به گزارش کردپرس، «باید دعا کنیم مریض نشویم وگرنه با این هزینه های بالای درمان، هشتمان گرو نهمان خواهد بود». این جمله را زن میانسالی که کنار من در اتاق انتظار مطب پزشک نشسته است، می گوید. او از ورود به میانسالی و شروع بیماری های جورواجورش خبر می دهد و از حق بالای ویزیت پزشکان هم گلایه مند است. «اگر در خانه دو نفر مریض داشته باشی واویلا است، مگر می شود این همه هزینه ویزیت و درمان را پرداخت کرد، بیشتر پزشکان هم که دفترچه بیمه قبول نمی کنند!» این را می گوید و قیافه اش درهم می رود.
پرده اول؛
نوبت به من می رسد و منشی پزشک نامم را صدا می زند. او با نایلونی ضخیم دور تا دور میزش جلویی اش را پوشانده، بدون آنکه سرش را بلند کند، از درز کوچک نایلون دفترچه بیمه ام را می گیرد و می گوید: «68 هزار تومان». کارت بانکی ام را می دهم که حساب کند، اینبار سرش را بلند می کند و از پشت نایلون ضخیم که از ترس کرونا بین من و او حصار انداخته، اضافه می کند: «کارت خوانمان خراب است از بیرون پول نقد بگیر و بیار».
نوبت بعدی که دوباره به همان پزشک مراجعه کردم، دوباره همان گفت و گوی کوتاه بین من و منشی رد و بدل شد، باز هم کارتخوان خراب بود و منشی همه را برای دریافت پول نقد به بیرون می فرستاد. این هم شگرد یک پزشک برای فرار از پرداخت مالیات!
پرده دوم؛
در مطب دکتر نشسته ام و بعد از چند ساعت نوبت به من می رسد. جلو می روم و دفترچه بیمه ام را تحویل می دهم. منشی دکتر گوشی تلفن را با سر و شانه اش نگاه داشته و به مریضی که پشت خط است نوبت می دهد، همزمان دفترچه من را با دست دیگرش پس می زند و می گوید: «دکتر دفترچه قبول نمی کند، ویزیت آزاد است، ٨٠ تومان می شود». ویزیت آزاد یعنی دفترچه های بیمه ی بدون استفاده.
پرده سوم؛
مطب پزشک متخصص در طبقه دوم ساختمانی بدون آسانسور است و هیچکدام از استانداردها و ایمنی های لازم را ندارد. اتاق کوچک و مستطیل شکل انتظار، تاریک است و وسط ظهر با لامپ روشن شده است.
مراجعین زیادی در انتظاراند تا نامشان خوانده شود. زنی مشغول جر و بحث کردن با منشی پزشک بر سر قیمت بالای ویزیت است، اما چاره ایی جز پرداخت ندارد. زن ناراضی روی صندلی جلوی در می نشیند، نگاهمان که به هم می افتد شروع می کند به گلایه کردن؛«هر ماه کلی پول بابت هزینه بیمه پرداخت می کنیم اما نوبتش که می رسد و می خواهیم از خدمات آن استفاده کنیم، به کارمان نمی آید. تامین اجتماعی مهاباد که پزشک متخصص ندارد. مجبوریم بیرون دکتر برویم و آنها هم هیچکدامشان دفترچه قبول نمی کنند». این را که می گوید بقیه هم گلایه می کنند.
یکی می گوید:«هزینه های ویزیت پزشکان بالا است اما در تامین اجتماعی مهاباد هیچکدامشان حضور ندارند». دیگری دنباله حرف او را می گیرد و اضافه می کند: «با این اوضاع و احوال کرونا هم می ترسیم بیمارستان برویم آنجا هم پر از مراجعه کننده است. دکتر در یک ساعت بیش از ٢٠ بیمار را ویزیت می کند و وضعیت راضی کننده نیست، اما چه می شود کرد با این گرانی ها مجبوریم».
در همان حال مردی حق ویزیتش را پرداخت کرد، او که حواسش به گفت و گوی جمع حاضر بود، هنگام خروج از اتاق انتظار، رسید پرداخت از دستش افتاد، بر روی آن نام یک فروشگاه تجاری پوشاک نوشته شده است! تعجب کردم. هنگام پرداخت خودم هم که رسید، به رسیدی که منشی پزشک تحویلم می دهد، دقتم می کنم همان نام تجاری بر روی رسید خودنمایی می کند. این یعنی باز هم فرار مالیاتی پزشک با یک کارتخوان غیر مرتبط.
پرده چهارم؛
بعد از انتظاری طولانی، وارد اتاق پزشک شدم. او هم جلوی میز خود را با نایلونی ضخیم پوشانده بود. از دکتر درخواست کردم تا زمانی که من در اتاق هستم، مراجع دیگری را نپذیرد، همین که شروع به شرح بیماریم کردم، دیدم که دکتر بدون توجه به درخواست من زنگ روی میزش را به صدا درآورد و مراجع بعدی وارد اتاق شد. هنوز این حجم از بی توجهی پزشک به بیمار، برایم قابل هضم نبود که دیدم نفر دیگری هم از قبل در اتاق حضور دارد و من در حضور دو نفر دیگر ویزیت شده ام!
عدم درک بیمار و بی توجهی به درخواست او از سوی پزشک معالج، غیر از بی مسئولیتی نام دیگری ندارد و متاسفانه تا کنون معاینه و ویزیت چندین بیمار با هم در یک اتاق در حالی هر کدام قیمت بالای ویزیت هم پرداخت کرده اند، باعث انتقاد بیماران شده است اما کمتر پزشکی به این مورد توجه می کند.
پرده پنجم؛
نوبت به نسخه نویسی که رسید دفترچه درمانم را در اختیار پزشک قرار دادم اما او عنوان کرد سامانه اش کار نمی کند و من باید حق ویزیت را آزاد پرداخت کنم. این در حالی است که چندین ماه از مهلت بیمه درمانی من باقی مانده بود. از سایت تامین اجتماعی استعلام بیمه گرفتم و به پزشک نشان دادم اما او قبول نکرد و گفت «سامانه من کار نمی کند و شما باید حق ویزیت را آزاد پرداخت کنید». پزشک حتی این مورد را هم بهانه کرد و از نسخه نویسی الکترونیک خودداری کرد و نسخه من را آزاد نوشت!
پرده ششم؛
داروخانه شلوغ و مملو از بیمارانی است که دنبال دریافت نسخه های خود آمده اند. نسخه ها برخی روی کاغذ، برخی در دفترچه نوشته شده اند و مابقی هم کدی را روی موبایلشان نشان می دهند که حاکی از نسخه نویسی الکترونیک است.
در آن همه هیاهو، متصدی داروخانه از زنی که نسخه اش در دفترچه نوشته شده است، می خواهد تا دوباره از دکتر در خصوص دارویی که تجویز کرده سوال کند چرا که نوشته قابل فهم و خوانا نیست و کد نظام پزشکی هم خوانده نمی شود! بیمار بی رمق پاسخ داد؛ «دکتر هنوز به سیستم نسخه نویسی الکترونیک مجهز نشده است».
درمانگاه تامین اجتماعی مهاباد و کمبود پزشک
روند طولانی معاینه و درمان و اخذ دارو، در کنار هزینه های گزاف حق ویزیت، بیماران را کلافه کرده است. در مراکز دولتی هم شمار مراجعه کنندگان بالا است و پزشک در یک ساعت چندین بیمار را ویزیت می کند. مطب پزشکان شلوغ و پر از جمعیت است و در این روزگار کرونا زده شرایط درمان هم سخت و سخت تر شده است.
مرکز تامین اجتماعی هم در قبال حق بیمه ماهانه ایی که مردم پرداخت می کنند، آنچنان که باید خدمات رسانی نمی کند. این مرکز در مهاباد چند دکتر عمومی و تنها یک پزشک متخصص دارد. پزشکان چشم، قلب و جراح عمومی تنها یک عنوان هستند و هیچ پزشکی در این سه بخش در تامین اجتماعی مهاباد از مدت ها قبل حاضر نیستند.
چهار پزشکی عمومی در دو نوبت، یک نفر پزشک متخصص داخلی، یک نفر پزشک اطفال، ٣ دندان پزشک که یکی از آنها تنها کار ترمیم را انجام می دهد، کل پزشکان درمانگاه تامین اجتماعی مهاباد را تشکیل می دهند.
یک نفر پزشک زنان نیز از مرکز استان هفته ای یک روز و تنها یک نوبت در درمانگاه حاضر می شود که کفاف وضع موجود را نمی دهد.
نوبت دهی تامین اجتماعی و هفت خان رستم
نوبت دهی درمانگاه هم برای همین چند پزشک و خدمات آزمایشگاهی با تلفن و سایت اینترنتی قرار داده شده و هر روز صبح از ساعت ٩ صبح آغاز می شود اما با توجه به حجم زیاد متقاضیان در همان ١٠دقیقه اول تمامی ظرفیت ها از طریق سامانه تلفنی تکمیل می شود. اخیرا سایت هم از کار افتاده و تا دو ساعت بعد از اتمام نوبت دهی سایت باز نمی شود!
بیماری که مدت ها است می خواهد نوبت یکی از پزشکان درمانگاه را دریافت کند، می گوید: «روزها است تلاش می کنم تا نوبت پزشک در درمانگاه تامین اجتماعی مهاباد را دریافت کنم اما موفق نمی شوم ، من حق بیمه را پرداخت می کنم تا از خدمات آن استفاده کنم اما متاسفانه هر بار با وخامت حالم از دریافت نوبت ناامید شده و مجبور می شوم به مطب پزشکان مراجعه کنم و کلی حق ویزیت پرداخت کنم».
پزشکان با تامین اجتماعی مهاباد همکاری نمی کنند!
دکتر سلام عزیز پور، رییس اداره تامین اجتماعی مهاباد به خبرنگار کردپرس می گوید: «متاسفانه اغلب پزشکان متخصص در مهاباد حاضر به عقد قرارداد با تامین اجتماعی و همکاری کردن با این درمانگاه نیستند. برای مثال متخصصان زنان هیچکدام حاضر به همکاری با درمانگاه نشده اند. در حال حاضر یک نفر پزشک زنان از ارومیه، هفته ای یک روز می آید و ٢٠ نفر در یک نوبت ویزیت می کند. اما به تنهایی یک پزشک جوابگوی متقاضیان درمانگاه نیست».
او ادامه می دهد: «در بخش متخصص چشم و قلب نیز این مشکل وجود دارد. پزشکان در مطب های خود بیشتر درآمدزایی می کنند و به همین دلیل با تامین اجتماعی همکاری نمی کنند. وجود سایر پزشکان حاضر در درمانگاه نیز کفاف حجم بالای درخواست ها را نمی دهد».
از دکتر عزیز پور سوال می کنم با توجه به هزینه های بالای حق ویزیت پزشکان پس چه زمانی مشکل حضور متخصصان در درمانگاه تامین اجتماعی مهاباد حل می شود و او در پاسخ به این سوال می گوید: «زمانی که بیمارستان تامین اجتماعی مهاباد ساخته شود می توانیم درخواست نیرو کنیم، اما در حال حاضر تا زمانی که پزشکان شهرستان همکاری نکنند، متاسفانه امکان جذب نیرو برای درمانگاه تامین اجتماعی مهاباد را نداریم».
پرده آخر؛
در حال حاضر ۹۲ درصد مراکز درمانی و پزشکی شامل داروخانهها و آزمایشگاهها استان آذربایجان غربی به سامانه نسخه الکترونیک مجهز شده اند اما علیرغم این وضعیت هنوز هم بسیاری از پزشکان از نسخه نویسی الکترونیک به دلایلی که مشخص نیست، خودداری می کنند. هنوز هم عده ایی از پزشکان هستند که حق ویزیتشان را آزاد می گیرند و اهمیتی برای دفترچه های بیمه قایل نیستند.
هنوز هم عده ایی از پزشکان از کارت خوانهای غیر مرتبط که پرینت آن فاقد آرم سازمان مالیات است، استفاده می کنند و یا درخواست پول نقد از مراجعه کنند دارند. در حالیکه این امکان فراهم شده که اگر مردم در جایی مشاهده کردند که پزشکی به جای استفاده از کارتخوان تقاضای دریافت وجه نقد می کند، مراتب را با شماره ۱۵۲۶ در میان بگذارند تا به این شکایتها رسیدگی شود؛ بدیهی است زمانی که چند شکایت از یک تخلف واحد حکایت دارند سازمانهای نظارتی وارد عمل میشوند و با تخلفات برخورد میکنند.
ولحاصل قرار بود غیر از رنج مریضداری، رنج دیگری نداشته باشیم، اما اگر بگذارند... .
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما