تبدیل زمین گندمکاران به چراگاه دام/خوشبینانه میزان تولید گندم در کردستان 200 هزار تن است

سرویس کردستان - رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی شهرستان بیجار گفت: در برخی از مناطق استان تعدادی از کشاورزان به واسطه عدم بارش باران در همان اوایل سال و در فروردین ماه زمین های کشت شده خود را به دامداران اجاره داده و بهترین مزارع سال های گذشته به چراگاه تبدیل شدند.

سیدحسین رحیمی در گفت و گو با کُرد پرس، در خصوص بحران پیش آمده در حوزه کشاورزی کردستان به واسطه خشکسالی اتفاق افتاده در سال زراعی جاری، اظهار کرد: سال گذشته حدود یک میلیون تن گندم در کردستان تولید شد و از نظر تولید در رده دوم کشور قرار داشتیم اما امسال با توجه به پیش بینی های به عمل آمده و رصد وضعیت کنونی مزارع در خوشبینانه ترین حالت تمام تولید گندم در کردستان به 200 تا 300 هزار تن خواهد رسید.

وی افزود: البته طی چند ماه اخیر بسیاری از کارشناسان و مسئولان اعلام کرده اند که میزان تولید گندم در کردستان در سال زراعی جاری نسبت به سال گذشته 50 درصد کاهش داشته و حدود 500 هزار تن تولید خواهیم داشت در حالی که اینگونه نیست و بسیاری از مزارع ما در حال حاضر اصلا قابل برداشت نیستند.

رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی شهرستان بیجار ادامه داد: در برخی از مناطق استان تعدادی از کشاورزان به واسطه عدم بارش باران در همان اوایل سال و در فروردین ماه زمین های کشت شده خود را به دامداران اجاره داده و بهترین مزارع سال های گذشته به چراگاه تبدیل شدند.

رحیمی یادآور شد: مزارعی نیز که به هر نحوی محصول در آنها رشد کرد و امروز به زمان برداشت رسیده اند، گندم تولید شده در آنها از نظر وزنی، وزن ندارد چرا که بارندگی نداشته ایم تا دانه های گندم رشد کنند و وزن بگیرند و همین مسئله باعث می شود عملکرد میزان تولید گندم در کردستان به شدت پایین آید.

بذری برای کشت در سال زراعی آینده وجود ندارد

وی بیان کرد: کمبود تولید گندم در سال زراعی جاری، کشاورزان را به شدت نگران کرده و زیر فشار قرار داده چرا که حتی برای کشت پاییزه که سال زراعی بعد آغاز می شود، بذری به واسطه عدم تولید امسال، برای کاشت ندارند و این به معنای نابودی کشاورز و کشاورزی کردستان است.

رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی شهرستان بیجار گفت: وقتی به تمام این اتفاقات ناگوار نگاه می کنیم در مقابل تمام مشکلاتی که برای حوزه کشاورزی و کشاورزان ایجاد شده، بی تفاوتی و بی خیالی مسئولان نسبت به این بحران بسیار نگران کننده تر از وضعیت کشاورزان است و انگار که مسئولان ما در خواب عمیق فرو رفته اند.

رحیمی اظهار کرد: به نظر تمام کارشناسان یک بحران و اتفاق بسیار بزرگ اتفاق افتاده که در چند دهه گذشته بی سابقه است و یک خشکسالی اتفاق افتاده که در تاریخ حداقل 60 سال گذشته رخ نداده است اما دریغ از یک ابراز نگرانی ساده از سوی مسئولان ارشد استان نسبت به این موضوع که جای تاسف دارد.

وی افزود: در این مدت تنها شاهد بودیم که مسئولان اعلام کرده اند که میزان تولید گندم در کردستان با کاهش 50 درصدی مواجه بوده و حتی یک حرف کوتاه از اینکه چه بر سر کشاورزانی آمده که تمام زندگی آنان به این تولیدات بستگی دارد، نزده اند.

رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی شهرستان بیجار ادامه داد: در سال های قبل با وجود تمام تولیدی که کشاورزان داشتند در پایان سال دخل و خرجشان با هم برابری می کرد و در نهایت می توانستند زندگی خود را بچرخانند اما با این اوصاف امسال معلوم نیست که سرنوشت زندگی بسیاری از کشاورزان چگونه پیش خواهد رفت و ممکن است بسیاری از آنان حاشیه نشین شهرهای بزرگ شوند و یا اینکه به شغل های کاذب روی بیاورند.

رحیمی یادآور شد: هزینه های کشاورزی در سال زراعی جاری نسبت به سال های گذشته نیز بسیار بالا رفت و تنها برای یک سمپاشی معمولی که سازمان جهاد کشاورزی بر آن نیز تاکید بسیاری داشت برای هر هکتار 2.5 میلیون تومان هزینه دارد که رقم بسیار بالایی است و کشاورز باید این رقم را از کجا و چگونه تامین کنند در حالی که نهایتا وقتی دم از حمایت از کشاورز می دهند برای هر هکتار سمپاشی به کشاورز 100 هزار تومان پرداخت می شود.

