به گزارش خبرگزاری کردپرس، عنوان کامل کتاب «نقش عشایر استان ایلام طی دوران دفاع مقدس و حفظ و پاسداشت آن» بوده که با تحقیق و تألیف کامران محمدرحیمی و به سفارش بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان ایلام توسط نشر طلور در سال 1385 و در هزار جلد منتشر شده است.
این کتاب در یک مقدمه و پنج فصل تدوین شده است و عناوین فصل ها عبارتند از: جنگ و دفاع، تاریخ و جغرافیای استان ایلام، ژئواستراتژی طبیعی ایلام، شناخت ایلات و عشایر استان ایلام و عشایر و جنگ تحمیلی که مفصل ترین بخش کتاب است.
محمدرحیمی در مقدمه کتاب خود آورده است: در این تحقیق با عنایت به صبغه عقیدتی جنگ، مقدمات و تعاریفی درباره جنگ و دفاع از دیدگاه اسلام و سنت آمده و همچنین با توجه به شیوه جنگ عشایر که مبتنی بر جنگ چریکی بوده، به انواع جنگ اشاراتی مختصر شده است. در فصل دیگر با توجه به شرایط جغرافیایی و استراتژیک منطقه و همچنین استفاده بهینه نیروهای عشایر و سایر نیروها از ویژگی های جغرافیایی استان علیه دشمن، فصل مستقلی تحت عنوان «ژئواستراتژی» به تحقیق افزوده شده است. در دیگر فصول، ساختار نظام سیاسی عشایر و نقش آنها در دفاع از مرزهای کشور در دوره عثمانی و عراق برای نخستین بار مورد بررسی قرار گرفته است.
این پژوهشگر ایلامی در معرفی مفاهیم اساسی تحقیق خود، پیرامون واژه «دفاع» می نویسد: دفاع از لحاظ فقهی به جنگی گفته می شود که مسلمانان با کافران کنند برای جلوگیری از حمله آنان و منظور از جنگ و دفاع در این پژوهش همین است.
وی سپس به نقش عشایر ایلام میپردازد و می نویسد: عشایر و مرزداران این خطه، مسلمان و شیعه مذهب می باشند. اگر دهها انگیزه و دلیل برای شرکت ایشان در جنگ وجود داشته باشد، نمی توان نقش دین و مذهب را نادیده گرفت. غیرت و تعصب ناموسی و روحیه جوانمردی و آزادگی و سلحشوری از دیگر انگیزه های اصلی عشایر در جنگ بوده است و انگیزه دینی همانا روحیه جهاد و شهادت طلبی است.
استفاده از جداول، نمودارها، آمار و پاورقیهای مناسب از ویژگی های خوب کتاب نقش عشایر ایلام در دفاع مقدس اثر کامران محمدرحیمی است؛ خاصه این که این پژوهشگر زبان و ادبیات کُردی، با توجه نشان دادن به فرهنگ، زبان، اشعار و خصوصیات فرهنگی عشایر ایلام، رنگ و بوی متفاوتی به این اثر تحقیقی بخشیده است.
یکی از نکات منفی کتاب، صفحه آرایی مجلهگونه آن برای کتابی سیاه و سفید است که البته در سال 85 این روشها متداول بود. استفاده از تصاویر تزیینی زیاد و ترام کردن عکسها در زیر متن اصلی از ارزش پژوهشی کتاب کاسته است و در نگاه اول، آن را به یک اثر تبلیغاتی تنزل داده است که به نظر میرسد ناشر دغدغه افزایش تعداد صفحات کتاب را داشته است.
با توجه به دغدغهای که کامران محمدرحیمی در ادای دین به دفاع مقدس در ایلام و نگارش این کتاب از خود نشان داده، جا داشت که 13 سال پس از انتشار این کتاب سراغ سایر موضوعات ناب دفاع مقدس در ایلام نیز می رفت و دین خود را به حفظ و نشر ارزش های دفاع مقدس در این خطه خونبار سرافراز بیشتر ادا میکرد.
*یاسر بابایی
سرویس ایلام - همه کامران محمدرحیمی را بیشتر به عنوان پژوهشگر ادبیات کُردی و روزنامهنگار میشناسند اما او در سایر حوزه های پژوهشی نیز دارای تألیفاتی است که کتاب نقش عشایر ایلام در دفاع مقدس از آن دسته است.
کد خبر 148333
نظر شما