سرنوشت سایت پسماند مشترک مهاباد و میاندوآب در سایه بدبینی ها!

سرویس آذربایجان غربی- با وجود وعده های فراوان و تاخیر در احداث سایت مشترک پسماند بین دو شهر مهاباد و میاندوآب، معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری آذربایجان غربی، بدبینی مردم به طرح های مدیریت پسماند را ناشی از عملکرد ضعیف مدیران این حوزه دانست.

به گزارش کردپرس، دو شهرستان مهاباد و میاندوآب در استان آذربایجان غربی به شدت درگیر رفع مشکلات مربوط به سایت پسماند شهری اند، اما تا کنون به دلیل نبود اعتبار و عدم توانایی شهرداری های در اختصاص بودجه، طرح مطالعات جامع مدیریت پسماند در این دو شهرستان اجرایی نشده است.

از سویی دیگر جلسات متعدد و مشترک مسئولان این دو شهرستان نیز تا کنون بی حاصل بوده است. سایت‌های فعلی دفع پسماند شهرهای میاندوآب و مهاباد جزو سایت‌های مشکل‌دار در کشور محسوب می‌شوند و تاکنون بارها مردم نسبت به وضعیت این دو سایت تجمعاتی اعتراضی تشکیل داده اند.

سایت زباله سیدآباد مهاباد چاله ایی سرطانی و لاینحل

در مهاباد؛ سایت دفن زباله در منطقه سیدآباد این شهر با سابقه ایی 20 ساله، به بن بست کامل رسیده است. سایتی که هیچ گونه مجوزی از سازمان حفاظت محیط زیست دریافت نکرده و دفن پسماند در آن محل منطبق با شرایط و ضوابط محیط زیستی انجام نمی گیرد اما سال هاست که به محل دفن زباله شهری تبدیل شده و حیات و سلامت شهروندان این مناطق را تهدید می کند.

شهر مهاباد روزانه ۱٨۰ تن زباله در آن تولید می شود و سرانه تولید زباله این شهرستان بیشتر از میانگین استانی است، اما علیرغم این وضعیت، کارگروه پسماند این شهرستان بسیار کند عمل می کند و تا کنون وعده های فراوانی در خصوص تعطیل شدن سایت فعلی و انتقال به مکانی جدید را نوید داده اند.

حتی اردیبهشت ماه سال گذشته مدیر کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان غربی به شهرداری مهاباد ضرب الاجلی یک ماهه مبنی بر تخلیه سایت دفن زباله سید آباد را داد اما با گذشت یک سال و نیم این ضرب الاجل در نطفه خفه شد و سیدآباد هنوز هم محل دفن زباله شهری مهاباد است.

۱۷ تیرماه امسال مردم در منطقه سیدآباد مهاباد برای سومین بار تحصن کردند و مانع از تخلیه زباله در این مکان شدند. در پی این تحصن مردمی، دهیار و اعضای شورای سید آباد نیز استعفا دادند. این مسئله واکنش مسئولان شهری مهاباد را پس از یک خواب زمستانی طولانی به دنبال داشت و رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: طبق تصمیم کارگروه پسماند این شهرستان، سایت زباله شهری «سیدآباد» پنج ماه دیگر به مکان جدید منتقل می‌شود.

این درخواست فوری در پی تحصن چندین باره ساکنین سیدآباد مهاباد که به دلیل تکمیل ظرفیت سایت، با مشکلات فراوان بهداشتی و بیماری های پوستی رو به رو شده بودند، انجام گرفت. اما این ضرب الاجل ها باز هم زمان می برند و مردم سیدآباد باید تا آذر ماه سال جاری این وضعیت را تحمل کنند.

کوه خطرناک زباله ایی در میاندوآب

میاندوآب هم تنها شهر کشور است که سایت زباله آن در بالای کوه دفع می‌شود و باعث شده که خطرهای زیست محیطی آن، واکنش مردم و فعالان زیست محیطی را به دنبال داشته باشد.

کوه قطور، محل فعلي سايت پسماند در میاندوآب و يك معضل بزرگ زيست محيطي براي اين شهر است که با توجه به تكميل ظرفيت 200 هكتاري آن سبب آلوده شدن طبيعت منطقه نيز شده است. همچنين شيرابه زباله هاي دفن شده در سايت فعلي پسماند مياندوآب از کوه سرازير شده و با نفوذ به سمت زمين هاي كشاورزي موجب خسارت به اراضي اين منطقه مي شود.

مهر ماه امسال اعتراض مردم روستاهای اطراف قوطورداغی به دفع پسماند میاندوآب در این کوه شکل گرفت و معترضان از اسنادی سخن می گفتند که نشان می دهد این زباله ها موجب ابتلای کودکان و سالمندان به بیماری سرطان شده است.

سایت مشترک پسماند مهاباد و میاندوآب، از رویا تا واقعیت!

راه حل این دو شهرستان در نهایت ایجاد یک سایت زباله مشترک بود که چندین سال است به سرانجام رسیدن آن، علیرغم مشکلات فراوان و وجود بیماری های مختلف پوستی در میان مردم ساکن در مناطق سایت دفن پسماند فعلی، به درازا کشیده است.

کارشناس خدمات شهری دفتر امور شهری و شوراهای استانداری آذربایجان‌غربی در یکی از چندین جلسه کارگروه پسماند مشترک مهاباد و میاندوآب گفت: ایجاد سایت مشترک پسماند بین ۲ شهر میاندوآب و مهاباد یک تصمیم کشوری است و دولت نیز از نظر مالی این طرح را حمایت خواهد کرد.

اسماعیل زعیم تاکید کرد: طبق توافق و کارهای کارشناسی، آذربایجان‌غربی در ایجاد سایت‌های مشترک برای مدیریت پسماند شهری به ۹ منطقه تقسیم شده است که یکی از این مناطق حدفاصل میاندوآب و مهاباد است. این سایت مختص زباله شهری این دو شهر نیست بلکه مناطق شهری، بخشی و نقاط روستایی را نیز شامل می‌شود.

فرماندار میاندوآب نیز معتقد است؛ محلی که به صورت مشترک جهت دفع پسماند این شهرها تعیین می‌شود باید قابل توجیه اقتصادی برای سرمایه‌گذاران داشته باشد تا آنها بتوانند در این حوزه و در امر تولید کودهای آلی یا تولید برق سرمایه‌گذاری کنند.
در واقع هر زمینی که برای اجرای طرحی در نظر گرفته می‌شود یقینا معارض خواهد داشت که در صورت اثبات مالکیت باید به تناسب جمعیت هر شهر هزینه مالک برآورد و پرداخت شود.

مهدی قهرمانی در آخرین کارگروه مشترک مدیریت پسماند شهرهای میاندوآب و مهاباد در سال جاری گفت: برنامه ما اين است كه بتوانيم با افزايش حجم زباله و جذب سرمايه گذار در زمينه توليد انرژي يا كودهاي آلي، دفن پسماند مشترك مياندوآب و مهاباد را دنبال كنيم.

فرماندار مهاباد هم که در یکی از جلسات کارگروه پسماند این شهرستان موضوع اتمام مطالعات جایگزین کردن یک سایت جدید در منطقه سه راهی ترشکان را مطرح کرده بود؛ گفت: مطالعات بر روی جایگزین کردن یک سایت جدید در منطقه سه راهی ترشکان، در حد فاصل میاندوآب و مهاباد رو به اتمام است و تاکنون نشست های زیادی بین 2 شهرداری میاندوآب و مهاباد برگزار شده است.

اما از یک سال گذشته تا کنون چندین و چند جلسه مدیریت پسماند در شهرستان مهاباد برگزار شده است و به گفته مسئولان پروژه انتقال سایت پسماند «به مرور زمان» برطرف خواهد شد، اما هنوز نتیجه طرح عملیاتی نشده است.

عملکرد اشتباه مدیران موجب بدبینی مردم به طرح های حوزه پسماند شده است

سه شنبه (16 مهر ماه) نیز سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری در جلسه بررسی فرآیند عملیات ساماندهی پسماندهای شهری شهرهای میاندوآب و مهاباد گفت: عملکرد ضعیف و گاه اشتباه مدیران در گذشته موجب بدبینی مردم به طرح ها و برنامه‌های مدیران در حوزه مدیریت پسماند شده است که باید با آگاه سازی و ارائه برنامه شفاف همراه با اقدام درست این بدبینی را برطرف کرد.

پیمان آرامون افزود: تصمیمات این کارگروه در جهت حمایت از مردم و ارتقاء سلامت عمومی در جامعه است و باید از مشارکت و همراهی آحاد مردم بویژه نخبگان و معتمدین در اجرای پروژه ها بهره جست.

در این جلسه هر یک از فرمانداران و شهرداران شهرستان میاندوآب و مهاباد گزارشی از آخرین اقدامات در خصوص شناسایی مکان مناسب برای دفن بهداشتی پسماندها و دغدغه ها و درخواست های مردم محلی را مطرح کردند و در پایان جلسه نیز مقرر شد حداکثر تا پایان آذر ماه مدیران شهرستانی نسبت به اجرای مصوبات کارگروه و ساماندهی و مدیریت دفن پسماندها در شهرستان اقدامات لازم را انجام داده و در فاصله یک ماه گزارش پیشرفت کار را به کارگروه استانی ارائه دهند.

این در حالی است که پیشتر جلسات متعددی به منظور ایجاد یک سایت مشترک میان مهاباد و میاندوآب برگزار شده بود و حتی از سوی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، نامه تایید مکان سایت مشترک حد فاصل میاندوآب و مهاباد برای شهرداری مهاباد ارسال شده بود.

اما دوباره در نشست فرمانداران و شهرداران این دو شهر در استانداری آذربایجان غربی، باز هم صحبت از شناسایی مکان مناسب برای دفن بهداشتی پسماندها شده است. موضوعی که نشان می دهد جلسات متعدد مابین شهرداری های مهاباد و میاندوآب برای تعیین سایت مشترک پسماند این دو شهر فاقد عزمی جدی است.

دلیل تعلل مهاباد و میاندوآب برای سایت پسماند مشترک چیست؟

اردیبهشت ماه امسال مسئول واحد پسماند شهرداری مهاباد اعلام کرد؛ علیرغم اختصاص بودجه ویژه در صورت مشارکت 2 شهر همجوار برای مدیریت و بازیافت پسماند، در چند ماه آینده سایت جدید بدون مشارکت و یا با مشارکت شهرداری میاندوآب به بهره برداری خواهد رسید، چراکه بیش از این نمی‌توان انجام کار را به تأخیر انداخت.

با اینکه بودجه نیز تعین شده و مکان هم مورد تایید دانشگاه علوم پزشکی است هنوز مشخص نیست که دلیل تعلل مهاباد و میاندوآب علیرغم وضعیت بغرنج مردم این دو منطقه به دلیل پیامدهای ناگوار سایت های غیر اصولی پسماند چیست؟؟ و چرا این همه تعلل در قبال انجام این پروژه وجود دارد؟

گزارش از تانیا شعفی

کد خبر 159884

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha