اتحاد تاکتیکی آمریکا با کردها و آینده نامعلوم شمال سوریه

سرویس جهان- « اتحاد ناهمگون آمریکا با کردهای چپ سوریه تاکتیکی است و عدم در پیش گرفتن سیاستی منسجم از سوی آمریکا اینده شمال سوریه را که تحت کنترل کردهای سوریه است با ابهام روبرو کرده است.»

سرویس جهان- کردهای سوریه که تا قبل از نارامی های سال 2011 سوریه از کمترین حقوق برخوردار بودند، در فاصله سال های 2012 تا 2014 با دو واقعه، یکی خوشحال کننده و یکی تلخ روبه رو شدند. نیروهای ارتش سوریه در سال 2012 با خروج داوطلبانه از مناطق کردنشین سوریه و رفتن آنها به جنگ شورشیان در سایر مناطق سوریه، زمینه را برای کنترل تاریخی کردهای سوریه بر مناطق شمالی این کشور فراهم کردند. کردهای سوریه که تا پیش از آن فعالیت فراگیر فرهنگی و سیاسی چندانی نداشتند زمینه را برای اجرای سیستم فدرالی برپایه ایدئولوژی عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پ.ک.ک در ترکیه فراهم دیدند.

اما خوشحالی کردهای سوریه چندان طول نکشید زیرا گروه تروریستی داعش که در سال 2014 با حمله روز دهم ژوئن خود به موصل در فاصله چند ماه به یکی از نیروهای کنترل کننده خطرناک در عراق و سوریه تبدیل شد، نوک پیکان حملات خود را به مناطق کردنشین هم در عراق و هم در سوریه تغییر داد و شهر کوبانی بعد از شهر شنگال دومین قربانی داعش بود. محاصره تلخ شهر کردنشین کوبانی در شمال سوریه که جان بسیاری از نیروهای کرد و غیرنظامیان را گرفت و همدردی بسیاری از جهانیان را به دنبال داشت، برای کردهای سوریه این حسن را داشت که آمریکا و ائتلاف مبارزه با داعش را با خود همراه کند. البته این نیروهای کرد بودند که با مقاومت خود نشان دادند که ائتلاف به رهبری آمریکا می تواند برای ادامه مبارزه با داعش در سوریه روی آنها حساب کند. اتحاد کردهای سوریه با آمریکا در مبارزه با داعش که البته به قیمت جان باختن 11000 تن از نیروهای کرد و عرب سوریه تمام شد، کنترل کردها بر بیش از یک چهام خاک سوریه را در پی داشت. البته اگر ترکیه در سال 2018 کانتون کردنشین عفرین را تصرف نکرده بود اکنون کردها بر مناطق بیشتری کنترل داشتند.

با این حال، کنترل کردها بر شمال سوریه با تهدیدهایی از جمله اعلام آمادگی آمریکا برای خروج از این منطقه و نیز تهدید ترکیه به تصرف این منطقه روبه رو شده است.سیاست آمریکا در قبال کردهای سوریه که گاهی با چرخش هایی روبه رو شده در داخل و خارج آمریکا با انتقادهایی روبه رو شده است. برای مثال، برخی کردها آمریکا را به خیانت به کردها متهم می کنند و برخی هم سیاست آمریکا در قبال کردها و کشور سوریه را نامنسجم، کوتاه مدت و سردرگم می انگارند و معتقدند که این مسئله آینده سوریه و از جمله شمال سوریه را با ابهام روبه رو کرده است.

نشریه گرین لفت استرالیا و مرکز مطالعات عرب واشنگتن به مناسب هفتمین سالگرد قدرت گرفتن کردها در شمال سوریه به بررسی وضعیت قبل و بعد از سال 2011 کردها در سوریه پرداخته اند.

نشریه گرین لفت اتحاد کردها با آمریکا را نقطه عطف وضعیت کنونی کردها در سوریه دانسته و کنترل کردها بر یک چهارم خاک سوریه را مرهون مقاومت آنها و اتحادشان با آمریکا دانسته است اما بر این باور است که اتحاد کردها با آمریکا زیاد دوام نمی آورد.

گرین لفت استرالیا می نیسد کردهای سوریه و اداره خودگردان آن پیرو ایدئولوژی چپهای جهان و نشات گرفته از کمونیسم جهانی هستند و کردها توانسته اند چپ های جهان را به خود جلب کنند اما باید یادآور شد که این رویکرد و ایدئولوژی مخالف سرسخت سیاست های کاپیتالیسم آمریکا است.

این نشریه تاکید می کند که ارتباط آمریکا با کردهای عراق و حکومت اقلیم کردستان بسیار پایدارتر از رابطه واشنگتن با کردهای سوریه است زیرا کردهای عراق از لیبرالیسم مورد علاقه آمریکا پیروی می کنند و خطری برای منافع واشنگتن و آنکارا محسوب نمی شوند. رابطه آمریکا با کردهای سوریه یک رابطه نظامی موقت است که در صورت دست یافتن آمریکا به منافعش در سوریه خاتمه خواهد یافت. برای نمونه، آمریکا در سال 2018 نسبت به تصرف منطقه کردنشین عفرین در شمال غرب سوریه اعتراضی نکرد.

این نشریه هشدار می دهد که در واقعیت، هیچ کدام از کشورهای غربی از سیاست کنونی چپ گرای کردهای سوریه حمایت نمی کنند زیرا از گسترش آن که مخالف سیاست های آنهاست هراس دارند. این نشریه طرفدار چپها به ممنوع شدن نمادهای سیاسی کردهای سوریه در کنار ممنوعیت نمادها و پرچم پ.ک.ک در آلمان اشاره می کند و می نویسد کردهای سوریه نباید روی کمک غرب اتکا کنند.

مرکز مطالعات عرب در واشنگتن نیز حضور آمریکا در سوریه را موقت و در راستای مخالفت های ترامپ با سیاست باراک اوباما رییس جمهور سابق آمریکا و دموکراتها در منطقه خاورمیانه می داند. گرگوری آفتندیلیان، تحلیلگر این مرکز بر این باور است آمریکا سیگنال های متفاوت و متضادی درباره حضور در سوریه نشان داده است و این مسئله نشان از سردرگمی این کشور در سوریه و ناپایداری سیاست آن در برابر تحولات سوریه است.

این پژوهشگر خاورمیانه به کردهای هشدار داده است آمریکا یکبار خود را در برابر حفاظت از همپیمانان خود در سوریه از جمله کردها متعهد می بیند اما در مقطع دیگری می گوید آمریکا پلیس جهان نیست و سوریها خود باید مسائل شان را حل کنند.

آفتندیلیان سیاست آمریکا در قبال کردهای سوریه را گمراه کننده و گیج کننده دانسته و بر این باور است این سیاست آینده کردها و شمال سوریه را با ابهام روبه رو کرده است.

کد خبر 125053

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha