به گزارش کردپرس، تنش ها و درگیری ها در کردستان سوریه میان نیروهای ارتش دموکراتیک سوریه و شبه نظامیان ارتش آزاد سوریه که تحت حمایت ترکیه هستند، رو به افزایش است. رسانه های محلی گزارش می دهند که هم اکنون نیز در چهارمین روز متوالی این درگیری ها در حومۀ عین عیسی ادامه دارد.
از هفتۀ گذشته حملات توپخانه ای و خمپاره ای به مواضع ارتش دموکراتیک سوریه در نزدیکی شهر عین عیسی افزایش یافته است. این حملات که به عنوان پیش درآمد حملۀ نظامی ترکیه و متحدان سوریش برای اشغال این منطقه برآورد می شود، باعث شد دولت مرکزی سوریه و ارتش دموکراتیک با وساطت روسیه بر سر تأمین امنیت عین عیسی مذاکره کنند.
در گام نخست پست های دیده بانی توسط پلیس نظامی روسیه در نقاط تماس ارتش دموکراتیک و نیروهای سوری تحت حمایت ترکیه تأسیس شد، اما بعداً روسیه مدیریت خودگردان شمال و شرق سوریه را تشویق کرد که کنترل عین عیسی را به دمشق واگذار کند. مدیریت خودگردان و ارتش دموکراتیک سوریه این پیشنهاد را نپذیرفتند.
در همین ارتباط حتی شایع شد که ارتش دموکراتیک با تحویل عین عیسی به دمشق موافقت کرده است، اما کینو گابریل سخنگوی ارتش دموکراتیک این ادعا را تکذیب کرد.
در روزهای گذشته گفتگوهایی میان طرف های روسی و ترک دربارۀ سوریه در جریان بود. برخی ناظران مسائل سوریه معتقدند حملات توپخانه ای ترکیه به منطقۀعین عیسی پس از این گفتگوها شدت بیشتری گرفته است.
در این میان هوشنگ حسن روزنامه نگار کرد سورری معتقد است حملۀ ترکیه ومتحدانش به عین عیسی آغاز شده است اما به علت فقدان حمایت هوایی از سوی ترکیه، شبه نظامیان سوری قادر به پیشروی نبوده اند. حسن در یک توئیت نوشت: «سه روز پیش آتش توپخانه ای سنگین ترکیه عین عیسی را هدف قرار داد و هدف از آن حملۀ گروه های معارض سوری وابسته به ترکیه به این شهر بود، اما آنها بدون حمایت هوایی ترکیه حتی یک روستا را نیز تصرف نکرده اند.»
ارتش دموکراتیک سوریه از روسیه درخواست کرده است در چارچوب توافقنامۀ سوچی از ادامۀ حملات ارتش ترکیه و متحدان سوریش به عین عیسی ممانعت کند. در توافقنامۀ سوچی که پس از اشغال گری سپی و سرکانی به امضا رسید، ترکیه متعهد شده است به عین عیسی حمله نکند. در این رابطه گابریل به کردستان 24 گفت از روسیه انتظار دارند از این حملات جلوگیری به عمل آورد. با وجود این در گیری ها در این منطقه همچنان شدت بیشتری می گیرد.
با توجه به عقب نشینی بخشی از نیروهای ارتش ترکیه در استان ادلب و اعزام آنها به سمت بخش های شرقی بزرگراه M4، به نظر می رسد ترکیه هم خود را به تصرف منطقۀ دیگری در کردستان سوریه معطوف می کند و احتمالاً این منطقه عین عیسی است. این تصرف را می توان پاداش خروج ترکیه از نقاطی در ادلب از سوی روسیه قلمداد کرد و چون در صورت تحقق ارتش دموکراتیک را در موضع ضعف قرار می دهد، نتیجۀ آن برای دمشق و مسکو مطلوب است. رسانه های نزدیک به ارتش دموکراتیک سوریه ادعا می کنند روسیه پذیرفته است در قبال حملۀ ترکیه به عین عیسی سکوت کند.
عین عیسی در جنوب گری سپی (تل ابیض) و شمال رقه و روی بزرگراه استراتژیک M4 واقع است. با توجه به آرایش نیروهای نظامی ترکیه و سوریه در شمال و جنوب این منطقه، از دست دادن کنترل آن می تواند به معنای قطع ارتباط تقریبی دو بخش شرقی و غربی کردستان سوریه باشد. با تصرف عین عیسی یک منطقۀ تقریباً محصور در میانۀ نیروهای ارتش سوریه، ارتش ترکیه، متحدان سوری ترکیه و مرز ترکیه به وجود می آید که شهر کوبانی نیز در آن قرار دارد؛ منطقه ای مشابه عفرین که می تواند سرنوشتی مشابه عفرین داشته باشد.
از سوی دیگر، از آنجا که ایالات متحده، عمدتاً به خاطر درگیری رئیس جمهور مستقر و رئیس جمهور منتخب با مسائل داخلی، نقش پررنگی در این تنش ایفا نمی کند و تا این لحظه حمایتی از سوی این کشور مشاهده نشده است، احتمال می رود ترکیه نقشۀ اشغال عین عیسی را عملی کند. در صورتی که آمریکا برای حمایت جدی از کردها وارد بازی نشود، یا روسیه به توافق سه جانبۀ تأمین امنیت عین عیسی عمل نکند، به نظر می رسد ترکیه هر چه بیشتر برای اشغال عین عیسی تشویق خواهد شد.
بیستون عباسی
نظر شما