به گزارش خبرگزاری کردپرس، دکتر کرماله پالیربان، دکترای زبان شناسی در یادداشتی که آن را در اختیار کردپرس قرار داده است می نویسید:
کنگرۀ مشاهیر کرد که در تیرماه 1398 در شهر سنندج برگزار شد نقدهای زیادی را از زاوایای مختلف و از سوی افراد دلسوز برانگیخت. یکی از آخرین نقدهایی که در این مورد مطرح شد و نویسنده ابراز امیدواری کرده بود تتمه ای بر این موضوع باشد، نقد آقای دکتر حبیباله بخشوده، شاعر و پژوهشگر ایلامی بود که در کنار نقدهای منصفانه و راهگشای دیگری چون نقد آقای دکتر نصرتاله احمدی فرد، مدرس و پژوهشگر و نیز نقد آقای خداداد ابراهیمی روزنامه نگار ایلامی، دلسوزانه مطالبی را مطرح نموده بودند. در کنار این نقدها بعضاً برخی افراد در فضای مجازی به مباحثی اشاره کرده بودند که از دایرۀ انصاف و اخلاق خارج بوده و می توان گفت برخی بیشتر در اندیشه مطرح کردن خود و دوستانشان بودند تا نقد کنگره.
به عنوان مثال در نقد این مورد که از بین چهره های ایلامی کسی در فهرست مشاهیر نبوده، بسیاری از نویسندگان به زعم خود فهرست هایی را پیشنهاد کرده بودند که در بین آنها چهره های شایسته و در حد این کنگره به چشم می خورد اما بودند کسانی که از این فضا سوء استفاده کرده و بیشتر در تلاش بودند تا خود و دوستانی که به گرد پای چهره های مشاهیر هم نمی رسند را مطرح کنند. آن فهرست ها نه ارزش نقد دارند و نه بررسی شان در حوصلۀ این مقال است. اما آن چه که بنده را به نوشتن این مطلب ترغیب نمود نقد که نه، بلکه مطلب توهین آمیزی بود با عنوان « چرا نوک پیکان نقد ایلامیان "دکتر چمن آرا" است؟ » که روز جمعه چهارم مردادماه 1398 از سوی یک کانال تلگرامی منتشر شده بود. نوشته ای که نام نویسنده اش مشخص نبود و تلاش های بنده هم نتوانست مدیر محترم کانال را مجاب کند تا بدانم منتقد محترم کیست تا حداقل در نوشته ام نامی از ایشان ببرم. مدیر محترم فقط به این جمله بسنده کردند که:
«یکی از اعضای کانال نوشته، پرسیدم کی نوشته؟ اظهار بی اطلاعی کرد.»
اولاً، اگر بنا را بر صحت ادعای مدیر محترم کانال بگذاریم، ایشان نباید هر مطلب توهین آمیزی را که نویسنده اش مشخص نیست، منتشر نماید. ثانیاً، انتظار این بود منتقد محترم شهامت این را داشته باشد نام خود را هم در کنار نوشتۀ سراسر توهین آمیزش بیاورد.
بنده فایل پی دی اف این نوشته را بی کم و کاست به پیوست نقد خودم بر این نوشته منتشر می کنم.
اما جهت اطلاع هم استانی های عزیز، آقای دکتر بهروز چمن آرا، استاد گروه زبان و ادبیات کردی دانشگاه کردستان و مدیر پژوهشکدۀ کردستانشناسی وابسته به دانشگاه کردستان و از فرزندان شایسته ایلام است. در ذکر برجستگی های این چهره فرهنگی همین بس که ایشان فارغ التحصیل دانشگاه گوتينگن آلمان در مقطع دكتراي تخصصي ايرانشناسي و رساله ایشان بررسی شاهنامه کردی است. وی تنها استاد تخصصی زبان کردی است که از سوی دانشگاه کردستان منحصراً برای تدریس در گروه زبان و ادبیات کردی این دانشگاه جذب شده و دیگر اساتید این گروه، از گروه زبان و ادبیات انگلیسی و یا گروه زبان شناسی هستند. مورد دیگر این که نامبرده چند ماهی است به عنوان مدیر پژوهشکدۀ کردستانشناسی دانشگاه کردستان انتخاب شده و هفته گذشته نیز کتاب «بررسی شاهنامه کردی» ایشان به عنوان کتاب برگزیده سال استان کردستان انتخاب شد.
اما در مورد کنگره مشاهیر کرد، بنده به عنوان یکی از حاضرین در کنگره ، منکر نقایص و انتقادهایی نیستم که این نویسنده محترم و دوستان منتقد دیگر در بحث انتخاب مشاهیر و غیبت چهره های ایلامی مطرح کرده اند. با این حال در نقد اخیر مطالبی بیان شده که بیشتر بوی تخریب و توهین می دهد که در اینجا به برخی از مصادیق آن اشاره می کنم به امید آن که این نویسنده محترم و دیگر منتقدین عزیز حرمت شخصیت های این دیار را بیشتر حفظ کنند. به عنوان مثال نویسندۀ محترم مدعی شده اند که « ...اما این کنگره از بقال گرفته تا ورزشکار و هنرمند و سیاستمدار و .... برای بزرگداشت در لیست خود جای داده است.»
اگر اهالی فرهنگ و ادب کردستان –به زعم ایشان- برای بقال خود احترام قائل بوده و او را در فهرست مشاهیر خود می آورند، آیا ما ایلامیها باید شخصیت های برجسته خود را تکریم کنیم یا این چنین از تیغ بی انصافی و بی حرمتی خود بگذرانیم ؟ به جملات زیر از این منتقد محترم توجه کنید:
«چرا کە ایشان [دکتر چمن آرا] اولا رییس کُرد شناسی نیست دوم اینکە اگر سوابق قبل و بعد از دانشگاه ایشان مورد بررسی قرار گیرد حتا یک پاراگراف هم از ایشان دیدە نمی شود.»
«بر همگان آشکار است که سیاست های پشت پرده کنگره این بوده که ایلام را این بار با نیروی خودی و پوشش فرهنگی و دکترای کوپنی از کورده واری دور کنن و باعث دلسردی فعالان واقعی شوند.»
این جا سوالی که باید از این منتقد محترم پرسید این است که آیا ما ایلامی ها هم واقعا نخبگان و شخصیت های خود را به زعم خودشان از بقال و هنرمند و ورزشکار و... تکریم می کنیم یا در تناقض با ادعای خود این چنین به باد توهین می گیریم و مدرک تحصیلی شان را «دکترای کوپنی» می خوانیم؟ استاندار بومیِ فرهنگدوست و بی ادعای پیشین استان را آیا خود ما ایلامی ها بر زمین نزدیم؟ تلاش های نافرجام چند ماه پیش نمایندگان استان در مجلس برای بر زمین زدن رییس موفق یکی از دانشگاههای استان–به قول یکی از دوستان دانشگاهی- اگر برای مهران انجام می گرفت الان جزء مناطق آزاد تجاری بود. اگر بخواهیم از این نمونه ها بیاوریم مثنوی هفتاد من کاغذ می شود.
مضافاً این که جهت اطلاع این نویسنده محترم، دانشگاه کردستان با داشتن رشته کارشناسی –وبه این زودی مقطع کارشناسی ارشد- زبان و ادبیات کردی و نیز پژوهشکدۀ کردستان شناسی، مرکز فعالیت های علمی و آکادمیک کردی پژوهی است که آقای چمن آرا با نشان دادن قابلیت ها و شایستگی های خود توانسته به آن جا راه یابد. البته پیش از ایشان نیز زبانشناس ایلامی و برجسته کشور دکتر غلامحسین کریمی دوستان و نویسنده کتاب گرانسنگ کردی ایلامی، در این دانشگاه تدریس نموده و چندین سال در مقام ریاست این دانشگاه اشتغال داشته است.
بنابراین اگر بحثی از حوزۀ کردی پژوهی به میان می آید، بدون تعصب و حب و بغض های شخصی باید دانشگاه کردستان را یکی از مراکز علمی و آکادمیک این فعالیت ها بدانیم و اگر نقدی به فعالیت ها و برنامه های آن داریم در فضایی منصفانه و در عین حال اخلاق مدارانه و بی هیچ حرمت شکنی و تعرض و توهین به افراد نظرات و انتقادات خود را بیان کنیم.
*دکترای زبان شناسی
نظر شما