به گزارش خبرنگار کردپرس، قیر یکی از مواد بسیار ارزشمند در دنیای کنونی است که ارزآوری بسیاری برای هر شهر و کشوری به دنبال دارد.
در این میان جایگاه کرمانشاه در بین استان های کشور بسیار ویژه است به گونه ای که بیش از 70 درصد قیر ایران در شهرستانهای گیلانغرب و قصرشیرین قرار دارند.
ولی با وجود این ثروت ملی هرگز نتوانسته ایم که استفاده درستی از آن داشته باشیم.
بسیاری از عوامل و عدم همکاری دولت دست به دست هم داده اند که قیر به صورت خام به فروش برسد و نتوانیم که این ماده استراتژیک را فرآوری کنیم.
بخش اعظمی از قیر معادن گیلانغرب و قصرشیرین به کشورهایی همانند چین به صورت خام صادر می شوند و متاسفانه در خواب مسئولان شاهد برباد رفتن این سرمایه ارزشمند ملی هستیم.
از سوی دیگر احداث کارخانه فرآوری گیر و در صورت امکان ایجاد کارخانه برای ایجاد صنایع تبدیلی در کنار معادن قیر می تواند سهم بسیار بزرگی اشتغال کرمانشاه که همیشه رتبه های نخست در بیکاری کشور را دارد، داشته باشد.
حال تاسف بار است که محصول بیش از 30 معدن قیر در استان کرمانشاه به صورت خام به کشورهای دیگر صادر می شود و در میان هیچ مسئولی به صورت عملی در مقابل این وضعیت موضع نگرفته است.
جهانبش مرجانی در این باره به خبرنگار کردپرس گفت: تنها در شهرستان گیلانغرب 20 معدن بزرگ قیر داریم ولی آنگونه که شایسته است از این ثروت خدادادی نتوانسته ایم استفاده کنیم.
رئیس انجمن صنفی معادن قیر طبیعی گیلانغرب ادامه داد: براساس آخرین برآوردها بیش از یک میلیارد تن قیر طبیعی در معادن استان کرمانشاه وجود دارد که این یعنی یک فرصت و موهبت الهی ولی هرگز این مهم را درک نکرده ایم.
وی گفت: سالانه در حدود 100 هزار تن قیر طبیعی از معادن قیر شهرستان گیلانغرب استخراج می شود که بخش اعظمی از این ماده ارزشمند به کشورهای دیگر با قیمتی پایین صادر می شود که این فاجعه ای بزرگ برای استان کرمانشاه به ویژه شهرستان گیلانغرب می باشد.
مرجانی ادامه داد: ذخایر قیر چه بخواهیم و چه نخواهیم روزگاری به پاپان خواهد رسید، لذا چه بهتر که بتوانیم صنایع فرآوری این ماده ارزشمند را در استان به ویژه در شهرستان گیلانغرب مستقر نماییم و ریشه بیکاری را در این خطه قطع کنیم.
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه نیز با اشاره به ظرفیت قابل توجه استان کرمانشاه در زمینه قیر طبیعی میگوید: اکنون حدود 75 درصد منابع قیر طبیعی کشور در این استان قرار دارد.
کیوان کاشفی ادامه میدهد: کرمانشاه اکنون دارای 33 معدن در زمینه قیر طبیعی است که عمده این معادن نیز در شهرستان گیلانغرب قرار دارند.
وی از ظرفیت 10 میلیون تنی ذخیره ثابت شده قیر طبیعی استان هم یاد میکند که ظرفیت قابل توجهی برای استان است.
کاشفی با بیان این که اکنون در زمینه فراوری قیر طبیعی ضعف داریم، میافزاید: عمده قیر طبیعی اکنون خامفروشی میشود و به برخی از کشورها مانند چین میرود.
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه میگوید: این در حالی است که معدنداران بزرگ قیر طبیعی برای سرمایهگذاری در زمینه فراوری هم پای کار هستند و سرمایهگذاران خوبی در بحث فراوری قیر طبیعی در استان داریم.
کاشفی مهمترین نکته را در اختیار نداشتن دانش فنی مورد نیاز برای فراوری میداند و ادامه میدهد: مشکل کار اینجاست که دانش فنی در این حوزه نداریم. البته تلاش زیادی برای به دست آوردن این دانش فنی انجام دادهایم اما تاکنون به نتیجه نرسیده است.
وی معتقد است سازمانهای فعال در زمینه معادن مانند سازمان ایمیدرو باید در بحث تامین دانش فنی برای فراوری مواد معدنی مانند قیر طبیعی وارد عمل شوند.
هدایت حاتمی نیز از خام فروشی مواد معدنی استان کرمانشاه خصوصا قیر طبیعی گلایه میکند و مهمترین عامل آن را در اختیار نداشتن تکنولوژی و دانش فنی میداند.
معاون امور اقتصادی استاندار کرمانشاه با اشاره به وجود معادن غنی قیر طبیعی در گیلانغرب و ذخیره عمدهای از ماده معدنی که در استان کرمانشاه داریم، میگوید: حدود 10 سال است که مدام از خامفروشی قیر طبیعی گلایه داریم اما عملا حرکت جدی در این زمینه صورت نگرفته و خامفروشیها همچنان ادامه دارد.
وی ادامه میدهد: قیر طبیعی بدون اینکه فراوری روی آن انجام شود و ارزش افزودهای داشته باشد، صادر میشود و نتوانستهایم از این محصول باارزش استفاده کنیم.
حاتمی با اشاره به تلاشهای انجام شده برای پیشگیری از خامفروشی این محصول میافزاید: ضعف کار محدودیتهایی است که در حوزه دانش و تکنولوژی و سرمایهگذاری داریم، لذا درخواست داریم سازمانهایی مانند «ایمیدرو» پای کار بیایند.
با وجود اینکه فعالان عرصه قیر در کشور به ویژه استان کرمانشاه و شهرستان گیلانغرب دردل های بسیاری برای نبود حمایت های دولتی دارند علنا می بینیم که قیر طبیعی این خطه که هم از نظر کمی و هم کیفی جایگاه ویژه دارد به صورت خام استخراج و همانگونه هم به کشورهای جهان صادر می شود که این یک جفای بزرگ در حق نعمت های خدادادی این دیار است.
نظر شما