به گزارش کردپرس، به نقل از سازمان منطقه آزاد ماکو؛ آرش صادقیان افزود: با تکمیل مطالعات مشاور در رابطه با حد فاصل ارتباطی گزینه ها، مسیر خط اتصال ریلی در ماه آتی تایید نهایی و از طرف شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران به راه آهن کشور ترکیه اعلام می شود.
او ادامه داد: این تفاهم نامه به منظور تکمیل شبکه شاخه جنوبی کریدور بین المللی اوراسیا و رفع مشکل ظرفیتی وجود دریاچه وان در مسیر اتصال موجود منعقد شده است.
صادقیان بیان کرد: مطالعات این طرح توسط سازمان منطقه آزاد ماکو در حال تهیه است و در همین راستا طی جلسه ای با حضور نمایندگان سازمان های مناطق آزاد ماکو، ارس و شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران و مشاور طرح در تهران مسیرهای پیشنهادی توسط مشاور طرح ارائه و کلیات گزینه ها مورد توافق قرار گرفت.
او افزود: اين خط آهن ۲۰۰ كيلومتري در توسعه حمل و نقل ريلي كشور تاثير بسزايي دارد و به افزايش ظرفيت منطقه آزاد ماكو در توسعه اقتصادي منجر مي شود زيرا جزو زير ساخت هاي روند توسعه منطقه آزاد ماكو ا ست.
مدیر شهرسازی و اطلاعات جغرافیایی سازمان منطقه آزاد ماکو با اشاره به هزینه های این طرح ادامه داد: اين طرح مطالعاتي با هزينه ۶ ميليارد و ۶۰۰ ميليون ريالي انجام مي شود که با احداث اين خط آهن، منطقه آزاد ماكو كه در صدد تبديل به هاب لجستيك كشور است، به بندر خشك براي مناطق آزاد ترابزون و مرسين تبديل خواهد شد.
صادقیان گفت: تركيه نيز خط آهن خود را تا چشمه ثريا گسترش مي دهد و به محض اتمام احداث ۱۴۷ كيلومتري، اتصال راه آهن ايران به اروپا از اين مسير، محقق خواهد شد.
به گزارش کردپرس، منطقه آزاد ماكو به عنوان يكي از هفت منطقه آزاد كشور به لحاظ محدوده جغرافيايي منطبق بر شهرستان هاي ماكو، شوط، پلدشت و شهر مرزي بازرگان بوده و در دولت تدبير و اميد به الگويي براي اقتصاد مقاومتي تبديل شده است.
مساحت اين منطقه حدود چهار هزار كيلومترمربع بوده و به تنهايي بيش از ۷۵ درصد كل مساحت مناطق آزاد كشور را به خود اختصاص داده و دومين منطقه آزاد بزرگ دنياست.
اين منطقه در مجاورت كشورهاي تركيه و جمهوري آذربايجان قرار دارد و طول مرزهاي جمهوري اسلامي ايران در اين منطقه با اين كشورها به ترتيب ۱۳۰ و ۱۴۰ كيلومتر است.
نظر شما