تأثیر مجلس بر حکمرانی خوب / نصرت الله حیدری*

سرویس ایلام - حکمرانی خوب از مباحث اساسی و جدی جوامع امروزی است. البته مفهوم حکمرانی مبحث جدیدی نیست،بلکه قدمتی به تاریخ تمدن بشری دارد.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، حکمرانی خوب از مباحث اساسی و جدی جوامع امروزی است. البته مفهوم حکمرانی مبحث جدیدی نیست،بلکه قدمتی به تاریخ تمدن بشری دارد. حکمرانی بیشتر بر فرایندهای تصمیم گیری واجرای تصمیمات تمرکز دارد. طبیعتا در این نگاه حکمرانی خوب هم شامل نهادهای رسمی وهم غیر رسمی می شود،به عبارتی هم دولت و هم مجلس و هم جامعه مدنی مخاطب حکمرانی خوب است.

نگارنده این سطور با توچه به در پیش بودن انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفتدماه سال 1398 بنا دارد به اثر گذاری مجلس در این فرایند بپردازد. این مهم از ان جهت مهم است که غالب مردم از عملکرد مجلس و نمایندگان خود در خانه ملت ناراضی هستند. طبیعتا حرکت در راستای اصلاح این نقیصه در گام اول متوجه مردم و اصلاح رفتار انتخاباتی آنها است. مردم در این سالها به شدت در فضای قبیله ای و بعضا سیاسی رای داده اند و همین نگاه باعث شده است که شایستگان کمتر جسارت حضور در این عرصه را پیدا کنند.

مجلس شورای اسلامی در ایران دو رسالت و کارکرد مهم دارد که اتفاقا بی توجهی به این دو فاکتور کشور را در حوزه حکمرانی با مشکلات و چالشهایی روبرو کرده است:

الف: قانون گذاری
ب: نظارت

قانون گذاری آنقدر مهم است که برخی نخبگان سیاسی ایران، مشکل توسعه نیافتگی کشور را همین یک کلمه یعنی"قانون"می دانند یا در بعد نظارت آنچه امروز مسجل است، ضعف در نظارت است و بی شک منشاء مفاسد اداری و مالی در همین فقدان نظارت است.

تجربه کشور های موفق در عرصه حکمرانی خوب نشان می دهد که نظارت از محور های اساسی آن ها بوده است با نظارت بر حسن اجرای قانون و روندها و رویه های تصمیم گیری و اجرا می توان مفاسد اداری و مالی را به حداقل رساند. در هر جا که مجلس قوی و برآمده از اراده ملت شکل گرفته است مفاسد سیر نزولی داشته است و در هر زمان که مجلس ضعیف و ناکارآمد بوده است، دامنه مفاسد افزایش یافته است، لذا مجلس در روند حکمرانی خوب جایگاه برجسته ای دارد و مردم باید با انتخاب نمایندگان متخصص، متعهد و پاکدست مجلس را به رأس امور بازگردانند.

برای حکمرانی خوب 8 شاخص اساسی بر شمرده اند که عبارتند از مشارکت فعال، اقدامات اجماع محور، مسئولیت پذیری، شفافیت، پاسخگویی، کارامدی و اثر بخشی، فراگیری و قانون گرایی. اگر در انتخابات مجلس پیش رو به دنبال حل مشکلات کشور چون شقافیت و پاسخگویی و رعایت قانون هستیم و می خواهیم که دولت در خدمت و نوکر مردم باشد باید با انتخاب نمایندگان اصلح فضای سیاسی کشور را به سمت شفافیت و پاسخگویی سوق دهیم.

مردم باید بدانند با شکل گیری مجلس پرسشگر و دولت پاسخگو رشد و توسعه محقق شده و مشکلات جامعه در عرصه های مبارزه با فساد، فقر و بیکاری و...کاهش می یابد. دوم اسفند فرصتی است که گام اول را در راستای شکل دادن به مجلس مقتدر، کارا، اثربخش، مطالبه گر و شفاف رقم بزنیم.

*نایب رییس خانه احزاب ایلام

کد خبر 160481

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha