به گزارش کُردپرس،کُلزا یکی از گیاهان دانه روغنی مهم در مناطق معتدل بوده و دارای طیف نسبتاً وسیعی از سازگاری اقلیمی است.دانه کلزا دارای ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن، ۱۸ تا ۲۴ درصد پروتئین و ۱۲ تا ۲۰ درصد پوست است و همچنین روغن کلزا به علت اینکه دارای اسیدهای چرب اشباع نشده و فاقد کلسترول است از کیفیت تغذیهای بالایی برخوردار میباشد.کشت کُلزا چند سالی است که در استان کرمانشاه رواج پیدا کرده و شاید یکی از دلایل آن وجود مجتمع روغن نازگل و کارخانههای وابسته به آن در کرمانشاه و کل کشور باشد.اما همگام با شهرهای دیگر استان،شهرستاناسلام آبادغرب هم چند سالی است که روی به کشت کُلزا آورده است.
سالهای متمادی است که در منطقه اسلامآباد فقط غلات شامل گندم و جو کشت میشود، که هردو از یک خانواده و به نوعی یک تناوب غلط است و به مرور زمان چغندرقند نیز به آنها اضافه شده و این درحالی است که یک تناوب زراعی قابل قبول باید از حداقل از سه نوع کشت متفاوت ایجاد شود، بر همین اساس کلزا بهعنوان زراعتی که این تناوب را تکمیل میکند،قابلیت توسعه را دارد.
کریمی مدیر جهاد کشاورزی اسلامآباد غرب در این رابطه میگوید: هر زراعتی در ابتدای کار با مشکلاتی مواجه است که با کسب تجربه و استفاده از دانش به روز میتوان آنرا حل کرد، کشت کلزا در سال گذشته با طغیان سنک مواجه شد که راه حل آن نیز مبارزه جدی و به موقع است که در سال زراعی جدید با پیش آگاهی و آمادگی کامل در زمان مناسب اقدام به شناسایی آفت و آگاهسازی کشاورزان خواهیم کرد، به همین خاطر تلاش داریم از ابتدایی کار و پیش از شروع کشت با برگزاری کلاسهای آموزشی کشاورزان را هر چه بیشتر با دانش فنی کشت کلزا آگاه سازیم.
در حالی روند رو به رشد کشت کُلزا در استان افرایش یافته که افشین صفوی معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان،در خبری میگوید:کشت کُلزا در اراضی دیم شهرستانهای کرمانشاه و سنقر و کلیایی هر کدام در سطح ۳ هزار متر مربع انجام شده است.
کارشناسان حوزه کشاورزی معتقدند،اجرای کشت کلزا در تناوب زراعی دیم علاوه بر افزایش درآمد کشاورزان، باعث حاصلخیزی خاک میشود و ضریب خود اتکایی در تولید روغن را افزایش میدهد.
اما با توجه به نیاز کشور به دانههای روغنی در سالهای اخیر کشت کلزا در کرمانشاه توسعه یافته است و بیش از ۱۱ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی آبی استان زیر کشت کلزا رفته است و از حدود ۹۰۰ هزار هکتار زمین زراعی در استان کرمانشاه، ۷۰ درصد آن به صورت دیم است.
اما اداره کشاورزی شهرستاناسلامآبادغرب هم از روند کشت کُلزا عقب نمانده است و از آغاز کشت استراتژی دانه روغنی کلزا در این شهرستان طی نیمه دوم شهریور ماه سال زراعی 99-98 خبر داد.
شهرستان اسلام آباد غرب از مناطق مستعد کشت کلزا در استان محسوب میشود و در ابتدای سال زراعی 99-98 با برنامهریزیهای بعمل آمده کشت دانه روغنی کلزا در نیمه دوم شهریور را آغاز کرده است.
مهندس کریمی رییس اداره جهاد و کشاورزی شهرستاناسلام آباد غرب در این رابطه اظهار کرد: با برگزاری کلاسهای آموزشی گروهی، آموزشهای چهره به چهره، ترویج مزایای کشت کلزا، اقتصادی بودن محصول، مزایای تناوب در کشت محصولات زراعی، مزایای کنترل آفات و علفهای هرز شایع منطقه؛ زمینه کشت مناسب کلزا فراهم شده است و مدیریت شهرستان و مراکزخدمات تمام تلاش خود را انجام خواهند داد که سطح زیر کشت کلزا به مقدار قابل قبولی برسد.
به گفته،مدیر جهاد کشاورزی اسلام آباد غرب،انواع بذر کلزا اصلاح شده هیبرید داخلی و خارجی پر محصول یارانهای تامین و به مراکز حوزه عمل ارسال و به تدریج در اختیار کشاورزان قرار میگیرد، همچنین طی یک ماه گذشته دو دستگاه ریزدانه کار یارانه دار توسط کشاورزان منطقه خریداری شده و در اختیار آنها قرار گرفته تا این کشت به صورت اصولی و مکانیزه انجام گیرد.همچنین انواع کودهای شیمیایی موردنیاز کشاورزان تامین و در اختیار عوامل فروش دهستانها قرار گرفته و کشاورزان به سهولت میتوانند نهادهای موردنیاز خود را در زمان کشت برطرف کنند.
نظر شما