ناگفته‌هایی از مکتب «سپیدنامه‌»ها / مصطفی بیگی

سرویس ایلام - چند روز پیش مهندس جلیل سپیدنامه، فرزند ملا ابراهیم فیلی دار فانی را وداع گفت. مصطفی بیگی، نویسنده و فعال فرهنگی ایلامی در خصوص وی یادداشتی منتشر کرده است.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، متن یادداشت مصطفی بیگی (رودوس فیلی) به شرح زیر است:

ملا ابراهیم،اصالتاً از ایل کُرد،طایفه‌ی زه‌ڕووش ( زرگوش) آبدانان بودند. وی معلم اغلب میرزاها و مکتبداران و معلمین قرآن و حتی نسل اول معلمین ایلامی و نیز معلم مرحوم یدالله‌خان علوی ابوقداره، ولیعهد آخرین والی ایلام “پشتکوه” بود.

ملا ابراهیم، پس از فتح ایلام توسط قشون رضاخان، به مهران آمد، سپس به دنبال والی تبعیدی ایلام به بغداد رفت و نهایتاً مقیم شهر کوت مرکز استان واسط عراق گشت و نماینده سجلی ایرانیان استان‌های شرقی عراق شد و چون در دفتر یک شرکت بین‌المللی کار می‌کرد به زبان انگلیسی نیز مسلط گردید. او سرانجام در وادی السلام نجف آرام گرفت.

ملا ابراهیم،از شاعران کُردی فه‌یلی سرا و از خوشنویسان بنام بود. وی در مکتب‌خانه‌ای که در کوت دایر کرد، اشعار شعرای بزرگ فارس و کُرد و علوم و معارف قرآنی را تدریس می‌نمود.

از جمله فرزندان،او مرحوم ملا عباس سپیدنامه، شاعر بزرگ فارسی، کُردی و عربی سرا؛ جمیل سپیدنامه استاد خطوط اسلامی، خلیل سپیدنامه اولین مربی وزنه برداری ایلام، مرحوم حسن و حسین و شادروان مهندس جلیل سپیدنامه بودند.

مهندس جلیل سپیدنامه را باید فردی ذوالفنون دانست. وی از نخستین مهندسین استان ایلام بود که نقشۀ هادی بسیاری از شهرهای استان ایلام را ترسیم نموده است. ظرافت و دوراندیشی او به حدی بود که در دهۀ پنجاه، بسیاری از شاخص‌ها و ملزومات شهرهای کنونی را در نقشه‌های خود پیش بینی نموده است.

شادروان جلیل سپیدنامه ورزشکاری قابل و قهرمانی در ورزش شنا و وزنه برداری بود. او دارای قریحه ای سرشار بود، شعر عربی را به دو لهجۀ فصیح و محلی و در قالب های مختلف به زیبایی می سرود. فارسی و کردی سرایی نیز از مهارتهای وی به شمار می رفتند.

استاد جلیل سپیدنامه، دارای صدای زیبایی بودند. از یک سو بر معارف قرآنی تسلط داشتند و از سویی دیگر به موسیقی. بر این اساس هم قاری قرآن بودند و هم هنرمندی قابل.

تسلط استاد جلیل سپیدنامه بر خطوط اسلامی نظیر ثلث، نسخ، دیوانی، کوفی، رقعه، مثال زدنی بود. هنوز دیوار نوشت مساجد او به خط زیبای ثلث در خاطر مردم مهران زنده است. در کنار تمام این علوم و فنون، ایمان، خوش اخلاقی و تواضع از صفات پسندیده‌ی او بودند و بر همین اساس، در دل عوام و خواص جای داشتند و بی شک چنین صفات نیکویی را از پدر به ارث برده بودند.

دانش و مهارت استاد جلیل سپیدنامه در علوم قرآنی، شعر، خوشنویسی و پیر غلامی سبب شده بود که از او با عنوان “ملاجلیل” یادکنند هر چند که مهندس بود.

فرزند وی، دکتر بهروز سپیدنامه،عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه ایلام از پژوهشگران،مترجمین برتر ادبیات معاصر عرب و از شعرای نام آشنای فارسی و کوردی‌سراست. حاج سهراب سپیدنامه، فرزند ارشد استاد جلیل سپیدنامه یکی از نخستین مربیان ورزش های رزمی در استان ایلام است.

کد خبر 252278

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha