به گزارش خبرگزاری کردپرس، رحمتالله بادفر گفت: توسعه امروزه یکی از مباحث مهمی است که بارهای بار از منظرهای مختلف به آن پرداختهشده است و چهبسا نوع نگاه به مبانی توسعه و اهداف توسعه مسیر حرکت کشور را دچار اعوجاج نموده. عدهای توسعه را فقط در اقتصاد خلاصه کردهاند و عدهای زیربنای توسعه را فرهنگ برشمردند.
او گفت: توسعه متناسب با مبانی انقلاب اسلامی است لذا در این نگاه توسعه همهجانبهای موردنظر است که منجر به سعادت دنیا و آخرت انسان گردد؛ توسعهای که در آن هم دنیای انسان تأمین گردد و هم به آخرتش اهتمام ویژهای شود و قطعاً انسان نقشی محوری در ایجاد رشد و توسعه دارد.
بادفر عنوان کرد: نیروی انسانی که هم موضوع توسعه است و هم محور توسعه از عوامل مؤثر در توسعه است و لازمه توسعه توسط نیروی انسانی، توسعهیافتگیاش در حوزههای علم و عمل است انسان بهعنوان محور و عامل مؤثر در توسعه ناگزیر از رعایت، بایدها و نبایدهایی در حوزه مدیریت است.
دبیر شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی استان ایلام در تبیین برخی از مهمترین بایستهها و بایدهای نیروی انسانی (مدیر) تراز انقلاب اسلامی توضیح داد: بر اساس مبانی اسلام رشد و بالندگی در امور برگرفته از اخلاص در عمل است لذا از شاخصههای مثبت موردنظر در عامل انسانی اخلاص است اینکه فرد برای رضای خدا، با توکل بر خدا و جهت پیشبرد اهداف عالیهی مقدس جمهوری اسلامی گام بردارد و از غرور و خودنمایی که آفت مدیریتاند پرهیز نماید تا فکرش و عملش برکت پیداکرده و خمیرمایه رشد و بالندگی جامعه گردد چنانکه معصوم در روایت فرمود: ما کان لله ینمو (رشد نمو و توسعه در کاری است که برای خدا انجام شود) و اگر کسی خود را وقف خدا کرد خدا هم خود را وقف او میکند لذا فرمودهاند: من کان لله کان الله له و اگر کسی را خدا حمایت کند وادادگی، شکست و عقبماندگی در او راه ندارد و یا لااقل از شکستها دلزده نشده و مأیوس نمیگردد بلکه باقدرت بیشتر در حل مسائل گام برمیدارد؛
به عبارتی خداوند پشتیبان و حامی شخص با اخلاص و متوکل است لذا کار برکت پیدا میکند و با سرمایه کم کارهای بزرگ انجام میشود، با افراد و اعتبار کمتر هشت سال جنگ اداره میشود، آب به غیزانیه میرسد و مشکل آب خرمشهر حل میشود چرا چون اخلاص موجب رشد، ترقی و توسعه است.
بادفر افزود: داشتن توان مدیریتی و کنترل زیرمجموعه و برنامهریزی و اجرای آن نیز از دیگر بایسته های بسیار مهم است. فردی میتواند محور توسعه قرار گیرد که از توان بالای مدیریتی برخوردار باشد اعتقادم بر این است که بخشی از مدیریت ذاتی و استعدادی است به عبارتی نوعی قدرت خدادادی است و هرکسی شایسته آن نیست بهطور مثال اینگونه نیست که اگر کسی دکترای مدیریت داشت الزاماً مدیر خیلی خوبی باشد البته این مطلب بدان معنا نیست که ما علم مدیریت را نادیده بگیریم.همه میدانیم که علم سلطان است و قطعاً راهگشا و راهنمای بسیار خوبی برای مدیر است چنانکه اما م علی (علیهالسلام) حرکت غیر عالمانه را تقبیح نموده. اما اینکه بخشی از توان مدیریتی خدادادی است و برخی افراد فاقد آن توان هستند را همه ما بارها شاهد بودهایم بهعنوانمثال گاهی مخروبهای را تحویل فرد مدیری دادهاند و بعد مدتی تحولی شگرف پیش آمده و ما باورمان نمیشود این همان مجموعه است و گاهی هم ساختمان نوسازی را تحویل مدیری نالایق دادهاند و کوخی تحویل گرفتهاند بنابراین توسعه واقعی زمانی اتفاق میافتد که مدیریت به افرادی لایق و کارآمد سپرده شود کسی که هم شم مدیریتی دارد و هم علمش را.
او گفت: یک مدیر تراز انقلاب باید مشورت پذیر و انتقادپذیر باشد. مدیری موفق خواهد بود که هم مشورت پذیر باشد هم انتقادپذیر. حضرت آیتالله جوادی آملی میفرمایند: (انتقاد گاهی هم حسن فعلی دارد هم حسن فاعلی و گاهی حسن فاعلی ندارد اما حسن فعلی دارد) یعنی در فرض اول منتقد هم نیتش خوب است و هم انتقادش درست و در فرض دوم منتقد نیت خوبی نداشته و چهبسا بهقصد تخریب، ما را مورد انتقاد قرار دهد اما نقدش درست است. ایشان میفرماید در هر دو صورت باید به انتقادها توجه شود چرا که موجب بهتر شدن امور میگردد. بنابراین مدیرانی موفق خواهند بود که عدهای را برای نقادی کنار دست خود داشته باشند (البته باید توجه داشت که مدیر سیبل نشود و تماموقت خود را صرف پاسخگویی نکند).
بادفر مدیر موفق را اهل مشورت گرفتن دانست و گفت: پیامبر مکرم اسلام صلیالله علیه و اله و سلم با آنکه عالم به «ما کان و یکون» بودن اما از یارانشان مشورت میگرفتند مثل پیشنهاد حضرت سلمان در جنگ خندق. طبق روایات فردی که از مشورت دیگران برخوردار میشود در واقع در عقل آنها شریک شده است. آفت مدیریت خودرایی و غرور است و موجب سقوط افراد که بارها شاهد انحطاط افراد از این منظر بودهایم.
دبیر شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی استان ایلام در تبیین چهارمین خصوصیت خاطرنشان کرد: برنامه محور بودن از دیگر خصیصههای مهم یک مدیر است؛ بهنحویکه وضع کنونی را سنجیده، وضع مطلوب را ترسیم کرده و اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت را جهت نیل به وضع مطلوب ترسیم نماید و تمامی مساعی خود را به کار گرفته و از گامهای تعریفشده جز در حد ضرورت تخطی نکند. مدیر بیبرنامه موجب هدر رفت سرمایه است، فرصتها را از دست داده و امکان توسعه را از دست میدهد.
او ریسکپذیری عاقلانه را از دیگر بایستهها دانست و گفت: مدیری که توان ریسکپذیری نداشته باشد نمیتواند خطر کند و در مواقع ضروری نمیتواند بهموقع تصمیم بگیرد و چهبسا تأخیر در یک تصمیمگیری خسارات زیادی به دنبال داشته باشد (در زمان سیلاب 1398 شاهد اینگونه موارد بودیم).
وی افزود: مدیر انقلابی و جهادی باید به اندازه کافی برای کارش وقت بگذارد. کسی که در نظام اسلامی مسئولیت میپذیرد متناسب با شغلش وقت کافی برای انجام امور در نظر میگیرد اینقدر کسری و کمبود در جامعه وجود دارد که با ساعات اداری حل نخواهد شد.
بادفر گفت: استفاده از نیروهای جوان و توانمند در بدنهی مدیریتی نیز یک شاخصه و بایسته ضروری است. استفاده از جوانان موجب رشد سرمایه اجتماعی و افزایش تعلق اجتماعی خواهد شد، جوانان باور خواهند کرد که مدیریت صرفاً متعلق به عدهای خاص نیست و آنها نیز در حفظ و تداوم انقلاب سهیماند بهعلاوه اینکه نسل جوان دارای ویژگیهای است که بهپیش برد اهداف مدیریت کمک میکند از آن جمله میتوان به مواردی همچون عدم تعلق به دنیا و دنیاطلبی، عدم فرصتطلبی، ریسکپذیری بالا، خلاقیت، به روز بودن، وقت گذاری، توان بالای روحی و جسمانی، پرهیز از مصلحتاندیشیهای بیجا، عدم منفعتطلبی و پاک دستی میتوان اشاره کرد.
وی افزود: البته این موارد درباره تمامی جوانان صادق نبوده و قطعاً استثنا نیز وجود دارد اما قاطبه جوانان برخوردار از این ویژگیهای مثبتاند که نمونههای بارز حضور جوانان را در جنگ تحمیلی، صنایع نظامی، واکسنسازی، انرژی هستهای و نانو دیدهایم که این جوانان باغیرت انقلابی در موارد مذکور پیشرفت و توسعه را رقم زدهاند. قطعاً جوانان امروز هم میتوانند خلأ مدیریتی کشور را پر کنند هر چند استفاده از تجارب مدیریتی قبلی میتواند چراغ راهنمای خوبی برای جوانان باشد.
دبیر شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی استان ایلام در تبیین هشتمین خصوصیت گفت: استفاده از تجارب مدیران قبلی یکی از عوامل مؤثر در موفقیت مدیران است. استفاده از تجربیات و اندوختههای علمی مدیران قبلی در بسیاری موارد موجب رشد و توسعه حوزه کاری مدیر خواهد شد دانستن کاستیها، کمبودها و موانع، نقاط ضعف و قوت، فرصتها و تهدیدها، عوامل موفقیت و عدم موفقیت در اجرای امور، چهکارهایی انجامشده و دیگر نیازی به تکرار آن نیست، چهکاری را نباید دنبال کرد و چهکارهایی را باید از سر گرفت... از اموری است که میتوان از مدیران قبلی دریافت کرد. البته در مشورت گرفتن و کسب تجربه توجه به صداقت و عدم بخل طرف مشورت نیز مهم است که باید با ظرافت و بدون توهین به طرف مشورت به آن پی برد.
بادفر ادامه داد: مدیر انقلابی باید به توسعه همهجانبه اعتقاد داشته باشد. از معضلات بعد انقلاب بهخصوص بعد جنگ عدم توجه به توسعه همهجانبه است. توجه ویژه و خاص به رفاه اجتماعی و زیربنا بودن اقتصاد و حرکت به سمت توسعه اقتصادی صرف موجب به قتلگاه رفتن آداب و سنن دیرینه ایرانی اسلامی شد بهناچار برای اصلاح امور مقام معظم رهبری بحث پیوست فرهنگی را مطرح فرمودند تا خلأ به وجود آمده مرتفع گردد در این نگاه تکبعدی کار بهجایی میرسد که رئیس دولت اظهار میکند ما در قبال بهشتی شدن مردم مسئولیتی نداریم رویهای کاملا خلاف مبانی انقلاب اسلامی.
دبیر شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی استان ایلام خلاقیت را نیز دهمین خصلت برشمرد و گفت: از امور بایسته مدیریت، استفاده از افکار نو و خلاقانه است. مهارت تفکر خلاق لازمه مدیریت است و کسی که فاقد این نوع تفکر باشد در اداره امور با مشکل مواجه خواهد شد. گاهی ماندن در پیچوخم کارهای قدیمی و روشهای سنتی خسارات بسیاری بر پیکره جامعه وارد میکند که قابل جبران نیست ازاینگونه موارد بحث آب و جایگزینی روشهای نوین در بهرهبرداری از آن است، قطعی مکرر برق که امروزه داد خیلیها را درآورده را میتوان با استفاده از فکر خلاق جوانان متخصصی که در نشستی شاهد تولید برق از راههای غیرمعمول توسط آنها بودم حل کرد امروز متأسفانه شاهد برخورد نامناسب با این جوانان هستیم.
نظر شما