فشار بانک ها به کشاورزان برای تسویه تسهیلات

وی بیان کرد: امروز واقعا کشاورزان ما محتاج حمایت هستند و مسئولان باید به جای برگزاری جلسه و اعلام آمارهای اشتباه به دنبال راه حلی برای جبران خسارت کشاورزان و حمایت از آنان باشند چرا که اینگونه بسیاری در سال زراعی آینده شغل خود را از دست می دهند.

رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی شهرستان بیجار گفت: در کنار تمام این مشکلات باید به بانک ها نیز اشاره کرد که به کشاورزان بابت پرداخت بدهی های بانکی و اقساط تسهیلات خود فشار آورده و هر روز شاهد مسدود شدن حساب کشاورزان و یا ضامن های آنان هستند که در چنین شرایطی بسیار تعجب برانگیز است.

رحیمی اظهار کرد: کشاورز ما دیگر برای سال زراعی آینده نه توان خرید بذر را دارد، نه توان خرید سم و کود را دارد، نه توان خرید و اجاره ماشین آلات کشاورزی را دارد و نه حتی توان تامین مواد اولیه زندگی خود و خانواده اش را دارد و در واقع می توان گفت که کشاورزان ما درمانده شده و هیچکس هم به فکر حمایت و کمک به آنها نیست.

وی افزود: در این چند ماهه بارها به مجمع نمایندگان کردستان اعلام کرده ایم که جلسه ای را برگزار کنند تا درد دل کشاورزان را بشنوند و مشکلات آنان را از نزدیک ببینند اما نمایندگان نیز تنها در زمان انتخابات و رای جمع کردن به فکر کشاورزان و روستا نشینان هستند.

امرار معاش 80 درصد کردستانی ها از راه کشاورزی

رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی شهرستان بیجار ادامه داد: بنا بر آمارهای خود دولت مردان 80 درصد مردم کردستان به طریقی از بخش های مختلف حوزه کشاورزی امرار معاش کرده و در این حوزه اشتغال دارند و اگر این حوزه آسیب ببیند بدون شک امرار معاش و وضعیت معیشت زندگی بسیاری به خطر می افتد.

رحیمی یادآور شد: به نظر من مسئولان بیان کردن مشکلات کشاورزان و آسیب هایی که این قشر دیده اند را برای خود کسر شأن می دانند و یا اینکه از این مسئله هراس دارند که در رده های بالاتر مدیریت مورد ماخذه قرار گیرند که چرا یاس و ناامیدی را در دل جامعه رونق می دهند.

وی بیان کرد: در حوزه بیمه نیز همین مشکلات وجود دارد و علیرغم اینکه همه اعلام کرده اند که امسال خشکسالی افاق افتاده اما باز هم بیمه گزاران اعلام می کنند که منتظر هستند تا کشاورزان گندم خود را برداشت کرده و بعد از تحویل میزان خسارت آنان را پایش کنند و سپس اقدام به پرداخت خسارت می کنند.

رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی شهرستان بیجار گفت: جالب اینجاست در سال های نه چندان دور اگر کشاورزان با خسارات احتمالی مواجه می شدند در کنار آن می توانستند با دامداری و دامپروری زندگی خود را بگذرانند در حالی که امروز علیرغم بالا رفتن قیمت گوشت قرمز در بازار دام های ما خریداری ندارد و دیگر به این حوزه نیز نمی توان اتکا کرد.

قیمت خرید تضمینی گندم باید بازنگری شود

رحیمی اظهار کرد: قیمتی نیز که دولت برای خرید تضمینی گندم در نظر گرفته باز هم جای انتقاد دارد چزا که هزینه های تولید نسبت به سال های قبل بسیار بالا رفته و همین امر باعث شده تا پای دلالان به بحث خرید گندم بر روی مزارع باز شود و قیمت هایی تا هر کیلوگرم 6 هزار تومان نیز به کشاورزان پیشنهاد شده که اگر قیمت دولت بازنگری نشود و یا مشوق هایی برای کشاورزان در نظر گرفته نشود مانند حداقل هزینه حمل تا مراکز تحویل، همین 200 هزار تن میزان تولید استان نیز امسال در اختیار مراکز دولتی قرار نگرفته و به ددست دلالان می افتد.

وی افزود: دولت با اختیاراتی که در این حوزه دارد و همچنین تسهیلاتی که در ستاد بحران می تواند برای کشاورزان آسیب دیده در نظر بگیرد، گندمکاران را برای سال آینده دل گرم کند و با کارهایی مانند به عقب انداختن زمان تسویه تسهیلات و یا پرداخت تسهیلات جدید کشاورزان را به این کار ترغیب کند.

رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی شهرستان بیجار ادامه داد: امسال سال تولید، پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی از سوی مقام معظم رهبری نامگذاری شده اما نه تنها حمایت و پشتیبانی از تولید نمی شود بلکه برخی از مسئولان، خود مانعی بر سر راه تولید هستند.

خسارت 100 درصدی به برخی کشاورزان

رحیمی یادآور شد: بسیاری از کشاورزان ما امسال بیش از 80 درصد و برخی نیز تا 100 درصد محصولشان از بین رفته اما کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی در برآوردهای خود بیشتر خسارت وارد شده را 60 درصد اعلام کرده اند که جای سوال دارد که چرا اینکار را کرده اند در حالی که ستاد بحران و شرکت های بیمه براساس این نظریه خسارت کشاورزان را پرداخت خواهد کرد.

وی بیان کرد: البته مسئولان همین برآورد خسارت ها را نیز برای پرداخت غرامت به کشاورزان پیگیری نمی کنند و آن را به حال خود رها کرده اند که می تواند ضربه جبران ناپذیری به بخش کشاورزی استان در سال آینده وارد کند.

رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی شهرستان بیجار گفت: وقتی به کشاورز سنندجی که 5 هکتار زمین دارد و تنها 500 کیلوگرم گندم برداشت کرده و یا کشاورز سقزی که 10 هکتار زمین دارد و یک تن گندم نتوانسته برداشت کند و 10 سر عائله دارد نگاه می کنیم و از طرفی نیز دولت برای جبران خسارت اعلام می کند که باید تا پاییز صبر کنند تا تکلیفشان روشن شود، دیگر کشاورز ما چگونه باید برای سال آینده امید داشته باشد و اصلا تا سال آینده چگونه باید زندگیش را بچرخاند.

رحیمی اظهار کرد: وقتی از کشاورزان حمایت نشود و کشاورز نیز زندگیش را رو به نابودی ببیند بدون شک به شغل های کاذبی مانند کولبری، قاچاق و دیگر شغل هایی که می تواند تبعات اجتماعی فراوان و آسیب های اجتماعی به مراتب خطرناکی را به دنبال داشه باشد، روی می آورد و باعث شود یک زندگی از هم متلاشی شود.

شغل 120 هزار کشاورز در خطر است

وی افزود: وقتی این درد و رنج ها را می بینیم و حمایتی از کشاورزان نیز نمی بینیم دیگر امیدی برای ادامه کشاورزی در سال های آینده نداریم، اما زمانی که همه چیز بر وفق مراد مسئولان بود برای به دست آوردن رتبه دوم کشور در تولید گندم، جشن خرمن می گیرند و آن زمان کشاورزان عزیز دل آنها هستند و امروز که باید به آنها کمک کنند دیگر کشاورزان را نمی شناسند و آنان را به حال خود رها می کنند.

رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی شهرستان بیجار ادامه داد: کشاورزان انتظار دارند همان گونه که سال های گذشته با تلاش خود برای این استان آبرو و اعتبار به دست آوردند امروز که گرفتار خشکسالی شده اند از آنان حمایت کنند، چرا وقتی چند واحد تولیدی تعطیل می شود استاندار به قضیه ورود کرده و برای نهایتا بیکاری 2 هزار نفر سرمایه های کلانی را خرج می کنند تا دوباره واحدهای راکد به چرخه تولید باز گردند اما وقتی شغل و زندگی بیش از 120 هزار نفر در کردستان به واسطه گره خوردن آنها به حوزه کشاورزی به خطر می افتد هیچ تلاشی صورت نمی گیرد.

ستاد بحران کردستان در خواب

رحیمی یادآور شد: سوال ما از مسئولان استانی این است که چرا تا امروز یک جلسه در ستاد بحران کردستان برای خشکسالی که دچار آن شده ایم، برگزار نشده، مگر نه اینکه این اتفاق به صورت مستقیم زندگی و معیشت هزاران نفر در کردستان را به خطر انداخته و یک بحران بزرگ است؟ پس ستاد بحران به چه دردی می خورد؟

وی بیان کرد: مسئولان فکر کنند که زلزله و سیل آمده و همانگونه که بدون توجه به بیمه بودن منازل و اموال خسارت دیدگان تسهیلات با بهره کم و یا حتی بلاعوض پرداخت می کنند به کشاورزانی که بر اثر خشکسالی تمام دار و ندارشان نابود شده هم کمک کنند و نمی گوییم که بلاعوض به آنها کمک کنند حداقل تسهیلات کم بهره در اختیارشان قرار دهند تا بتوانند برای سال زراعی آینده بذر، کود و سم تهیه کنند.

رئیس سازمان نظام صنفی کشاورزی شهرستان بیجار گفت: به هر حال انتظار داریم مسئولان ما با یک نگاه رئوفانه به کشاورزان مشکلات آنان را درک کرده و برای کمک و جبران خسارات آنان تلاشی از خود نشان دهند تا بیش از این شاهد نابودی زندگی این قشر پر تلاش و کم توقع نباشیم.

کد خبر 12474

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha