به گزارش کردپرس، کردهای عراق که همیشه آرزوی کنترل کامل کرکوک و الحاق آن به اقلیم کردستان عراق را داشته اند، در سال 2014 و پس از فرار نیروهای ارتش عراق به دنبال حمله داعش، بر کرکوک مستولی شدند و این شهر تا اکتبر 2017 که طی آن نیروهای عراقی نیروهای کرد را از این منطقه بیرون راندند، تحت کنترل دولت محلی اقلیم کردستان عراق بود.
نشریه تی ان اچ که قبلا با نام IRIN News وابسته به سازمان ملل بود و به بررسی وضعیت مناطق مورد منازعه جهان می پرداخت، اخیرا در گزارشی به وضعیت کرکوک پرداخته است. این نشریه کرکوک را منطقه ای نفت خیز با داشتن تشکل های مختلف قومی و مذهبی توصیف کرده که کردها همچنان بر کنترل آن اصرار دارند.
شیخ جعفر مصطفی، فرمانده سابق یگان نیروهای پیشمرگ وابسته به حزب اتحادیه میهنی موسوم به یگان 70 که اکنون به سمت معاون رییس اقلیم کردستان انتخاب شده، در مصاحبه با این نشریه بر الحاق دوباره کرکوک به اقلیم کردستان عراق تاکید کرده است.
شیخ جعفر مصطفی به نشریه تی ان اچ گفته است « ما هیچ وقت کردستان را بدون الحاق کرکوک نخواهیم پذیرفت، ما در گذشته برای کرکوک بسیار مبارزه کرده ایم و از آن دست نخواهیم کشید.»
این نشریه به نقل از برخی دیگر از مقامات و فرماندهان نیروهای پیشمرگ گزارش داد که کردها ادعا می کنند که کرکوک بخشی از خاک کردستان عراق است و آنها همچناناصرار دارند بار دیگر آن را به اقلیم کردستان عراق ضمیمه کنند.
اما دولت مرکزی عراق که از اکتبر 2017 بر کرکوک کنترل دارد الحاق دوباره کرکوک به اقلیم کردستان را یک رویا برای کردها می داند. ژنرال سعد حربیه، از فرماندهان ارتش عراق در کرکوک به این نشریه گفته است بازگشت کردها به کرکوک و کنترل دوباره اقلیم کردستان بر این شهر در حد یک رویا است و هیچ وقت تحقق نخواهد یافت.
جعفر شیخ مصطفی در مصاحبه با این نشریه، کرکوک را شهر اشغال شده نامیده است و از این که داعش بعد از رفتن نیروهای کرد حملات خود را در این افزایش داده، انتقاد کرده و عملکرد نیروهای عراقی را عامل تشدید این حملات دانسته است.
ژنرال حربیه که فرمانده عملیات مشترک در کرکوک است، می گوید کردها که چهار استان عراق را در کنترل خود دارند دشمن نیستند آنها هم مثل ما عراقی هستند و رفتار یکسانی با همه تشکل ها در کرکوک از جمله کردها می شود. وی تاکید می کند که یکی از اولویت ها بهبود رابطه میان دولت مرکزی و اقلیم کردستان عراق است.
کردها، ترکمانها و اعراب که ساکنان اصلی کرکوک هستند مواضع مختلفی را درباره تغییرات صورت گرفته در کرکوک بعد از رفتن کردها بیان کرده اند. در حالی که برخی سیاستمداران و شهروندان کرد مخالف کنترل دولت مرکزی بر کرکوک هستند، یکی از کردهایی که پدرش یکی از اعضای ارشد پلیس کرکوک است، به نشریه تی ان چ گفته است وضعیت برای کردهای کرکوک بعد از کنترل دولت عراق بر آن تغییر زیادی نکرده و زندگی به روال عادی خود باز گشته است. او الان همان وضعیتی را دارد که در زمان کنترل اقلیم کردستان بر کرکوک داشت. با این حال، وی ترجیح می دهد که اقلیم کردستان بر کرکوک کنترل داشته باشد اما از وضعیت فعلی هم ناراضی نیست.
برخی از ترکمانها هم درباره وضعیت خود بعد از خارج شدن کنترل کرکوک از دست کردها به این نشریه گفته اند که آنها بعد از رفتن کردها وضعیت بهتری پیدا کرده و اکنون در حاشیه قرار ندارند. یکی از مقامات ترکمان این شهر می گوید مشکلی با کردها ندارد اما کردها نباید امنیت کرکوک را در دست داشته باشند زیرا به گفته وی، نیروهای پیشمرگ در زمانی که کنترل کرکوک را در دست داشتند کردها را بر دیگر تشکل ها برتری می دادند.
در حالی که اعراب و ترکان های کرکوک از بهبود وضعیت این شهر بعد از آمدن دولت عراق به این شهر خبر می دهند اما ساکنان شهرهای اطراف کرکوک گفته اند فقط به کرکوک اهمیت لازم داده می شود و شهرهای اطراف آن از کمترین امکانات و برنامه های توسعه دولت برخوردار نیستند.
این نشریه که در سال 1995 توسط سازمان ملل تاسیس شد و سال گذشته به یک رسانه مستقل تبدیل شده، وضعیت کنونی کرکوک را آشفته و نامطمئن توصیف کرده و می نویسد با توجه به وجود اختلافات قومی و نژادی و تلاش طرف های مختلف برای کنترل بر این شهر نفت خیز، انتظار نمی رود به این زودی کرکوک از یک منطقه مورد مناقشه به یک منطقه باثبات تغییر پیدا کند.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما