به گزارش کردپرس، اکنون که مقابله دولت سوریه با شورشیان به استان ادلب منحصر شده است تمام توجهات به مسئله کردها در شمال سوریه، آینده ارتباط آنها با دمشق و ایجاد منطقه امن در مناطق تحت کنترل کردها در شمال سوریه متمرکز شده است. ترکیه خواهان کنترل بر مناطق تحت کنترل کردها در نواری به طول 450 کیلومتر در مرزهای جنوبی خود با سوریه است و برای تحقق این مسئله آمریکا را تحت فشار قرار داده است. از سوی دیگر، روسیه که متحد اولیه کردها در سوریه محسوب می شد به حمایت لفظی از کردها بسنده کرده است و کردها از عملکرد مسکو به عنوان واسطه مذاکره میان کردها و دمشق راضی نیستند. خبرگزاری کردپرس برای بررسی این مسائل، با تیمور اخمتوف کارشناس مسائل ترکیه و کردها در اندیشکده روابط خارجی روسیه مصاحبه کرده است.
تیمور اخمتوف معتقد است که روسیه نمی تواند نفوذ زیادی روی منطقه تحت کنترل کردها و آمریکا در شمال سوریه داشته باشد و به دلیل مذاکرات خود با ترکیه بر سر آینده سوریه، نمی تواند به صورت عملی از حقوق کردهای سوریه دفاع کند.
وی در مورد مذاکرات میان کردها و دولت مرکزی سوریه به خبرگزاری کردپرس گفت: عدم پیشرفت در مذاکرات میان کردها و دولت مرکزی سوریه به دلیل عدم سازش طرفین بر سر خواستها و مطالباتشان از یکدیگر است و تا زمانی که تغییرات چشمگیری در روی زمین در سوریه اتفاق نیفتد در مذاکره میان کردها و دولت سوریه هم پیشرفتی حاصل نخواهد شد.
متن کامل مصاحبه خبرگزاری کردپرس با تیمور اخمتوف، پژوهشگر اندیشکده شورای روابط خارجی روسیه:
خبرگزاری کردپرس: آیا ایجاد منطقه امن در شمال سوریه نگرانی های ترکیه را پایان می دهد؟ آیا این مسئله می تواند به حفظ حیات کردهای سوریه کمک کند؟
تیمور اخمتوف: من فکر می کنم که مسئله ایجاد منطقه امن در شمال سوریه، بیش از این که به کردهای سوریه ارتباط داشته باشد به رابطه میان ترکیه و آمریکا مرتبط است.درست است که ترکیه حزب اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه یا PYD را یک سازمان تروریستی می داند اما ایده ایجاد منطقه امن در شمال سوریه و در منطقه تحت کنترل کردهای این کشور به دنبال ایجاد هماهنگی میان کردهای سوریه، آمریکا و ترکیه است. در واقع، ترکیه بیشتر به دنبال احتمال گفتگوی بیشتر با آمریکا است و مناقشه بر سر ایجاد منطقه امن در شمال سوریه بستر مناسب برای حمایت از گفتگو میان رهبران سیاسی و نظامی دو کشور را فراهم می کند.
کردپرس: روسیه در ابتدای بحران سوریه تعامل بیشتری با کردهای سوریه داشت اما این روزها خود را از مداخله مبرا کرده است. ایا اتفاق تازه ای افتاده است؟
تیمور اخمتوف: به نظر می رسد که روسیه تاکنون از خواسته ها و حقوق کردهای سوریه حمایت کرده است اما این مسئله در زمانی بود که هیچ گونه مذاکره ای میان روسیه و ترکیه بر سر روند آشتی در سوریه و تدوین قانون اساسی جدید در این کشور نبود. هنوز هم روسیه فکر می کند که کردهای سوریه باید در مذاکرات حضور داشته باشند. اما اگر روسیه آشکارا در این باره صحبت کند ممکن است ترکیه را تحریک کند و تمام تلاش هایی را که برای پایان دادن به جنگ داخلی در سوریه می شود به خطر بیاندازد.
کردپرس: برخی رسانه ها در گزارش هایی گفته اند که توافق نانوشته ای میان ترکیه و روسیه وجود دارد که بر اساس آن، ترکیه از ادلب خارج شده و حمایت از گروه های شورشی را در این منطقه قطع می کند اما در مقابل کنترل شمال شرق سوریه تحت کنترل کردهای سوریه را در دست می گیرد. این مسئله تا چه حد صحت دارد؟
تیمور اخمتوف: ترکیه قبلا متعهد شده بود که با ایجاد منطقه امن در استان ادلب، تروریست ها را از مرزهای این استان دور کند. آنکارا به صورت یکجانبه خود را متعهد کرد تا همه خطرات را پیرامون این مسئله تقبل کند. این مسئله در مقابل عدم اقدام نظامی دولت سوریه در این استان بود تا بحران آوارگان مضاعف نشود.
روسیه نمی تواند روی مسائل شمال سوریه که تحت کنترل آمریکا و نیروهای دموکراتیک سوریه است اعمال نفوذ کند. بنابراین، روسیه نمی تواند بر سر شمال سوریه با ترکیه معامله کند. ترکیه نیز به خوبی از این مسئله آگاه است. بنابراین، من ارتباطی میان وضعیت در ادلب و شمال شرق سوریه نمی بینم.
کردپرس: بر خلاف آنچه که آمریکا تهدید کرده بود، انتقاد شدیدی از سوی این کشور در مورد خرید سیستم دفاعی اس 400 روسی از سوی آنکارا مشاهده نکردیم. این مسئله علت خاصی داشت؟
تیمور اخمتوف: آمریکا همچنان به این موضوع فکر می کند که چگونه ترکیه را به خاطر خرید سیستم دفاع موشکی اس 400 از روسیه تنبیه کند. من فکر نمی کنم انتقادهای عمومی از خرید سیستم دفاعی اس 400 از روسیه تاثیرگذار بوده باشد. کنگره آمریکا به دنبال ایجاد مکانیسم های موثر برای محدود کردن ترکیه است و تلاش می کند دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا را نیز به درپیش گرفتن چنین رویکردی وادار کند.
کردپرس: چرا روسیه نتوانسته است رابطه خوبی میان کردهای سوریه و دولت مرکزی این کشور برقرار کند. آیا امیدی به بهبود رابطه کردها و دمشق وجود دارد؟
تیمور اخمتوف: من فکر می کنم که روسیه میان کردها و دولت مرکزی سوریه وساطت کرده است. کانال های بسیاری برای عملی کردن آن وجود دارد و هر دو طرف با هم مذاکره کرده و از خواسته ها و مطالبات همدیگر مطلع هستند. اما به نظر می رسد که هیچ کدام از طرفین حاضر به سازش نیستند. هر دو منتظر مرحله بعدی تقابل در سوریه هستند بلکه موقعیت تغییر پیدا کند. ممکن است آمریکا مجبور شود سوریه را ترک کند و در آن صورت، کردها به این نتیجه برسند که این آخرین شانس آنها برای مذاکره صلح آمیز با دمشق است. بدون ایجاد پیشرفت قابل توجه در روی زمین، وضعیت مذاکره میان دمشق و کردهای سوریه تغییر پیدا نخواهد کرد اما همچنان کانال های گفتگو باز است و روسیه استفاده از یکی از بسترها را برای مذاکره میان کردها و دولت دمشق پیشنهاد کرده است.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما