردهای سوریه از تقابلات کردهای خودداری کنند و با دولت مرکزی سوریه تفاهم و توافق داشته باشند می توانند به خودمختاری بیشتری دست پیدا کنند.

به گزارش کردپرس، یکی از مسائل مهم کردها که حساسیت زیادی هم در مورد آن وجود دارد ایجاد کشور مستقل کردی در خاورمیانه است. اما این مسئله به دلیل این که تاثیرات سیاسی زیادی بر خاورمیانه خواهد داشت با مخالفت های زیادی روبه رو است. حتی کشورهای غربی که داعیه حمایت از کردها را دارند در مراحل حساسی مخالفت علنی خود را نه تنها با استقلال بلکه با اقداماتی در راستای آن اعلام کرده اند. برای مثال می توان به مخالفت شدید غرب با برگزاری رفراندوم استقلال در اقلیم کردستان عراق در سال 2017 اشاره کرد که هیچ کدام از کشورهای غربی با آن موافق نبودند و حتی برای رفع پیامدهای منفی آن بر زندگی کردها تلاشی نکردند. بسیاری از تحلیلگران مسائل خاورمیانه بر این باورند که شرایط برای ایجاد کیان مستقل کردی فراهم نیست زیرا هم در خود خاورمیانه و هم در میان ابرقدرتها با این امر مخالفت می شود. اگر هم برخی کشورها ادعای حمایت از کردها را دارند بیشتر به منظور بهره برداری از قضیه کردها است.

خبرگزاری کردپرس برای بررسی بیشتر این مسئله با جان سوهولم، پژوهشگر و تحلیلگر مسائل خاورمیانه و کردها و مدیر نشریه لیما شارلی مصاحبه کرده است. وی نیز بر این باور است که تا زمانی که حمایت از کردها برای غرب و حتی تمامی ابرقدرتها منافعی داشته باشد از کردها در راستای منافع سیاسی حمایت می کنند اما غرب حامی استقلال کردها و تاسیس کیان مستقل کردی نیست.

جان سوهولم در مورد کردهای سوریه نیز گفت: به نظر می رسد که شرایط برای کردهای سوریه در راستای رسیدن به خودمختاری بیشتر فراهم است اما این مسئله منوط به تعامل آنها با دولت مرکزی و جلوگیری از تقابل درونی میان گروه های سیاسی کرد سوریه و عدم تکرار تقابلات درون گروهی میان گروه های مختلف کردی مانند جنگ داخلی دهه 1990 میان حزب دموکرات کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی و اتحادیه میهنی کردستان عراق به رهبری جلال طالبانی است.

متن کامل مصاحبه خبرگزاری کردپرس با جان سوهولم، پژوهشگر مسائل خاورمیانه:

خبرگزاری کردپرس: با توجه به تعاملات سال های اخیر کشورهای غربی با کردها بویژه در جنگ با داعش، موضع واقعی غرب در قبال کردها را چگونه توصیف می کنید؟

جان سوهولم: طبیعت تعامل غرب با کردها با توجه به این که جبش های سیاسی و نظامی کرد در خاورمیانه به سمت ایجاد یک کیان مستقل بوده، استفاده ابزاری از آنهاست. شواهد و قراین واضحی که حاکی از حمایت غرب از ایجاد یک کشور مدرن، مستقل و امروزی کردی در خاورمیانه که دارای حاکمیت خاص باشد وجود ندارد. برای مثال اگر آمریکا به ایجاد کشور کستقل کردی تمایل داشت این امر می بایست در زمان ریاست جمهوری بوش و اوباما و بویژه در اوایل ریاست جمهوری بوش پسر و یا در سال اول دور دوم ریاست جمهوی باراک اوباما اتفاق می افتاد. در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ احتمال حمایت این کشور از ایجاد یک کشور مستقل کردی کمتر است.

خبرگزاری کردپرس: بسیاری از تحلیلگران درباره رویکرد خارجی بویژه در غرب پیرامون مسئله کردها بویژه در سوریه و عراق، بر این باورند که آنها از این مسئله در راستای اهداف خود در خاورمیانه استفاده می کنند. شما هم به این مسئله باور دارید؟

جان سوهولم: آمریکا، روسیه، اروپا و حتی چین که در واقع همه آنها قدرت های حاضر و فعال در خاورمیانه هستند از کردها به عنوان ابزار تاکتیکی و سیاسی در راستای نیل به اهداف ژئوپلتیک خود استفاده می کنند. این مسئله شامل حمایت های تاکتیکی از کردها در زمان مقابله با داعش در سال های اخیر و یا مقاطعی این چنینی می شود. حمایت بین المللی سیاسی از کردها بویژه از طرف روسیه نسبت به گروه های مختلف کردی از جمله نیروهای کرد سوریه و حزب اتحاد دموکراتیک سوریه یا pyd یادآور حمایت پادشاهی عربستان از فلسطینیان است که حرف های زیادی زده می شود اما در عمل هیچ اتفاقی نمی افتد.

خبرگزاری کردپرس: برخی تحلیلگران معتقدند که کردها طرفدار غرب و ارزش های دموکراتیک هستند و اگر کیان مستقل خود را داشته باشند می توانند خاورمیانه را به یک منطقه باثبات تبدیل کنند. نظر شما در این باره چیست؟

جان سوهولم: بدترین چیز در حال حاضر این است که کردها به این دروغ گویان گوش کنند که به آنها وعده های آنچنانی می دهند. کردها باید واقعیت گرایی و عملگرایی را پیشه کنند و در آنها مهارت کسب کنند.

ایجاد کیان مستقل کردی و یا هر نام دیگری به آن اطلاق شود، روی کاغذ می تواند فاکتوری برای ثبات در خاورمیانه باشد اما این مسئله به شرایط موجود در منطقه خاورمیانه بستگی دارد. برای مثال باید منافع همه کشورهای مانند عراقیها، ایرانیها و ترکها در نظر گرفته شود. اگر ایجاد کیان مستقل کردی بر مسائل مرزی تاثیر بگذارد باید توجه بیشتری به منافع ایرانیها، ترکها و عراقیها شود.

برای مثال، به نظر نمی رسد که ایجاد چنین کیان مستقلی از سوی رهبران کنونی عراق مورد حمایت قرار گیرد. دولت دمشق هم با توجه به مسائل امنیتی کنونی این کشور از ایجاد کیان مستقل کردی حمایت نخواهد کرد. دیگر کشورها هم به خاطر این که گفته می شود کردها طرفدار غرب بوده و با غرب ارتباطات نظامی و سیاسی دارند و تا زمانی که واشنگتن بر طبل جنگ می کوبد مخالف هر گونه تلاش برای ایجاد کشور مستقل کردی خواهند بود.

خبرگزاری کردپرس: با توجه به پیچیدگی وضعیت در سوریه و نیز تعداد زیاد بازیگران با داشتن منافع متضاد، چه آینده ای در انتظار کردهای سوریه خواهد بود؟

جان سوهولم: کردهای سوریه در موقعیت سختی گرفتار شده اند. تا زمانی که غرب منافعی در حمایت از کردها به سبب پیوستگی منافع تاکتیکی با منافع استراتژیک غرب در اجرای عملیات در منطقه دارند از کردها از جمله نیروهای کرد سوریه و حزب اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه محافظت خواهند کرد. البته این مسئله برای زمانی است که وضعیت منطقه به سمتی نرود که غرب مجبور شود منافع درازمدت خود را آشکار کند.

می توان گفت که بهترین مسیر در زمان کنونی برای کردهای سوریه تفاهم با دولت دمشق و تلاش برای کسب خودمختاری و مشروعیت بیشتر است. در درازمدت و به دنبال تغییرات در دمشق و منطقه، زمینه برای خودمختاری بیشتر برای کردهای سوریه مهیا خواهد بود اما این امر مستلزم دوری جستن از تقابل حزبی مانند تقابلات بارزانی ها و طالبانی ها در دهه 1990 و نیز داشتن شالوده و ساختاری انعطاف پذیر است.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 124317

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha