گام آخر کاهش تعهدات برجامی و پیامدهای آن

سرویس ایران-کارشناسان حوزه سیاسی در گفت‌وگویی با کُردپرس به ابعاد گام آخر کاهش تعهدات برجامی و پیامدهای آن پرداختند.

به گزارش کُردپرس،شب گذشته جمهوری اسلامی ایران در گام پنجم کاهش تعهدات خود، آخرین مورد کلیدی از محدودیت های عملیاتی خود در برجام، یعنی «محدودیت در تعداد سانتریفیوژها» را کنار گذاشت. بدین ترتیب برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست و منبعد برنامه هسته ای ایران صرفا بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت.همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی کمافی السابق ادامه خواهد یافت.

دولت در بیانیه خود اعلام کرده، در صورت رفع تحریم ها و منتفع شدن ایران از منافع برجام، جمهوری اسلامی ایران آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود می باشد.در همین حال،دکتر ظریف در توئیتی درباره گام پنجم ایران در کاهش تعهدات برجامی می‌نویسد: به عنوان پنجمین و آخرین گام جبرانی ذیل پاراگراف ۳۶ برجام، از این پس، تعداد سانتریفیوژها هیچ محدودیتی نخواهد داشت. این گام در چارچوب برجام است و همه پنج گام در صورت اجرای موثر تعهدات متقابل، برگشت‌پذیر است. همکاری کامل ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه خواهد یافت.

به همین منظور گفت‌وگویی با کارشناسان حوزه سیاسی در خصوص ابعاد این اقدام دولت انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

عملا چیزی از برجام باقی نمانده

«حسام رضایی» کارشناس مسائل سیاسی در گفت‌وگو با کُردپرس با اشاره به تصمیم ایران برای اجرای گام‌ پنجم کاهش تعهدات برجامی،اظهار کرد:دیروز آقای موسوی سخنگوی وزارت خارجه اعلام نمودند که برنامه گام‌ پنجم کاهش تعهدات را تدوین کرده‌اند اما به توجه به شرایطی که پیش آمده آن را تصحیح می‌کنند.بطور مشخص معلوم‌ شد که منظور او، اقدام تروریستی دولت آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی و تاثیر آن بر تصمیم ایران بود و دیشب وقتی بیانیه گام پنجم کاهش تعهدات جمهوری اسلامی منتشر گردید،این تاثیر در آن‌ مشخص بود.

این تحلیلگر سیاسی تصریح کرد:از این به بعد در مناسبات با آمریکا و بطور مشخص اروپا،باید شاهد تحولات مهمی باشیم که متاثر از شهادت سپهبد قاسم سلیمانی خواهد بود و تاثیرات آن در حوزه‌های مختلف قابل روئیت می‌شود.

رضایی ضمن بیان این‌ مطلب که برجام فرجامی ندارد، تاکید کرد:به نظر در مجموع چیزی از برجام باقی نمانده است،مگر طرف‌های مقابل بخواهند آن را زنده کنند و گرنه ما الان با یک پدیده قابل اجرا روبرو نیستیم.

وی با اشاده به نقش اروپا در میانه ماجرای برجام،خاطرنشان کرد:زنده ماندن برجام به تصمیم‌ قاطعانه اروپا مبنی بر اجرای تعهداتش بستگی دارد و گرنه برجام بی‌فرجام‌ شده است.

رضایی یاداور شد:تنها رشته‌ای که در حال حاضر ما را به برجام وصل می‌کند همان پروتکل و نظارت‌های آژانس انرژی هسته‌ای است و گرنه توافقنامه برجام بی اثر شده است.

علت گام‌ پنجم،بی اثری دستاوردهای برجام بود

«دکتر فرشاد پیسوره» کارشناس مسائل بین‌الملل و تحلیلگر ارشد صداوسیما با اشاره تصمیم دولت برای خروج از برجام،گفت:با توجه به خروج آمریکا از توافق مشترک هسته ای ایران با قدرتهای اصلی جهان موسوم به گروه پنج به علاوه یک، ایران در عمل نیز از این توافق کوتاه مدت خارج شد.

وی افزود: خروج به معنای اتمام همکاری با یک نهاد مهم بین المللی بنام سازمان انرژی اتمی نیست. علت عدم خروج از نهاد به خاطر درجه اهمیت گزارش های آن در شورای امنیت سازمان ملل متحد است. پیسوره با اشاره به دلیل کاهش گام‌ پنجم تهعدات هسته یادآور شد: علت خروج ایران از توافق هسته‌ای به دلیل بی اثر شدن آن پس از خروج آمریکاست. تنها اثر برجام شرایط محدود کننده ای بود که برای ایران تولید شده بود. خروج به معنای گام پنجم و نهایی ایران پس از چهار گام گذشته است.

وی تصریح کرد: ایران از این به بعد در ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، تحقیق و توسعه آزاد و مختار است. این تصمیم در کوتاه مدت به نفع ایران است چرا که فشار سیاسی و روانی بر غرب پس از ناامیدی از اروپا برای وساطت، بیشتر می شود.

این کارشناس سیاسی با اشاره به دورنمای تحولات اخیر در هوزه برجام گفت: نوک پیکان فشار در صورت عواقب وخیم در طی تاریخ بر عهده اولین نقض کننده اصلی آن یعنی آمریکاست. در بلند مدت مشخص نیست چه اتفاقاتی در روابط این کشورها رخ خواهد داد یا پرونده ایران ختم می شود یا خیر.

گام پنجم،اقدام عاقلانه‌ای بود

«سجاد موسوی» کارشناس حوزه دولت و پارلمان با اشاره به گام پنجم ایران در کاهش تعهدات برجامی به کُردپرس گفت:برداشتن گام پنجم ایران در کاهش تعهدات برجامی یک تصمیم عاقلانه و بر اساس یک منطق دارای حمایت داخلی است. زیرا در عمل تا کنون هیچگونه گشایشی از طرف اروپایی در داستان احیای کانال مالی ایجاد نشده و حتی در همین دو ماه اخیر شاهد بودیم که در برخی از موارد اروپایی‌ها در سیاست فشار حداکثری آمریکا نسبت به ایران اعلام همسویی کردند.

وی با انتقاد از رفتار دولت و تلاقی این‌ اقدام و شهادت سردار سلیمانی تاکید کرد: اما نوع اعلام این خبر از سوی دولت، آن هم در آستانه مراسم تشییع سپهبد شهید قاسم سلیمانی به نوعی یک حرکت به نفع دولت برای قدرت نمایی در داخل کشور و یا به دست آوردن دل مردمی است که از انفعال بیش از حد دولت در مواجهه با کشور آمریکا، آن هم از زمان خروج ترامپ از برجام؛ گلایه دارند.

کد خبر 161157

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha