«جمعه محمد» روزنامه نگار و تحلیلگر منطقه در گفتوگو با کُردپرس با اشاره به وضعیت آب منطقه حسکه واقع در شمال و شرق سوریه، اظهار کرد:ترکیه و گروههای مسلح بصورت مدوام منبع آب علوک در سریکانی را بر روی مردم منطقه قطع میکنند و از آن بعنوان سلاحی علیه مردم استفاده میکنند و از اینطریق میخواهند درگیری و ناامنی و شورش در منطقه ایجاد کنند.
وی ادامه داد:ترکیه میخواهد علاوه بر آن که اراده ملت را در هم بشکند بر روی میز مذاکره نیز به اهداف خود برسد و برای آن که برق به مناطق تحت تصرف "گروههای تروریستی" وابسته به خود در سریکانی و گریسپی برسانند، مبادرت به قطع ایستگاه آب علوک میکنند.
وی افزود:گروههای مسلح برای رها کردن آب علوک برق میخواهند و اداره خودگردان نیز به آنها برق میدهد.بعد از فشار فراوان منطقهای و بین المللی ترکیه آب علوک را آزاد کرد و اب به حسکه رسید.اما به دلیل خرابی جریان برق و خساراتی که به ایستگاههای تولید و انتقال برق رسیده، جریانآب قطع میگردد چرا که گروههای مسلح برقی که برای ایستگاه علوک میرود را میدزدند و برای مصارف شخصی خود بکار میبرند، به همین خاطر هم جریان آب علوک قطع میشود.
وی تصریح کرد:به همین دلیل مردم در شرایطی بد قرار میگیرند و ملت ناچاراند یا اب بخرند و یا از آب چاه استفاده کنند که این آب قابل اشامیدن نیست، بویژه که در این گرمای هوای تابستان مردم به شدت نیازمند آب هستند و بیماریهای واگیردار نیز در کمین مردم است.
وی خاطرنشان کرد:این اقدام ترکیه بی اخلاقی است و مغایر با حقوق بشر و قوانین بینالمللی در خصوص حقوق آب است.در حال حاضر ترکیه آب را رها کرده اما مشخص نیست که چقدر این وضعیت ادامه داشته باشد و کی دوباره آن را قطع کند.فشار آب ضعیف است و به همه محلات حسکه نمیرسد و برخی اوقات اصلا به داخل شهر حسکه نمیرسد و قطع میشود.
این روزنامهنگار درباره وضعیت آب رودخانه فرات نیز توضیح داد:ترکیه بیش از شش ماه آب فرات را قطع کرده بود و اجازه پمپاژ مقدار بسیار کمی از حق ابه سوریه را میداد.ترکیه باید اجازه ورود مقدار ۵۰۰ متر مکعب در ثانیه آب به سوریه را بدهد که این مقدار از ۲۰۰ متر مکعب تجاوز نمیکند.اما امروز چهار روز است که ترکیه مقدار اب واریزی را افزایش داده است. اما مشخص نیست که دوباره کی اب فرات را قطع میکند، چرا که در ادوار گذشته پس از ورود آب در طی روزها و هفتهها دوباره مبادرت به قطع آب میکرد و در این باره اعتمادی به انها نیست.
جمعه محمد یاداور شد:همانند مسئله آب علوک، قطع آب فرات نیز تاثیر بسیار بدی بر وضعیت منطقه و تمامی سوریه گذاشته است. به دلیل کمبود آب، میزان برق تولیدی از سدهای رود فرات بشدت کاهش یافته است. در این گرمای تابستان مردم روزها را بدون برق سپری میکنند. عصرها جریان برق وصل میشود اما انقدر جریان و شدت آن ضعیف است که مردم نمیتوانند از آن استفاده مناسبی ببرند.
وی گفت:با این شرایط وضعیت کشت تابستانی نیز دچار خسارات فراونی شده و به دلیل کم آبی کشاورزان با بحران روبرو هستند و نمیتوانند به مانند گذشته محصولات تابستانی را به ثمر برسانند و این ممکن است تهدیدی علیه حیات مردم باشد.
وی افزود:این کم آبی باعث شده حتی چاههای منطقه خشک شوند.همچنین بدلیل پایین امدن سطح اب، ماهیهای زیادی تلف شدند و صید ماهی نیز دچار وقفه شده است.
نظر شما