به گزارش خبرنگار کردپرس، یکی از انواع نهالهای معروف ایرانی، نهال انگور سردشت است که کیفیت بالایی دارد و جزو انگورهای خوشه ای محسوب میشود. نمی شود، عاشق انگور باشید و اسم انگور سردشت به گوش تان نرسیده باشد. این میوه بهشتی، در زبان کردی (تری ره شه)؛ یعنی انگور سیاه، نامیده می شود.
میوه ایی به غایت خوش طعم و آبدر که دارای خاصیت های درمانی فراوانی هم هست. این محصول قند بالایی دارد و بسیار خوشمزه و شیرین است و با عنوان تسکین دهنده فشارهای عصبی، افزایش دهنده شیر مادران، پاک کننده معده و روده از مواد زائد و همچنین از بین برنده چین و چروک پوست شناخته شده است.
تاک های سردشت هر ساله در اواسط مهر شاهد به ثمر رسیدن این میوه بهشتی خواهند بود و برداشت آن هر سال از مهرماه آغاز و تا اواسط آبان ادامه مییابد.
این انگور خوش طعم سرشار از ویتامینهای (B و C) بوده و موادی مثل کلسیم، پتاسیم و منیزیم را در خود دارد. همچنین این میوه به دلیل داشتن مزایای ضد پیری روی پوست شناخته شده است. آنتی اکسیدان موجود در انگور باعث محکم شدن و جوان ماندن پوست می شود و جلوی ایجاد خطوط و چروک های ریز را می گیرد و یک ضد آفتاب طبیعی برای پوست محسوب می شود و از آن در برابر اشعه های مضر UVA و UVB خورشید محافظت می کند. ویتامین E موجود در این میوه به حفظ رطوبت و تغذیه مناسب پوست نیز کمک می کند و برای سلامت قلب و عروق مفید است.
اما آنچه انگور سیاه سردشت را منحصر به فرد کرده، ارگانیک بودن این محصول و عدم استفاده از سم و کودهای شیمیایی در تولید آن است و همین مورد سبب شده که این محصول خواهان زیادی داشته باشد.
از جمله دیگر موارد استفاده این محصول ارگانیک، علاوه بر تازه خوری، در تولید کشمش، آبمیوه گیری و همچنین روغن گیری از هسته هم کاربرد داد.
امروزه، تولید و فروش نهال انگور سیاه سردشت، به سایر مناطق دیگر کشور نیز رونق یافته اما در کنار آن انگور سردشت همچنان برتر است و با توجه به شرایط خاص آب و هوایی این شهرستان و استفاده نکردن باغداران از کود و سم برای پرورش انگور سیاه، محصول تولیدی در این شهرستان به طور کاملا ارگانیک تولید می شود.
انگور سیاه سردشت، دارای دانههای درشت بیضی مانند است و همانطور که از نامش پیداست، به رنگ سیاه مشخص است. این محصول طعم مطبوع و شیرینی دارد و یکی از نکاتی که موجب افزایش خرید نهال انگور سیاه سردشت شده است، همین ظاهر زیبا و طعم خوب آن است.
وضعیت توپوگرافی شهرستان سردشت به گونه ایی است که امکان مکانیزه کردن اغلب تاکستان های انگور سیاه سردشت وجود نداشته و در اغلب موارد، به صورت کاملاً سنتی کشت و پرورش داده می شوند.
امسال بیش از ۵۰ هزار تن انگور سیاه، از سطح ٧ هزار هکتار از تاکستانهای شهرستان سردشت برداشت و روانه بازار مصرف شده است، اما متاسفانه این میوه بهشتی با این همه خاصیت در قطب تولیدش خوش شانس نیست و تاکداران اغلب در عدم حمایت های دولتی با خسران مالی روبه رو هستند و دلالان هم مثل همیشه در جولان اند!
قیمت خرید تضمینی این محصول با هزینه های تولید آن همخوانی ندارد و تاکداران از این وضعیت گلایه مندند. بنا به گفته مدیر جهاد کشاورزی سردشت؛ «در قیمتهای کنونی بازار حداقل سود باغداران لحاظ شده و ضروری است جهت جلوگیری از متضرر شدن باغداران سریعا نسبت به ساماندهی و صدور مجوز برای مراکز خرید تضمینی اقدام شود».
اما امسال کارخانه داران تهیه کننده کسانتره استان به بهانه ی مسدود شدن صادرات و نیز افزایش محصول سیب زیر درختی، که البته در خرید آن هم اهمال کردند، حاضر به خرید انگور سیاه سردشت نیز نیستند و خطر در کمین انگورداران سردشتی است.
اخیر نماینده سردشت و پیرانشهر در مجلس در تذکر به وزیر جهاد کشاورزی از عدم خرید تضمینی و عادلانه انگور سیاه سردشت با قیمت مناسب از کشاورزان این شهرستان انتقاد کرد.
کمال حسین پور همچنین خطاب به وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تعاون روستایی کشور گفت: «انگور سیاه سردشت یکی از با کیفیت ترین محصولات انگور در کل دنیا از نظر ارزش غذایی و کیفیت است، اما هر سال در وقت برداشت دسترنج این کشاورزان زحمتکش سردشتی با کمترین قیمت نصیب دلالان و واسطهها میشود ».
او ادامه داد: «لذا به وزیر جهادکشاورزی و رئیس سازمان تعاون روستایی تذکر می دهم که به وظایف قانونی خودشان عمل کرده و نسبت به خرید تضمینی این محصول مهم و باکیفیت کشاورزان با قیمت مناسب و عادلانه اقدام کنند تا بیش از این دسترنج سالها و ماهها زحمت کشاورزان و خانواده آنها نصیب واسطه ها نشود».
علیرغم کیفیت بسیار مناسب انگور سیاه سردشت و تقاضاهای زیادی که از استان های مختلف کشور برای خرید آن وجود دارد، امسال دل تاکدارانش از عدم حمایت جهت خرید این میوه بهشتی به قیمت اصلی و تمام شده آن، همچون قرمزی آب این محصول، خون شده است.
مردم محروم و مرزی سردشت، اولین شهر قربانی سلاح های شیمیایی جهان، کارگاه و کارخانه ایی برای صنایع تبدیلی ندارند تا بتوانند این محصول مهم و ارگانیک را جهت فروش داخلی و صادرات فرآوری کند. سالیانه ٥٠ هزار تن انگور سیاه در سردشت تولید می شود، اما عمده فروش آن به صورت خام فروشی است. در حالی که همین محصول می توانست زمینه ساز ده ها شغل در این منطقه محروم که نیمی از جمعیت آن به کولبری مشغول اند، باشد.
از سویی دیگر و از منظر گردشگری، تاکستان گردی به عنوان یکی دیگر از قابلیت های گردشگری شهرستان سردشت می تواند خود به تنهایی بازار ویژه ای را برای علاقه مندان ایجاد کند، اما همه این ظرفیت ها در خواهر خوانده محروم هیروشیما نادیده مانده است./
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما