تیغ استیضاح؛ افول ستاره «شیخ‌ الوزرا» !

سرویس ایران-صادرات نفت سخت شده و علاوه بر آنکه آمریکا با پیچیده‌ترین وسایل جاسوسی در حال رصد صادرات نفت ایران است،به نظر نمی‌رسد که تغییر یک فرد تاثیر چندانی در وضعیت نفتی ایران ایجاد نماید.

به گزارش کُردپرس،پس از آن که ظهر یکشنبه ۱۷ آذر ،وزیر نفت نتوانست نمایندگان سؤال کننده در کمیسیون انرژی پارلمان را قانع کند، تصمیم بر این شد که استیضاح وی به هیأت رییسه پارلمان ارسال شود.نمایندگان ناراضی قصد دارند علاوه بر موضوع استیضاح، طرح شکایتی را نیز علیه وزیر نفت به قوع قضائیه ارسال کنند.این نمایندگان معتقدند که طرح غیرکارشناسی حذف کارت سوخت که از سوی وزارت نفت انجام شد، ضرر مالی بسیار سنگینی را به کشور ایجاد کرد.اما استیضاح وزرا موضوعی است که هر ازچندگاهی مطرح می‌شود.این بار هم موضوع استیضاح وزیر نفت به میان آمده و او برای بار چندم است که کارش به سوال و رای برای استیضاح کشیده شده است.ناکارآمدی وزیر، سوء مدیریت و همچنین حذف کارت سوخت از موضوعات استیضاح وزیر نفت بیان شده است.استیضاح‌کنندگان می‌گویند چرا کارت سوخت در برهه‌ای حذف شد،اما این تنها بهانه‌ای است چرا که زنگنه از جمله وزاریی است که سکان وزارتی را در اختیار دارد که مهمترین رگ‌ حیات ایران را در اختیار دارد و به همین خاطر همواره در زیر تیغ سختترین و جدیترین نقدها قرار می‌گیرد.مخالفان زنگنه او را به عدم‌ شفافیت،رابطه با غرب و توجه نکردن به برنامه توسعه و عدم‌شفافیت در فروش نفت متهم می‌کنند.

مخالفان چه می‌گویند؟

مخالفان معتقدند،در شرایطی که کشور نیازمند منابع مالی است، وزیر نفت سوء تدبیرهایی که داشته نتوانسته آینده پیش رو را پیش‌بینی کرده و شرایط امروز را مدیریت کند لذا تغییر او الزامی و بر اساس مصالح کشور است.

«کوچک‌نژاد» نماینده گیلان در مجلس شورای اسلامی در این‌ رابطه به کُردپرس می‌گوید:ایران از قدیم بازارهای سنتی فروش نفت داشته که چه در زمان تحریم‌ها و چه بعد از آن، نفت را از آن‌ طریق می‌فروخته است،اما با آمدن آقای زنگنه ما این‌ بازارها را هم از دست داده‌ایم و اقدامات او حتی منجر به اختلال در انتقال گاز به پاکستان شد و بعد که قرار بود گاز ایران به هند و چین برسد به بهانه‌ای واهی از سوی آقای زنگنه لغو شد.

از دیگر انتقاد مخالفان زنگنه،مسئله صادرات گاز ایران است.مخالفان‌می‌گویند،کاهش ۴۶ درصدی صادرات گاز LPG در دوره بیژن زنگنه یکی از همین موارد است. بررسی رسانه‌ها نشان می‌دهد در سال ۱۳۹۳ میزان صادرات گاز LPG کشور بیش از ۳/۵ میلیارد دلار بوده که این میزان طی سال‌های اخیر در دوره مدیریت بیژن زنگنه روند نزولی خود را ادامه داده و در سال ۱۳۹۷ به ۱/۹ میلیارد دلار رسیده است.

«نادر قاضی پور» نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی یکی دیگر از منتقدان وزیر نفت می گوید: عملکرد زنگنه و وزارت نفت در فروش نفت اصلا راضی کننده نیست.ما از رقم فروش نفت با خبر نیستیم و نمی‌دانیم قراردادهای مختلف چگونه بسته می‌شوند.اگر از مسئله یک زن و پیدا شدن کارت خوان در دفتر وزیر بگذریم، بایستی به اصل کار این وزارتخانه پرداخت که چرا شفافسازی در آن وجود ندارد.

«مجید ناصری نژاد» عضو کمیسیون حقوقی مجلس از دبگر مخالفان زنگنه در مصاحبه‌ای توضیح می‌دهد:وزارت نفت در دوران ژنرال زنگنه با چالش های زیادی مواجه بوده است. نگاه غربی که در این وزارتخانه در این دوران حکمفرما بوده سبب تلف شدن بسیاری از ظرفیت ها شده است. ماجرای شرکت توتال و بی تعهدی دوباره این شرکت به ایران به سبب اعتماد بی حد و حصر زنگنه به این شرکت فرانسوی یکی دیگر از مشکلات این وزارتخانه است. وزیری که قراداد کرسنت را در کارنامه کاری خود دارد حالا در حوزه فروش نفت با مشکلات متعددی روبرو است. برخی نیز بیان می کنند برخی از ظرفیت ها مخصوصا فروش نفت به چین در این وزارتخانه به خوبی اجرا نشده است.

موافقان چه می‌گویند؟

اما در مقابل موافقان زنگنه می‌گویند،زنگنه از مدیران قابل و توانمند جمهوری اسلامی ایران بوده که عملکرد بسیار خوبی در زمینه توسعه پالایشگاه‌ها، پتروشیمی‌ها و همچنین توسعه میادین مشترک نفتی و گازی ازجمله پارس جنوبی داشته و دارد.اگر بخواهیم لقبی برای توصیف زنگنه به کار ببریم «شیخ الوزرا» شاید بهترین باشد.زنگنه از مدیران با تجربه و شناخته‌شده در عرصه بین‌الملل در صنعت نفت هستند و حذف ایشان از صنعت نفت در عرصه بین‌الملل هم تأثیرگذار است و پیامدهای منفی در پی خواهد داشت. ایشان مجموعه صنعت نفت،گاز و پتروشیمی را به‌صورت یک فرد توانمند در دست خود دارد و اگر این مجموعه از هم گسسته شود خسارات بسیار زیادی در همه بخش‌ها خواهیم داشت. از سوی دیگر جایگزین کردن فردی که در قامت ایشان باشد و از تجربه کافی برخوردار باشد کار سختی است و تا جایگزین کردن فرد دیگر قطعاً این صنعت عظیم دچار چالش‌های بسیار زیادی خواهد شد.

در این رابطه «حشمت‌الله فلاحت پیشه» نماینده مردم اسلام‌آبادغرب و دالاهو در رابطه با استیضاح زنگنه به کُردپرس می‌گوید:آقای زنگنه یکی از وزرای کارامد کابینه است و استیضاح او فقط جنبه سیاسی دارد تا آن که یک‌ مسئله حرفه‌ای و کاری باشد.

وی ادامه داد:آقای زنگنه شناخت مناسبی از بازار و معاملات بین‌المللی نفت دارد و وجود او در شرایط امروز نیاز است.

«مرتضی زرین گل» از مدیران نفتی و مدیر فاز ۱۴ پارس جنوبی در این رابطه به کُردپرس می‌گوید:معتقدم‌ به جزء آقای زنگنه و آقای ظریف بقیه وزراء در حد یک مدیر استانی هم نیستند.ما بعد از انقلاب گاز را تا دورترین نقاط کشور برده‌ایم.به جزء شرکت نفت هیچ کدام از وزارتخانه‌ها نتوانسته‌اند در اندازه وزارت ظاهر شوند.وزارت نفت تنها وزارتخانه‌ای است که سرپا ایستاده و کار می‌کند.اگر ساختار وازارت نفت همچون‌ ساختار وزارت کشاورزی،وزارت نیرو و وزارت صنعت بود که چیزی باقی نمی‌ماند.در حال حاضر وزارت نفت در پیشانی جنگ اقتصادی با آمریکا قرار دارد و معتقدم‌ آن‌هایی که نان‌شان در تحریم است اگر از جان اقتصاد کشور و وزارت نفت کنار گذاشته شوند و وزارت‌ نفت در آرامش باشد،این وزارت در ماموریت خود موفق خواهد بود.

صادرات نفت سخت شده و بخش عمده بودجه کشور هم وابسته به نفت است.علاوه بر آنکه آمریکا با پیچیده‌ترین وسایل جاسوسی در حال رصد صادرات نفت ما است و کشورهای دنیا هم با او هماهنگ هستند برخی شبکه‌های تلویزیونی داخلی هم روش دورزدن و صادرات نفت ما را برای دشمنان بازگو می‌کنند.عدم آگاهی و عدم شناخت باعث می‌شود برخی مسائل توسط افراد غیرمسئول و غیرمتخصص عنوان گردد که باعث آسیب به منافع ملی کشور شود.

اما وزارت نفت و شخص آقای زنگنه در شرایط بسیار بدی قرار دارند.تحریم‌ها چه از نظر تکنولوژی و چه از نظر دانش فنی،شیرازه وزارت نفت را هدف قرار داده است.آمریکا با پیچیده‌ترین رادارها در خلیج‌فارس و دریای عمان در حال رصد کشتی‌های نفتی ایران است‌ و دنیا هم با آن‌ها هماهنگ هستند.علاوه بر شرایط سخت بین‌المللی در داخل هم جناح‌ها دچار تشنج سیاسی بر سر ماندن‌ یا نماندن آقای زنگنه هستند و این در حالی است که با این حجم از تحریم‌ها عملا یک‌ شخص و یا یک‌ وزارتخانه کاری از پیش نمی‌برند.صادرات نفت سخت شده و بخش عمده بودجه کشور هم وابسته به نفت است.علاوه بر آنکه آمریکا با پیچیده‌ترین وسایل جاسوسی در حال رصد صادرات نفت ایران است و کشورهای دنیا هم با او هماهنگ هستند،به نظر نمی‌رسد که تغییر یک فرد تاثیر چندانی در وضعیت نفتی ایران ایجاد نماید.

کد خبر 159423

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha