کردپرس؛
آریز عبداللە دربارە وضعیت اتحادیە میهنی و شرکت این حزب در انتخابات مجلس عراق و ارتباط با جنبش تغییر در چارچوب تشکیل ائتلاف انتخاباتی هم پیمانی کردستان و نیز ارتباط با دیگر احزاب، طی گفتگوی اختصاصی با کردپرس، گفت کە این دو حزب در چارچوب هم پیمانی کردستان با یکدیگر در انتخابات شرکت کردە و نامزدهای اتحادیە میهنی و جنبش تغییر و همچنین برنامە های آنان، در چارچوب این هم پیمانی مشترک بودە و حزب دمکرات کردستان (پارتی) نیز رقیب اصلی آنان محسوب می شود. برخی احزاب دیگر هم روابط دوستانە با حزب اتحادیە میهنی داشتە و رقیب این حزب محسوب نمی شوند و حتی با وجود اینکە زمان رقابت های انتخاباتی است، در برخی موارد با یکدیگر در ارتباط بودە و همکاری می کنند.
عضو شورای رهبری اتحادیه میهنی کردستان دربارە برنامە های این حزب در مناطق مورد مناقشە میان اربیل و بغداد بە ویژە در کرکوک، اعلام کرد کە اتحادیە میهنی این مناطق را کردستانی می داند و مانند سال های گذشتە در چارچوب مادە 140 قانون اساسی عراق برای حل مشکل این مناطق تلاش می کند و بر اجرای قانون مصر است. بدون شک کردها در کرکوک به احزاب سیاسی و نامزدهای کرد و بە ویژە نامزدهای هم پیمانی کردستان رای دادە و اتحادیە میهنی در این انتخابات نیز جایگاه پیشین خود در کرکوک را دارد و پیروز انتخابات خواهد بود.
وی به تفاوت های انتخابات پیش روی مجلس عراق با انتخابات پیشین و تعیین عراق به عنوان 83 حوزە مجزای انتخاباتی اشارە کردە و گفت کە بە دلیل تغییرات قانون انتخابات عراق و تعیین این حوزە ها هنوز احزاب تصور روشنی دربارە انتخابات ندارند و پیشتر و در انتخابات گذشتە، هر استان یک حوزە تعیین شدە و اکنون حوزە های انتخابیە تغییر یافتە و بە طور مثال استان اربیل بە 4 حوزە انتخابیە تقسیم شدە است. این شرایط نیز بە زیان احزاب کوچکتر است و با توجە بە کوچکتر شدن حوزە های انتخابیە، احتمال وقوع شگفتی هایی در این انتخابات و تغییر در تعداد کرسی های احزاب و جریان های مختلف، وجود دارد؛ زیرا حتی ممکن است کە احزاب بزرگ سیاسی هم در حوزە ای با 4 کرسی بتوانند سە کرسی را کسب کند، اما در نهایت و با وجود ابهامات، می توان گفت کە نظام انتخاباتی جدید عراق بە نفع احزاب بزرگ و نامزدهایی با پشتوانە قوی است.
آریز عبداللە دربارە منصب ریاست جمهوری عراق نیز کە بر اساس عرف سیاسی این کشور و توافق میان کردها، شیعیان و سنی ها متعلق به کردها است و در دورە پیشین میان اتحادیە میهنی و حزب دمکرات، بر سر تصدی آن رقابت سنگین و پرتنشی وجود داشت و اکنون نیز برخی جریان های سنی مدعی تصدی این حزب شدە اند، گفت کە پس از سقوط رژیم صدام تاکنون جریان های سنی عراق برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق تلاش کردە اند، اما بە دلیل پافشاری کردها بر تصدی این منصب و نیز پراکندگی میان احزاب سنی، منصب ریاست جمهوری پس از سقوط رژیم صدام تاکنون، در دست کردها و در میان آنان در اختیار اتحادیە میهنی باقی ماندە است (تاکنون جلال طالبانی، فواد معصوم و اکنون نیز برهم صالح از اتحادیە میهنی این منصب را در اختیار داشتە اند).
وی خاطر نشان ساخت کە اتحادیە میهنی اکنون در انتظار اعلام نتایج رای گیری انتخابات مجلس عراق است و پس از انتخابات مشخص می شود کە کدام جریان برندە تصدی این منصب است و ابراز امیدواری کرد کە بر سر این منصب و نیز دیگر منصب ها در بغداد ، اختلافی میان کردها بە وجود نیاید.
همچنین گفت کە اتحادیە میهنی با جنبش تغییر وارد ائتلاف شدە و با دیگر احزاب نیز روابط خوبی دارد و امیدوار است کە با همکاری دیگر احزاب سیاسی اقلیم و بدون رقابت با یکدیگر، هم اینکە مناصب دولت مرکزی عراق را بە دست آورند و هم اجازە ندهند کە کردها این مناصبی را کە اکنون در اختیار دارند، از دست بدهند و با هم تلاش کنند کە جایگاه کردها در بغداد قوی و مستحکم باقی بماند.
آریز عبداللە درخصوص تعیین نامزدی در حزب اتحادیە میهنی برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق در دورە آتی، تاکید کرد کە افراد شایستە و توانمند بسیاری در اتحادیه میهنی برای این منظور وجود دارند، اما هنوز زمان نام بردن از فرد خاصی فرا نرسیدە است و ممکن است شورای رهبری فردی را از این شورا انتخاب کند و تعدادی از اعضا نیز در نظر گرفتە شدە اند و در نهایت دربارە یکی از آنان تصمیم نهایی اتخاذ می شود.
وی دربارە اینکە گفتە می شود پیمان لوزان تا اوت سال 2023 پایان یافتە و با توجە بە اینکە نیروهای رزمی آمریکایی نیز تا پایان سال 2021 از عراق خارج می شوند، ممکن است ترکیه اقدام بە تحرکاتی کردە و تنش و درگیری در منطقە بەویژە علیە کردها روی دهد، ضمن اینکە با لحنی طعنە آمیز رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه را سلطان اردوغان خواند، گفت کە سلطان اردوغان هرگز این خواستە خود را پنهان نکردە کە می خواهد در سال 2023 و با پایان مدت پیمان لوزان، ولایت موصل قدیم شامل استان های نینوا، کرکوک، اربیل، سلیمانیە و دهوک را بە ترکیه الحاق کند و در سطح بین المللی نیز براین این هدف تلاش می کند. مشاهدە می کنیم کە اردوغان و اطرافیان وی در رسانە های نیز بە کرات این موضوع را مطرح کردە و در عمل هم وارد خاک اقلیم کردستان و عراق شدە و پایگاه های نظامی متعددی را در استان نینوا و کوه های اقلیم ایجاد کردە و بخشی از خاک اقلیم را عملا اشغال کردە اند و بە نظر من اگرچە این اشغالگری و پیشروی نظامی در خاک اقلیم، بە بهانە اقدام علیە پ.ک.ک، روی می دهد، اما در واقع زمینە سازی برای اجرای نقشە الحاق ولایت موصل بە ترکیه است. با این وجود هنوز مشخص نیست کە جامعە جهانی و کشورهای منطقە در این مورد چە موضعی اتخاذ می کنند، اما در هر حال این موضوعی بین المللی است و این شرایط نیز بسیار بسیار خطرناک است و تاکنون نیز عراق و سوریە این خطر را جدی نگرفتە اند. بدون شک این طرح اردوغان، طرحی استراتژیک است و بە دقت بر روی آن کار شدە و بعید نیست کە در سال 2023 با توجیه پایان پیمان لوزان، اقلیم کردستان و یا کلا بخش شمال عراق را اشغال کند. ولی هنوز عراق و کشورهای منطقە در این مورد کاملا سکوت کردە و منفعل هستند و ممکن است از اساس دربارە آن احساس خطر نکردە و یا چنین اقدامی از سوی ترکیه را عادی می انگارند.
مصاحبە: منصور رحیمی
نظر شما