ممنوعیت دستگیری افراد قبل از جمع آوری ادله؛ گام جدی قوه قضاییه برای برقراری عدالت

سرویس ایران- 30 آذرماه امسال رییس قوه قضاییه تاکید کرد :« بازداشت افراد به منظور جمع‌آوری ادله ممنوع است ابتدا دلایل را جمع‌آوری کنید سپس درصورت ضرورت حکم دستگیری صادر کنید.»

آیت الله سید ابراهیم رئیسی، که در گردهمایی قضات دادسرای عمومی و انقلاب استان تهران سخنرانی می کرد با تاکید بر این مسئله گفت: « قاضی را مهندس اجرای قانون می‌دانیم، یافته‌های شما در دوره دانشگاهی، حوزه علمیه و یافته‌های حقوقی و بحث‌های میان رشته‌ای همه در یک رأی نمود می‌یابد. این رأی نماد همه یافته‌ها و آموزش‌های قاضی است. این‌ها مقدمه قضیه برای شناخت است تا قاضی حکم، موضوع وتناسب بین حکم و موضوع و متهم و شخصیت او را بشناسد و ببیند متهم از کدام دسته است و نسبت به او باید چگونه تصمیم گرفت.»

این سخن رییس قوه قضاییه بارقه امیدی در میان کارشناسان و آگاهان به موضوع ایجاد کرد زیرا یکی از گله مندی های اساسی از سوی بسیاری از مراجعین و متهمین در دادگاه ها این بود که قبل از جمع آوری هر ادله و مدرکی آنها احضار و بازداشت شده اند و گاهی با گذشت زمان زیاد ادله کافی هم به دست نیامده است. به باور کارشناسان ممنوعیت دستگیری افراد قبل از جمع آوری ادله کافی یکی از گام های مهم و اساسی در دستگاه قضایی برای برقراری عدالت است و این مهم مدت ها مغفول مانده بود. به اعتبار نظر کارشناسان آشنایی رییس قوه قضاییه به روند دادرسی و دادگاه از صدر تا ذیل باعث شده است این مهم مورد توجه قرار بگیرد.

به گفته بسیاری از وکلای دادگستری در گذشته گاهی بدون وجود دلایل کافی و با حدس و گمان، افراد را دستگیر می‌کردند؛ حتی مواردی وجود دارد که افراد بازداشت می‌شدند و بعد اطلاعات به ضابطین داده می‌شد تا با گرفتن اقرار از متهم یا مظنون، دلیل تعقیب را مشخص کنند.

در گذشته وقتی پرونده‌ای تشکیل می‌شد، پرونده کسانی که روی آنها تمرکز شده بود و دادسرا می‌خواست برخوردی کند، گاهی بدون وجود دلایل کافی، افراد را دستگیر می‌کردند؛ حتی مواردی وجود دارد که افراد بازداشت می‌شدند و بعد اطلاعاتی به ضابطین داده می‌شد که با گرفتن اقرار از متهم یا مظنون، دلیل تعقیب را مشخص کنند. پرونده‌های بسیار زیادی است که اول، ‌شخص را دستگیر می‌کنند چون فکر می‌کنند فرد مرتکب جرمی شده است و بعد از او می‌خواهند که با توجه به شواهد (در قانون قرائن گفته می‌شود) اقرار کند و به آنها کمک کند تا ادله کافی شوند.

کد خبر 160497

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha