به گزارش کردپرس، با گذشت بیش از دو ماه از برگزاری انتخابات پارلمانی عراق، هنوز اقدامی جدید در راستای تشکیل دولت و تعیین مقام های سیاسی جدید تعیین کننده در این کشور مانند رئیس جمهور، رئیس مجلس و نخست وزیر برداشته نشده و مناقشه بر سر نتیجه انتخابات همچنان وجود دارد.
در این میان موقعیت کردهای عراق در دولت جدید، با توجه به افزایش تعداد کرسی های آنها یکی از مسائل مهم حول محور تشکیل دولت جدید است. با این که کردها، 63 کرسی در پارلمان جدید دارند اما همچنان نتوانسته اند اختلافات داخلی خود را حل کنند. کامران پالانی، تحلیلگر مسائل کردها در موسسه تحقیقات استراتژیک الشرق در تحلیلی به بررسی موقعیت کردها در حکومت جدید عراق پرداخته است.
او از همان ابتدای مقاله که در وبسایت الجزیره انگلیسی منتشر شده، گفته است کردها در صورتی که به صورت یک جبهه واحد در مذاکرات تشکیل دولت جدید عراق شرکت کنند، می توانند در دولت جدید عراق نقش تعیین کننده داشته باشند.
با این حال، او با یادآوری ادامه اختلافات میان احزاب کردی، بویژه دو حزب حاکم در اقلیم کردستان، بر سر مسائلی مانند تعیین استاندار کرکوک، رئیس جمهوری عراق و دیگر پستهای سیاسی، یکی از موانع جدی بر سر تشکیل یک جبهه واحد کردی در آستانه تشکیل دولت جدید در عراق را عدم اتحاد میان جریانات سیاسی در اقلیم کردستان دانسته است.
دکتر پالانی با اشاره به توافقات قبلی میان دو حزب دموکرات و اتحادیه میهنی بر سر پست های مهمی مانند ریاست جمهوری عراق و ریاست اقلیم کردستان عراق- اولی برای اتحادیه میهنی و دومی برای حزب دموکرات- و نیز توافق آنها بر سر تعیین استاندار برای استان مورد مناقشه کرکوک، تاکید می کنند در این زمینه ها هم اختلافات میان این دو حزب همچنان وجود دارد.
این تحلیلگر مسائل کردها اشاره کرده که حزب دموکرات کردستان عراق، بعد از اتفاقاتی مانند حوادث اکتبر 2017 نگاه دیگری به مسئله تقسیم پستها دارد و بر این باور است که می تواند در تعیین مناصبی مانند استاندار کرکوک و رئیس جمهور عراق نقش ایفا کند و یا این مناصب را در اختیار بگیرد.
دکتر پالانی با این حال، با اشاره به مسئله مناقشه میان دو رهبر مشترک حزب اتحادیه میهنی نوشت: با توجه به این که بافل طالبانی، رئیس کنونی اتحادیه میهنی و مسعود بارزانی رهبر حزب دموکرات کردستان در مورد لاهور شیخ جنگی رقیب بافل طالبانی در اتحادیه میهنی دیدگاه مشترک داشته و با او مخالف بودند، این مسئله می تواند به نزدیک تر کردن دیدگاهها در دو حزب تاثیر مثبت داشته باشد.
تحلیلگر مسائل کردها معتقد است اگر احزاب کرد اختلافات خود را کنار بگذارند و با جبهه واحدی در مذاکرات تشکیل دولت و تعیین مقامات سیاسی ارشد عراق حاضر شوند می توانند موقعیت خود را بهتر کنند و از این مسئله برای در اختیار گرفتن پست های بیشتر در بغداد، چانه زنی بهتر برای حل مسائلی مانند تخصیص بودجه اقلیم کردستان و حل مناقشه بر سر مناطق مورد مناقشه استفده کنند.
او در عین حال، اشاره کرده است که درست است احزابی مانند حزب دموکرات کردستان عراق کرسی های بیشتری در انتخابات پارلمانی عراق به دست آورده است اما تعداد رای های این حزب در اقلیم کردستان کاهش بیشتری داشته است. اگر این حزب و دیگر جبهه های کردی نتوانند از حضور در بغداد به نفع مردم استفاده کنند احتمال سقوط هرچه بیشتر محبوبیت آنها وجود دارد.
نظر شما