منظور از کارکردهای مدیریت منابع انسانی، وظایفی است که مدیریت برای اداره و ساماندهی نیروی انسانی خود اهمال می نمایند؛ این کارکردها شامل: آموزشی، جبران خدمات، ارزیابی عملکرد، بکارگیری و ساماندهی نیروها، مشارکت، بسترسازی و ایجاد فضای خلاقیت برای رشد تولیدات، توانمندسازی کارکنان، مدیریت ریسک، امنیت شغلی و شرایط محیطی کار می باشد.
مدیریت منابع انسانی قرار است کمک کند تا سازمان، در افق زمانی بلند مدت، با کمترین هزینه، حداکثر کاراییرا از کارکنان برای حرکت در راستای اهداف استراتژیک سازمان، کسب نماید.
نقش مدیریت منابع انسانی در سازمان های امروزی، به ویژه سازمان های خلاق به نحوی تغییر یافته است که کارکردهای مدیریت منابع انسانی را از زمینه های جانبی و با تاثیر ناچیز و یک سری فعالیت مستقل، به سمت منبع رقابتی پایدار در سطح جهانی تبدیل کرده و با به کارگیری مفهوم راهردی، به هماهنگی میان مجموعه ای از راهبردها، ارزش ها، اهداف و برنامه ها در راستای تحقق اهداف راهبردی سازمان می پردازد.
ماموریت های منابع انسانی
هدف مدیریت منابع انسانی عبارت است از بهبود بخشیدن به مشارکت موثر نیروها و مردم به طریقی اخلاقی و مسئولانه از نظر اجتماعی در سازمان برای بهبود رویه های خدمات رسانی، ازایش تولیدات و نیل به اهداف موردنظر. در این راستا باید اهداف زیر را موردنظر قرار داد:
ـ هدف های اجتماعی: داشتن مسئولیت های اخلاقی و اجتماعی در برابر نیازها و چالش های جامعه و تلاش در جهت حل آنها.
ـ هدف های سازمانی: عبارت است از درک این نکته که مدیریت منابع انسانی به منظور تشریک مساعی در اثربخشی سازمانی به وجود می آید.
ـ هدف های عملیاتی: مشارکت و هم افزایی با سایر واحدها با هدف حفظ، نگهداری و توانمندسازی کارکنان و بهیودبخشی به رویه های سازمانی و اثربخشی فعالیت ها.
ـ هدف های فردی: کمک به کارکنان در دستیابی به نیازها و اهداف شخصی جهت جلب مشارکت و افزایش انگیزه در آنان برای تلاش بیشتر در جهت تحقق اهداف سازمان.
برای دستیابی به هدف های بیان شده، مدیریت منابع انسانی دست به فعالیت های متعددی می زند که اساسی ترین آنها شامل طراحی سازمانی، کارگزینی، ارتباطات و روابط عمومی، ارزشیابی عملکرد، سیستم های پاداش و مزایا، تدوین قوانین و مقررات، توسعه سازمانی و کارکنان است.
باید خاطرنشان ساخت بسیاری از فعالیت های منابع انسانی متقابل و به هم پیوسته بوده و در کل یک سیستم را به وجود می آورند. یک سیستم از دو یا چند جزء تشکیل یافته است که به صورت یک کلیت سازمان یافته با مرزهای قابل شناسایی با یکدیگر کار می کنند. این تعامل و وابستگی در مدل زیر ارائه شده است.
اهمیت مدیریت منابع اسنانی در دانشگاه پیام نور
دانشگاه پیام نور بعنوانی دانشگاه الکترونیکی و آموزش از راه دور در سراسر کشور نقش مهمی در تامین و توبیت نیروهای متخصص جامعه، توسعه فرهنگی و علمی دارد که می طلبد منابع انسانی آموزشی و اداری آن متناسب با این ماموریت ها ساماندهی و تقویت شوند. لذا پیشنهاد می گردد این دانشگاه در زمره شرکت ها و سازمان های خلاق قرار بگیرد و اصولی مانند خلاقیت و نوآوری، الکترونیکی شدن کامل امورات، ارزش آفرینی بر مبنای رقابت و تمایز در امورات و مسائل مربوط به منابع انسانی مورد توجه بیشتر قرار گیرد، ارتقا و جذب کارکنان، سیستم پاداش دهی و جبران خدمات براساس معیارهای نو و شفاف و همچنین میزان خلاقیت و ارزش آفرینی تدوین شود.
از سوی دیگر مدیریت مشارکتی و توسعه محور و خلاق در دانشگاه حاکم گردد و سیستم نظارت و ارزیابی کارکنان و اعضای علمی بصورت هدفمند و مستقل صورت بگیرد.
در مسائل و اصول آموزشی کارکنان براساس نیازسنجی اجتماعی و سازمانی و با بهره گیری از منابع روز دینا و بازخورد و ارزیابی دوره ای صورت بگیرد و ایجاد شبکه های روابط اجتماعی با مدیران عالی کشوری، مجلس و نهادهای موثر ملی و بین المللی برای جذب اعتبارات و امکانات بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
* مدیر اداری دانشگاه پیام نور استان کردستان
نظر شما