به گزارش کُردپرس،روزگاری حلب یکی از شهرهای پر آوازهی خاورمیانه و جهان بود که طی قرنهای متمادی به سبب سابقه تاریخیاش به مرکز تجارت و بازرگانی جهان اسلام در مدیترانه تبدیل شده بود.اما با آغاز جنگ سوریه این شهر رونق قدیم خود را از دست داد.همچنان که یکی از تجار این شهر به منابع کُردپرس گفت:تنها عامل تخریب صنعت حلب ، همسایه ما ترکیه بود که از طریق افراد مسلح وابسته به خود ، به سرقت و تخریب اکثر امکانات و کارخانه ها ، به ویژه صنعت نساجی و پوشاک حلب پرداخت، که قبلاً برتر از صنایع ترکیه بودند.
جنگ خانمانسوز سوریه نه تنها صنعت ویران شده بلکه زمین سوختهای را تحویل مردم این کشور مظلوم داد که روزگاری قطب بازرگانی جهان اسلام بود.خبرنگار کُردپرس دو سال پیش در گرماگرم حمله ترکیه به منطقه عفرین با عبور از شهر حلب در گزارشی در خصوص موقعیت مهم اقتصادی این شهر این گونه مینویسد:وقتی به حلب رسیدم عظمت این منطقه و اهمیت سوق الجحیشی آن را درک کردم که چرا ترکیه چشم طمع بدان دوخته و به عنوان کالایی استراتژیک به آن نگاه می کند.شهری بزرگ با دشتی پهن و وسیع که روزگاری قلب تپنده اقتصاد در سوریه بود،اما امروز تبدیل به تلی از خاک شده و ساختمان های ویران آن، نشان از سیمای جنگی تمام عیار در این منطقه را روایت میکند.
حلب در 355 کیلومتری شمال دمشق، پایتخت سوریه، قرار گرفته و پایتخت تجاری و فرهنگی این کشور بهشمار می شد.تا قبل از شروع جنگ در سوریه، حلب پُرجمعیتترین شهر سوریه بود و در سال 2012 میلادی، جمعیت شهر حلب و حومه آن در حدود 2.9 میلیون نفر برآورد شده است.
اما بر اساس آخرین آمار تا قبل از شروع درگیری ها در سوریه،نزدیک به 250 هزار نفر از جمعیت شهر حلب را ،کُردها تشکیل میدادند،اما با آغاز جنگ بسیاری از مردم کُرد به مانند دیگر سوری ها آواره شدند.دو محله بسیار مهم کُردنشین در حلب وجود دارد که بیشتر تصمیمات سیاسی و نظامی جنگ حلب برای دفاع و مقابله با جهادیون، از درون آن بیرون می آمد.یکی از اینمحله ها،محله اشرفی بود و محله دیگر،محله معروف شیخ مقصود نام دارد که در نقطه شمال شهر حلب واقع شده است.از لحاظ نظامی اینمحله ها به دلیل واقع شدن در کمربند انتهایی شمال حلب نقش مهمی در مبارزه با تندروهای اسلامی و گروه موسوم به ارتش آزاد داشت.
بازگشت واحدهای صنعتی به حلب
بیش از 550 کارخانه و واحد صنعتی،تولیدی از زمان حضور دوباره نیروهای دولت سوریه در سال 2016 در حلب و خروج مخالفان مسلح از این شهر به شهرک صنعتی "شیخ نجار" واقع در شمال شرقی حلب بازگشته اند.
شهرکی که از نظر مساحت و تعداد کارخانه های مستقر در آن بزرگترین شهرک صنعتی خاورمیانه محسوب می شد و امروز مانند سایر مناطق صنعتی پراکنده در حلب و اطراف آن به شدت آسیب دیده است ، اما با بازگشت دولت مرکزی به شهر و جدیت برای از سرگیری فعالیتهای اقتصادی در آن،امید به این منطقه ویران شده برگشته است هر چند که موانع و مشکلات فراوانی سر راه آن است.
مشکلات روبروی واحدهای صنعتی و تولیدی حلب
"مازن میره" صاحب یکی از واحدهای صنعتی تولید مواد غذایی در شهرک شیخ نجار ، به یکی از رسانههای محلی این منطقه می گوید: اگرچه بیش از سه سال از فعالیت مجدد واحد صنعتی تولید مواد غذایی من می گذرد ، اما تاکنون اوضاع اقتصادی بهتر نشده ، به خصوص که محصول محلی به حمایت دولت نیاز دارد.
وی با اشاره به مشکلات سر راه تولید در سوریه، افزود:مشکل ما مواد اولیه است و اگر شرایط گمرکی به ما این امکان را بدهد که مواد اولیه با قیمت قابل قبول وارد کنیم،بخشی از مشکلاتمان حل میشود، اما در حال حاضر این خواسته محقق نشده است.
در همین رابطه"عبدالحمید فلاح" صاحب یک کارخانه نساجی در شهرک صنعتی شیخ نجار به منابع کُردپرس می گوید: با وجود دشواری هایی که با آن روبرو هستیم ،اما باید کار را دوباره شروع کنیم و چرخ تولید صنعتی را راه اندازی کنیم. حلب باید به دوران طلایی خود برگردد زیرا این یک مرکز صنعتی نه فقط در سوریه بلکه بزرگترین مرکز صنعتی خاورمیانه بوده است.
او ادامه میدهد: تنها عامل تخریب صنعت حلب ، همسایه ما ترکیه بود که از طریق افراد مسلح وابسته به خود ، به سرقت و تخریب اکثر امکانات و کارخانه ها ، به ویژه صنعت نساجی و پوشاک حلب پرداخت، که قبلاً برتر از صنایع ترکیه بودند.بنابراین باید صنعت نساجی و پوشاک بدون توجه به مشکلات و حواشی ناشی از آن دوباره در حلب راه اندازی شود.
اما علی رغم بازگشت صدها آزمایشگاه و واحد صنعتی به شهرک شیخ نجار ، ظرفیت تولیدی کار این کارگاهها از 40 درصد تجاوز نمیکند و این موضوع به دلایل متعددی بستگی دارد.
"محمد سکر" یکی از تجار حلب در خصوص مشکلات روبروی کارگاههای صنعتی این شهر توضیح میدهد:از مهمترین آنها میتوان به عدم ثبات قیمت دلار و افزایش قابل توجه آن در رابطه با پوند سوریه ،موانع گمرکی ،موانع و مشکلات حمل و نقل،تخلیه کالاها و ورود مواد اولیه به کارخانه ها اشاره کرد.
وی همچنین افزود: عدم وجود بازار خارجی و تحریم تحمیل شده بر سوریه ،عدم حضور نیروی انسانی به ویژه نیروی متخصص و مردان جوانی که عمدتا یا در ارتش سوریه سرباز هستند ، یا به خارج از کشور مهاجرت کردهاند باعث کاهش تولید در شهرکهای صنعتی حلب شده است.
در پایان باید گفت،بازگشایی شهرک صنعتی "شیخ نجار" به عنوان شهرک صنعتی که وزن بالایی در صنعت و اقتصاد سوریه دارد ، به بهبود شرایط اقتصادی و افزایش حمایت دولت این کشور بستگی دارد و علی رغم برنامه دولت سوریه برای احیای صنعت حلب و تبدیل کردن آن به محرکی برای اقتصاد سوریه ، اما شرایط داخلی و خارجی سوریه باعث شده تا صنعتگران حلب با وصف همه مشکلات موجود،چاره ای جز ادامه کار نداشته باشند.
نظر شما