به گزارش کردپرس، فعالیت دیپلماتیک کردها در عراق و سوریه پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و اعلام پایان حضور نیروهای آمریکا در عراق تا پایان سال جاری میلادی افزایش یافته است. مهم ترین نگرانی کنونی که رهبران کرد در عراق و سوریه بیان کرده اند خروج یکباره آمریکایی ها از عراق و سوریه و تاغثیر آن بر موقعیت و حتی موجودیت آنهاست.
در کنار این تحولات، فعالیت نظامی ترکیه علیه نیروهای کردی که آنها را تروریست می خواند، همچنان ادامه دارد و بمباران هوایی نیروهای کرد سوریه از سوی آنکارا از زمان عملیات نظامی این کشور علیه کردهای سوریه در سال 2019 تاکنون بی سابقه بوده است. عملیات روسیه و سوریه علیه نیروهای شورشی وابسته به ترکیه در ادلب نیز شدت یافته است. برخی تحلیلگران مسائل کردی همه اینها را زمینه یک تحول دیگر در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه می دانند که به نظر نمی رسد نفعی در آن برای کردها داشته باشد.
سفر تقریبا همزمان دو هیئت کردی از سوریه به مسکو و واشنگتن در این برحه قابل توجه است. مقامات کرد سوریه به همراه نمایندگان شورای دموکراتیک سوریه، شاخه سیاسی نیروهای کرد-عرب سوریه در واشنگتن، طی دو روز گذشته دیدارهایی با مقامات آمریکایی اعم از مقامات دولتی و نمایندگان کنگره و سنا داشته اند. بر اساس برخی اظهارنظرهای تحلیلگران مسائل کردها و خاورمیانه، کردهای سوریه که از خروج آمریکا از شمال شرق سوریه نگران هستند لابی خود در آمریکا را برای تاثیرگذاری بیشتر به کار گرفته اند.
لونت کمال، پژوهشگر مسائل خاورمیانه و عبدالله حویز، کارشناس مسائل کردها برایند تحولات در شمال سوریه را این طور بیان کرده اند؛ مهم ترین مسئله در دیدار قریب الوقوع میان اردوغان و پوتین روسای جمهور روسیه و ترکیه که ظرف چند روز آینده برگزار می شود، تقاضای اردوغان برای گرفتن بخشی از مناطق تحت کنترل نیروهای کرد سوریه موسوم به YPG در برابر واگذاری بخشی از ادلب به مسکو و دمشق خواهد بود.
نیکولاس هراس، تحلیلگر مسائل خاورمیانه نیز در توییتر خود و در اشاره به درخواست احتمالی اردوغان از پوتین برای معامله بر سر ادلب و مناطق تحت کنترل کردهای سوریه نوشت: YPG به هوش باش؛ اردوغان به منبج، تل رفعت، شهبا، عین عیسی، تل تمر و کوبانی چشم دوخته است. ترکیه می خواهد تکه تکه و به تدریج این مناطق را به کنترل خود در آورد.
او استراتژی ترکیه را گرفتن تدریجی مناطق تحت کنترل نیروهای کرد سوریه، بویژه در صورت خروج تدریجی نیروهای آمریکایی از این مناطق طی چهار سال آینده عنوان کرده است.
اما باید به این نکته هم اشاره کرد که سخنگویان نیروهای ائتلاف مبارزه با داعش به رهبری آمریکا، طی یک هفته گذشته چند بار بر ادامه حمایت ائتلاف از نیروهای کرد هم در عراق و هم در سوریه؛ البته در برابر داعش تاکید کرده اند.
برخی دموکرات های آمریکا مخالف ادامه حضور نیروهای آمریکا در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه هستند. چهارشنبه گذشته شش نماینده دموکرات اصلاحیه ای برای بودجه دفاعی آمریکا در سال 2020 ارائه کردند که هدف از آن خروج نیروهای آمریکایی از مناطق تحت کنترل کردهای سوریه حداقل ظرف یک سال بود. با این که این اصلاحیه در رای گیری جمعه تصویب نشد اما تعداد موافقان خروج قابل توجه بود.
دفتر رسانه ای شورای دموکراتیک سوریه هدف از سفر هیئت اعزامی این شورا به آمریکا را تلاش برای یافتن راه حل سیاسی بحران سوریه و اعتراض به نقض مکرر آتش بس سال 2019 از سوی ترکیه عنوان کرده و از ادامه ملاقات هیئت اداره خودگردان کردی در شمال سوریه با مقامات آمریکایی خبر داده است. این دفتر از اعلام حمایت مقامات آمریکایی از جمله نمایندگان سنا و کنگره از نقش شورای دموکراتیک سوریه و نیروهای دموکراتیک سوریه در ایجاد ثبات در شمال سوریه خبر داده است.
نشریه آمریکایی المانیتور هدف از سفر مقامات کرد اداره خودگردان کردی در شمال شرق سوریه به سوریه را گرفتن تضمین از مسکو در برابر حملات حملات ترکیه و شورشیان وابسته به آنکارا به مناطق تحت کنترل کردهای سوریه و در صورت امکان امکان ایجاد توافق با دولت مرکزی سوریه بر سر وضعیت این مناطق عنوان کرده است. با این حال، ادامه همپیمانی کردها با آمریکا به عنوان یک مانع جدی در برابر این خواسته کردها ذکر شده است.
این نشریه از مقامات روس نقل کرده است که این تلاش کردها برای گرفتن تضمین از روسیه و سوریه فقط در حد طرح پشتیبان در صورت خروج آمریکا از مناطق تحت کنترل کردهاست و اگر آمریکا خارج نشود اداره خودگردان عجله ای برای پی گیری طرحی با حمایت روسیه نخواهد داشت.
نظر شما