ضربه غیرقابل جبران رفراندوم به رابطه اقلیم کردستان و ترکیه

سرویس جهان- غالب دالای معتقد است رابطه اربیل و آنکارا بعد از برگزاری رفراندوم استقلال از سوی اقلیم کردستان آسیب جدی دیده و به این زودی جبران نخواهد شد.

به گزارش کردپرس، رهبران کرد عراق سرمست از پیروزی بر داعش و اضافه شدن 40 درصد به مناطق تحت کنترل شان به دنبال تصرف مناطق مورد مناقشه در جنگ با داعش و ناراضی از سهمی که بغداد در اختارشان قرار می داد، بهار سال 2017 تصمیم به برگزاری رفراندومی کردند تا به قول آنها تکلیف رابطه اقلیم کردستان خودمختار با دولت مرکزی عراق را روشن کند. آنها روز 25 سپتامبر 2017 را برای برگزاری مناقشه برانگیز رفراندوم تعیین کردند.

رفراندوم با رای مثبت قابل توجه کردها ی عراق به استقلال روبه رو شد اما تقریبا هیچ کشوری از برگزاری آن استقبال نکرد و حتی نسبت به پیامدهای آن هشدار دادند. ترکیه از جمله کشورهای همسایه اقلیم کردستان خودمختار بود که نسبت به قطع شاهرگ حیات اقلیم کردستان ( خط لوله نفت اقلیم کردستان- ترکیه ) هشدار داد هرچند هیچ وقت این تهدید خود را عملی نکرد.

غالب دالای، پژوهشگر مسائل ترکیه و خاورمیانه در تحلیلی پیرامون رابطه اقلیم کردستان و ترکیه، آن را برپایه تعامل بازرگانی و سود و زیان مالی دانسته است. وی معتقد است برگزاری رفراندوم استقلال که ترکیه آن را تلاشی برای تغییر مرزهای همسایگان خود دانست، ضربه جبران ناپذیری به رابطه اقلیم کردستان و آنکارا وارد کرده است.

وی انتخاب نچیروان بارزانی را به عنوان رییس جدید اقلیم کردستان به جای مسعود بارزانی- که بعد از برگزاری رفراندوم مجبور به کناره گیری شد- انتخابی درست برای ترمیم رابطه اقلیم کردستان با ترکیه توصیف کرده است اما تاکید کرده است که ترمیم این رابطه آسان نخواهد بود.

غالب دالای معتقد است ممکن است سطح روابط اربیل- اقلیم کردستان هرگز به سطح روابط میان آن دو قبل از برگزاری رفراندوم در اقلیم کردستان نرسد. علاوه بر این، این بار رابطه فقط برپایه سود و زیان تعامل بازرگانی ترکیه با اقلیم کردستان نخواهد بود بلکه رابطه ترکیه به عراق و ایران میزان ترقی این رابطه را تعیین خواهد کرد.

با این حال، دالای بر این باور است که ترکیه در همراهی با ایران و عراق در اعمال فشار بر اقلیم کردستان بعد از برگزاری رفراندوم، منتظر جایزه بویژه از سوی بغداد با همراه کردن آنکارا در مقابله با پ.ک.ک و واگذار کردن قراردادهای نفتی به ترکیه و نیز تضعیف اقلیم کردستان و مسعود بارزانی است و اگر از آنکارا تقدیر نشود ممکن است سیاست کنونی تغییر کند که در آن صورت هم اهرم های ترکیه دیگر کارایی سابق را نخواهند داشت.

وی سرانجام این طور نتیجه گیری می کند که همه اینها نشان می دهد که ترکیه با وجود مشکلاتی که با عراق دارد، حفظ یکپارچگی قلمرو این کشور را به رابطه نزدیک با اربیل ترجیح می دهد.

پژوهشگر مسائل ترکیه با این جمله پایانی رابطه کنونی ترکیه و اقلیم کردستان را تحلیل می کند: « حوادث بعد از برگزاری رفراندوم نشان داد که آنچه قبلا از رابطه اربیل-بغداد به عنوان یک رابطه بسیار نزدیک یاد می شد چیزی بیش از یک رابطه شکننده برپایه تعامل اقتصادی نبوده است».

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 125061

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha