فرصت سوزی صنایع تبدیلی در قطب تولید محصولات کشاورزی

سرویس آذربایجان غربی- روند صنایع تبدیلی در استان آذربایجان غربی که اقتصادش بر پایه کشاورزی استوار است، بیشتر شبیه فرصت سوزی است تا تولید. چرا که هر سال بخشی از محصولات استان راهی کارخانه های کنسانتره استان های دیگر می شود و به صورت محصولات فرآوری شده، با قیمتی گزاف تر دوباره به استان آذربایجان غربی برمی گردند!

به گزارش کردپرس، آذربایجان غربی در سالجاری با تولید حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن سیب، قطب مهم تولید این محصول در کشور به شمار می‌رود و بر اساس برآوردهای انجام شده، امسال به دلیل گرامی هوا و تندبادهای موسمی ۳۵۰ هزار تن از سیب‌های تولیدی استان تبدیل به سیب صنعتی شده که نسبت به سال گذشته افزایش قابل توجهی یافته است.

این استان دارای ١٤ واحد صنایع تبدیلی فعال است، اما برخی از این واحدها امسال برای خرید سیب صنعتی اشتیاق چندانی نداشتند و مدیران آنها دلیل عدم همکاری خود، در خرید محصول سیب باغداران را شوکه شدن از افزایش تولید اعلام کردند!

در این بین جهت جلوگیری خسران مالی باغداران و به منظور جلوگیری از فساد و ضایعات سیب‌های تولیدی، افت قیمت‌ها و جلوگیری از واسطه گری و حمایت از تولید، سازمان تعاون روستایی استان از ٤ مهرماه سال جاری به خرید سیب صنعتی در ٤٠ مرکز خرید در سراسر استان اقدام کرد.

به دلیل مازاد تولید استان یزد و شرکت آستان قدس رضوی هم پای کار آمدند و محصول باغداران را خریداری کردند اما برخی از واحد های صنایع تبدیلی استان همچنان در شوک بودند! هرچند گفته می شود آنها سهم شان را جور دیگری گرفته اند.

باغداران می گویند؛ قیمت تمام شده تولید دو برابر نرخ خرید تضمینی اعلام شده است و در این بین دلالان هم با برخی کارخانه داران در ارتباط اند و برای آنها به صورت غیر مستقیم بازارگرمی می کنند. اما با این وجود باز هم کارخانه داران حاضر نبودند سیب صنعتی استان را با نرخ خرید تضمینی خریداری کنند و خریدهایشان با نرخی بسیار کمتر از قیمت تعیین شده بود!

بر همین منوال، هر سال بخشی از محصولات کشاورزی آذربایجان غربی، در گیر و دار فروش به صنایع تبدیلی استان، از بین می روند. چرا که کارخانه داران حاضر به خرید با نرخ تضمینی نیستند. کشاورزان هم در نهایت از ترس خسران مالی به قیمت پایین تر راضی به فروش می شوند. امسال هم در عدم همکاری برخی کارخانجات صنایع تبدیلی، بخشی از محصولات تولیدی راهی خارج از استان شدند.

مدیرتعاون روستایی آذربایجان غربی هم بارها از عدم همکاری برخی کارخانجات صنایع تبدیلی از جمله بخش خصوصی در زمینه خرید سیب صنعتی استان گلایه کرده است.

شهریار حیدری در این باره می گوید: «از ابتدای اجرای این طرح توسط دولت تاکنون ۱۸ هزار تن سیب صنعتی از ۹ شهرستان استان خریداری شده و این روند ادامه دارد».

او ادامه می دهد: «از این میزان ۶ هزار تن توسط کارخانه ها و صنایع تبدیلی خریداری شده و ۱۲ هزار تن نیز در مراکز خرید دولتی موجود است که به تدریج به کارخانه های داخل و خارج استان ارسال می شود».

حیدری با اشاره به رایزنی تعاون روستایی برای فروش سیب های خریداری شده توسط کارخانجات خارج از استان گفت: «تاکنون استانهایی از جمله یزد و شرکت استان قدس رضوی اقدام به خرید سیب صنعتی استان کرده اند که با ادامه این روند پیش بینی می شود نتیجه خوبی از این موضوع عاید استان شود».

امسال افزایش سیب، دامان انگور سیاه سردشت را هم گرفته و این میوه بهشتی را نیز به دردی مشابه گرفتار کرده است. در حال حاضر کارخانه داران صنایع تبدیلی استان، به بهانه مسدود شدن صادرات و نیز افزایش محصول سیب زیر درختی، حاضر به خرید انگور سیاه ارگانیک سردشت نیستند. کارشناسان از احتمال وقوع فاجعه خسران مالی سیب داران سال 1399 آذربایجان غربی، برای انگورداران سردشتی در سال جاری خبر می دهند.

این هم صنایع تبدیلی در استانی که قطب تولید سیب است و اقتصادش بر پایه کشاورزی استوار است، اما محصولاتش در خارج از استان، راهی کارخانه های کنسانتره می شود و به صورت محصولات فرآوری شده، با قیمتی گزاف تر دوباره برای فروش، به استان آذربایجان غربی برمی گردند!

تا کنون چرخه نبود سورتینگ و بسته بندی، عدم حمایت صنایع تبدیلی، قیمت گذاری نامناسب محصولات کشاورزی، جواب افزایش تولید در آذربایجان غربی را تنها با خسران داده است.

گزارش/ تانیا شعفی

کد خبر 19107

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha