تلاش آمریکا برای تاسیس اقلیم سنی نشین در عراق

سرویس جهان- نشریه میدل ایست آی نوشت: به دنبال فشارهای احزاب شیعی در عراق به منظور خروج نیروهای آمریکا از عراق، واشنگتن می خواهد در استان الانبار عراق اقلیم سنی نشین ایجاد کند تا نیروهای خود را آنجا مستقر کند.

به گزارش کردپرس، نشریه میدل ایست ای به نقل از مقامات آمریکا و عراق نوشت آمریکا که در حال از دست دادن نفوذ در عراق بوده و به گوشه رینگ رانده شده، در هفته های اخیر برنامه ای را برای ایجاد اقلیم سنی نشین در غرب عراق پیش برده است. نشریه به نقل از این مقامات نوشت تلاش آمریکا برای ایجاد اقلیم سنی نشین در پاسخ به تلاش احزاب شیعی عراقی برای اخراج نیروهای آمریکا از عراق صورت گرفته است.

به نوشته این نشریه، سابقه طرح ایجاد اقلیم سنی نشین به سال 2007 میلادی باز می گردد که در آن جو بایدن، نامزد کنونی دموکراتها برای ریاست جمهوری آمریکا آن را پیشنهاد کرد.

یکی از مقامات سابق آمریکا به این نشریه گفته است تاسیس اقلیم سنی نشین در عراق همواره یکی از طرح های مورد نظر آمریکا بوده چرا که نمی توان به ایران اجازه داد به دریای مدیترانه دست پیدا کند و یا از سرزمینی که آنها را به حزب الله وصل می کند استفاده کند.

یکی از مقامات شیعه عراقی به میدل ایست آی گفته است تلاش برای اخراج آمریکا از عراق جان تازه ای به طرح ایجاد اقلیم سنی نشین بخشیده است. وی تاکید کرده است که وحدت در عراق دیگر اولویت اصلی برای آمریکا نیست. اگر آمریکا در مورد حفظ حضور در عراق به بن بست برسد به شدت به دنبال اجرای این طرح خواهد بود.

یکی از مقامات سابق آمریکا که از این پژوه مطلع است، گفته است آمریکا روی خارج کردن این پروژه از کمد و گذاشتن آن روی میز کار کرده است. ایجاد اقلیم سنی نشین همواره یکی از انتخاب های آمریکا بوده است.

این مقام آمریکایی تاکید کرده است که «این پروژه مال آمریکاست نه سنی ها. حضور آمریکاییها در عراق تضمینی برای سنی ها و کردها بوده است . بنابراین ، اگر آمریکا مجبور به ترک عراق باشد، ایجاد یک اقلیم سنی نشین در غرب عراق برنامه ای برای محدود کردن ایران خواهد بود. ما داریم درباره تشکیل یک کشور حرف می زنیم نه یک اداره خودمختار.»

نمایندگان سنی پارلمان عراق نیز به میدل ایست ای گفته اند تحولات اخیر در عراق آنها را ترغیب کرده است به انتخاب های دیگری فکر کنند که یکی از آنها ایجاد اقلیم خودمختار سنی است. منابع این نشریه گفته اند نمایندگان سنی بعد از عدم شرکتشان در جلسه پارلمان عراق برای تصمیم گیری در مورد اخراج نیروهای آمریکا از عراق، به اربیل و امان پایتخت اردن رفتند و با مقامات آمریکایی در مورد گزینه های موجود گفتگو کردند. همچنین دیوید شنکر دستیار وزارت خارجه آمریکا در امور خاورمیانه مستقیم به اربیل پرواز کرد تا با مقامات ارشد کرد گفتگو کند. او سپس به دبی سفر کرد و با محمد الحلبوسی رئیس سنی پارلمان عراق دیدار کرد. حلبوسی پس از دیدار با شنکر، ملاقات هایی با مقامات اماراتی و رهبران برجسته سنی در روزهای 9 و 10 ژانویه داشت.

یکی از نمایندگانی که در نشست های امارات شرکت داشته، گفته است ایده ایجاد اقلیم سنی واکنشی به تلاش گروه های شیعی در اتخاذ تصمیم بدون تایید سنی ها بوده است. ایده ما مبتنی بر جدای طلبی و تجزیه طلبی نیست بلکه به منظور توسعه استان های سنی نشین است. شرکت کنندگان با این ایده موافقت کردند و گفته شد که در زمان مناسب به مخاطبان آن ارائه خواهد شد.

این نشریه نوشت که الحلبوسی نه تنها موافقت با ایده را رد کرده بلکه حتی مطرح کردن ایده را تکذیب کرده است.

عبدالله الخیربیت، نماینده برجسته سنی عراق و نزدیک به الحلبوسی، به میدل ایست ای گفته است وقتی از تمرکززدایی صحبت می کنیم می توان این مسئله را مطرح کرد اما فدرالیسم و کنفدرالی از نظر ما پذیرفتنی نیست زیرا به معنی تجزیه عراق است.

میدل ایست آی درباره محدوه طرح نوشت: این طرح از استان الانبار آغاز می شود که بعدا استان های نینوا، صلاح الدین و بخش هایی از دجله هم به آن اضافه می شود. اقلیم مورد نظر ابتدا بر اساس مفاد قانون اساسی عراق ایجاد می شود چرا که ایجاد چنین اقلیم هایی را مجاز دانسته و اقلیم کردستان بر همین اساس تاسیس شده است.

یکی از رهبران برجسته سنی گفته است اقلیم سنی نشین عراق سپس به صورت فدرالی و یا کنفدرالی به اقلیم کردستان الحاق می شود تا از ایجاد تقابل میان کردها و سنی ها بر سر کرکوک جلوگیری شود.

به نوشته میدل ایست آی، اخرین قدم در این مسیر رسمیت یافتن بین المللی اقلیم سنی نشین عراق خواهد بود.

رهبران سنی و شیعی عراق گفته اند کشورهای متحد آمریکا در خلیج فارس مانند عربستان و امارات از این طرح حمایت می کنند و از نظر مالی به اجرای پروژه کمک می کنند.

آنها گفته اند نه ایران و نه گروه های شیعی نمی توانند مانع اجرای آن شوند زیرا آمریکا و کشورهای عربی خلیج فارس از تاسیس اقلیم سنی نشین در عراق حمایت می کنند. کشورهای سنی قول اختصاص مبالغ هنگفت و سرمایه گذاری های زیادی برای در استان الانبار داده اند که نوید تبدیل این بیابان به یک منطقه سرسبز را می دهد و می تواند خرابی های موصل و صلاح الدین را آباد کند. هیچ کس به نفت فکر نمی کند.

در پایان اشاره شده که اکثر رهبران عرب سنی عراق در گفتگوها پیرامون ایجاد اقلیم سنی عراق شرکت می کنند اما نمی خواهند این مسئله آشکار شود.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 252551

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha