قدمت ۳۰۰ هزار ساله سکونت در محوطه های تاریخی پیرانشهر

سرویس آذربایجان غربی- باستان‌شناس و پژوهشگر اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان‌غربی گفت: مطالعه‌های انجام شده در ۳۳ محوطه تاریخی پیرانشهر، بیانگر قدمت ۳۰۰ هزار ساله سکونت در این منطقه است.

به گزارش کردپرس، به نقل از ایرنا، رضا حیدری روز پنجشنبه در همایش تبیین دستاورد کاوش‌های انجام شده در منطقه «کانی سیب» به مناسبت گرامیداشت هفته پژوهش افزود: مطالعات محدود «رحمت نادری» در این محدوده با رویکرد دوران پارینه سنگی جالب توجه است.

او ادامه داد: بررسی تراس‌های منتهی به رودخانه زاب در حوزه پیرانشهر با کشف یک محوطه با تاریخ‌گذاری ۳۰۰ هزار ساله پارینه سنگی قدیم و ۲ محوطه مربوط دوران پارینه سنگی جدید با قدمتی حدود ۲۰ هزار ساله در حال انجام است که گام مهمی در پژوهش‌های اخیر است.

حیدری بیان کرد: در مجموعه کاوش‌ها و بررسی‌ها در این مکان که از پاییز سال ۱۳۹۶ آغاز شده است و ادامه دارد در حدود ۳۳ محوطه باستانی شناسایی شد که پیشتر فقط چهار محوطه از آن شناسایی و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده بود و در فصل دیگر مطالعاتی نیز در مجموع ۹ محدوده باستانی و حدود ۴۵ روز پژوهش و کاووش شد.

این باستان شناس اضافه کرد: پژوهش‌های اخیر از مجموعه پژوهش‌های باستان شناسی سد کانی سیب در تابستان سال جاری در محوطه کاسه گران، تپه آخوران، محوطه گوران و تپه برکمران، محوطه سوغانلوی ۲ و تپه برکمران، تپه بلچاک یک، پر تپه سوغانلوی چهار، تپه سوغانلو، گورستان سوغانلو، تپه ریکاوه، محوطه سوغانلوی سه و محوطه صالح و پشت مالان انجام شد.

او بیان کرد: مدارک معماری و سفال جمع‌آوری شده در این دور از پژوهش‌ها از ادوار «کالکولتیک» ( دالما و پیزدلی )، مفرغ، آهن و دوران تاریخ ( اشکانی ، ساسانی ) و اسلامی بود که نتایج این مطالعات اکنون در آرشیو پژوهشکده باستان شناسی موجود و نتایج آن به صورت مقالات علمی موجود است.

یادآوری می شود؛ عملیات باستان‌شناسی سد کانی‌سیب چند سال قبل برنامه‌ریزی شد و در سال ۱۳۹۵ به مرحله اجرا درآمد؛ این تحقیقات با حمایت‌های پژوهشگاه میراث فرهنگی و همچنین حمایت‌های مسوولان استان و شهرستان پیرانشهر انجام شد.

بر اساس گفته‌های مسوولان میراث فرهنگی استان در فصل اول این تحقیقات، ۳۳ محوطه باستان شناسی شامل قلعه‌های تاریخی، محوطه‌های باستانی، تپه‌های باستانی و قبرستان‌های تاریخی شناسایی شده ‌بود.

روستای کانی سیو از توابع منگور غربی پیرانشهر است؛ تپه باستانی کانی سیو هم در جوار رودخانه زاب کوچک در جاده پیرانشهر به سردشت قرار گرفته و با وسعت یک هکتار به شماره ۲۳۴۸۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده‌است.

کد خبر 159984

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha