به گزارش کردپرس، اندیشکده نشنال اینترست آمریکا در گزارشی به احوال این روزهای کردهای عراق و نیروهای پیشمرگ در آستانه سالگرد برگزاری رفراندوم استقلال در 25 سپتامبر 2017 پرداخته است.
به باور نویسنده گزارش، نه کردها و نه مسئولان اقلیم کردستان عراق دیگر به استقلال فکر نمی کنند و آن قدر با مشکلات متعدد روبه رو شده اند که در ذهن آنها جایی برای فکر کردن به استقلال وجود ندارد. هم کردها و هم مسئولان اقلیم کردستان عراق در حال حاضر به فکر افزایش تعداد دوستان و جذب کمک های خارجی برای از بین بردن آثار جنگ چند ساله با داعش و رفع بحران اقتصادی هستند که بعد از اتمام جنگ با داعش و برگزاری رفراندوم استقلال با آن روبه رو شدند.
نویسنده به دیدار روزهای اخیر مسئولان حکومت اقلیم کردستان با روسای جمهور و مجلس عراق و نیز استقبال از مقامات مختلف کشورهای جهان در شهر اربیل اشاره کرده و می گوید همه اینها نشان می دهد کردها مشکل خود را شناخته و با تعامل سازنده با جهان بدون پرداختن به مسئله استقلال، در پی رفع آنها هستند.
گزارش فوق با اشاره به سفرهای پی در پی مسئولان اقلیم کردستان به بغداد این مسئله را فراموش کردن رویای استقلال از سوی کردها دانسته و می نویسد: کردها می خواهند به دولت مرکزی نشان دهند که بغداد به نقطه تمرکز کردها تبدیل شده و کردها حاضرند بیشترین تعامل را همزمان با تلاش برای جذب سرمایه های بین المللی، با بغداد داشته باشند.
این نشریه چاپ آمریکا با اشاره به اجرای طرح های مختلف عمرانی در شهر اربیل، هدف کردها از این اقدامات را تلاش برای بازسازی اقلیم کردستان و توسعه اقتصادی آن دانشته است. فلاح مصطفی، مسئول سیاست خارجی سابق دولت اقلیم کردستان عراق و مشاور ارشد رهبران اقلیم کردستان به نشنال اینترست گفته است مردم ما بسیار رنج کشیده اند؛ ما باید روی بازسازی اقلیم کردستان تمرکز کنیم و به فکر آینده ای روشن باشیم اما داشتن آینده ای روشن بدون ایجاد ثبات ممکن نیست.
گزارش فوق به این نکته اشاره کرده که ظاهرا اقلیم کردستان از ثبات برخوردار است و نیروهای پیشمرگ مترصد و هوشیار به دنبال مقابله با هر گونه تهدیدی هستند که متوجه این اقلیم خودمختار در خاورمیانه برای کردهاست. اما هم اکنون تهدیدهایی وجود دارد که امنیت این جزیره امن کردهای خاورمیانه را به خطر انداخته است. این نشریه تهدیدهای موجود برای امنیت اقلیم کردستان را این طور بر می شمارد: داعش در حال بازیابی توان عملیات خود است و همچنان نزدیک به اربیل در حال عملیات جسته و گریخته است، نیروهای امنیتی عراق اختلافات زیادی با نیروهای پیشمرگ دارند و مسئله مناطق مورد مناقشه همچنان لاینحل مانده است، نیروهای پیشمرگ از امکانات نظامی روز بی بهره مانده است و مهم تر از همه این است که آمریکا که خود را بهترین دوست کردها معرفی کرده و کردها نیز واشنگتن را مهم ترین حامی خود می دانند زیاد توجهی به وضعیت این روزهای کردهای عراق ندارد. برخی فرماندهان نیروهای پیشمرگ تاکید کرده اند که آمریکا به اربیل پشت کرده است و برخی مخالفان کردها با دستیابی به سلاح های آمریکایی موجودیت کردها را به خطر انداخته اند. بنابراین، لازم است هرچه زودتر مکانیسم امنیتی جدیدی طراحی شود و نسبت به اعتمادسازی در منطقه تلاش فراوان صورت بگیرد.
نویسنده گزارش که از پایگاه ها و مقرهای نیروهای پیشمرگ در اقلیم کردستان بازدید کرده، وضعیت نیروهای کرد را از نظر داشتن تجهیزات نظامی بسیار محدود توصیف کرده و نوشته است که نیروهای پیشمرگ نه سلاح های سنگین در اختیار دارند ونه خودروهای زرهی مناسب. آنها همچنین از تاسیسات و استحکامات نظامی برای دفاع از خود محروم هستند. نکته مهم دیگر این است که مناقشه بر سر پرداخت حقوق نیروهای پیشمرگ از سوی بغداد همچنان به قوت خود باقی است. نیروهای کرد نه از بغداد پول می گیرند و نه تجهیزات نظامی دریافت می کنند.
اندیشکده نشنال اینترست آمریکا به قول های بی عمل آمریکا در مورد ارسال تجهیزات نظامی مدرن برای نیروهای پیشمرگ هم اشاره کرده و نوشته است کردها همچنین منتظر دریافت میلیون ها دلار کمک هایی هستند که آمریکا قول داده بود در اختیار نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان قرار دهد. نیروهای کرد عراق خواستار دریافت سلاح های ضدتانک، پوشش جنگی مناسب برای نیروها و تجهیزاتی برای مقابله با پهبادهایی هستند که جان نیروهای کرد را تهدید می کنند. یکی از فرماندهان نیروهای پیشمرگ اشاره کرده است که نیروهای تحت فرمانش تنها 2 درصد از بودجه و تجهیزات نظامی ارسالی آمریکا را دریافت کرده اند و بقیه آن برای نیروهای ارتش عراق و حشد شعبی اختصاص یافته است.
این نشریه به نقل از مقامات اربیل نوشته است که کردها از آمریکا نگران هستند زیرا این کشور که کردها آن را دوست خود می دانند به اندازه کافی از کردها حمایت نمی کند. این نشریه برای نمونه به سفر مقامات دولت مرکزی عراق به آمریکا اشاره کرده و نوشته است مقامات اقلیم کردستان هم همزمان درخواست سفر داشته اند اما گویا مقامات واشنگتن به آنها گفته اند بر اساس پروتل های موجود مقامات کرد نمی توانند به واشنگتن سفر کنند. این بدان معنی است که واشنگتن نمی خواهد میزبان دوستان نزدیک آمریکا در عراق باشد.
نشنال اینترست اشاره می کند که اقلیم کردستان عراق با چالش های زیادی روبه روست که از جمله آنها چالش های امنیتی در کرکوک، شنگال و نینواست.
یکی از فرماندهان نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان که حوزه خدمت وی در مرز اقلیم کردستان با ترکیه واقع شده، از خطرات امنیتی سخن گفته که اقلیم کردستان را مورد تهدید قرار داده و تاکید کرده است که اگر کردها نتوانند مشکلات موجود را در زمان نخست وزیری عادل عبدالمهدی که دوست کردها خوانده می شود، حل کنند، در آینده نیز نخواهند توانست این اختلافات را حل کنند.
نشنال اینترست از مصاحبه با فرماندهان پیشمرگ و مقامات دولت اقلیم کردستان به این نتیجه رسیده است که سرچشمه اکثر نگرانی های کنونی کردها به برگزاری رفراندوم استقلال اقلیم کردتسان باز می گردد که در 25 سپتامبر 2017 برگزار شد و گرچه بیش از 92 درصد کردها به آن رای مثبت دادند اما پیامدهای سنگینی برای کردها داشت. کردها بیش از نیمی از قلمرو تحت کنترل خود را از دست دادند و با بحران اقتصادی ناشی از اقدامات تنبیهی بغداد روبه رو شدند.
کردهای عراق بر این باورند که ایالات متحده آمریکا باید به کردها به عنوان یکی از شرکای اصلی خود در تامین ثبات خاورمیانه نگاه کند اما به نوشته نشنال اینترست، مشکل این است که واشنگتن هم اکنون در تقابل با ایران قرار دارد، سرگرم ایجاد منطقه امن در شمال سوریه با همکرای ترکیه است و اقدامات دیگری را هم در سر دارد . بنابراین به نظر نمی رسد وقت آن را داشته باشد بخواهد با کردهای عراق بر سر این موضوع بنشیند.
از نظر این اندیشکده، اقلیم کردستان عراق می خواهد نقش مهمی در منطقه داشته باشد اما مقامات اربیل همچنان به این فکر می کنند که چه زمانی مقامات آمریکایی به این نتیجه می رسند که باید این طور فکر بکنند.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما