چالش های پیش روی همگرایی کردهای سوریه

سرویس جهان- در حالی که گفته می شود عملیات دوم نظامی ترکیه علیه مناطق کردنشین سوریه فرصتی برای متحد شدن دو جبهه کردی را در سوریه فراهم کرده است برخی اختلافات میان اداره خودگردان کردی در سوریه به رهبری حزب اتحاد دموکراتیک یا PYD و شورای میهنی کرد سوریه متشکل از چند حزب نزدیک به حزب دموکرات کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی همچنان به قوت خود باقی است.

به گزارش کردپرس، کردهای سوریه تا قبل از حمله اکتبر ترکیه به شمال سوریه نزدیک به یک سوم خاک سوریه را در کنترل خود داشتند و برای تثبیت موقعیت خود و وادار کردن دولت مرکزی سوریه برای قبول واقعیتی به نام اداره خودگردان شمال سوریه تلاش می کردند. اما حمله اکتبر 2019 ترکیه به گری سپی و سری کانی و متعاقب آن توافق آنکارا با آمریکا و روسیه بر سر عقب نشینی نیروهای کرد سوریه از نوار مرزی سوریه در شمال به طول حدود 400 کیلومتر از یک طرف، و توافق کردها با دولت مرکزی سوریه برای استقرار نیروهای دولتی در شمال سوریه از طرفی دیگر، وجود نیروهای کرد سوریه را به منطقه نفت خیز در شرق سوریه محدود کرد.

طیف کردی حاکم بر شمال سوریه که به دلیل اختلافات با شورای میهنی کرد سوریه مانع از حضور جدی آنها در اداره خودگردان و نیز شرکت دادن نیروهای وابسته به شورای میهنی به نام نیروهای پیشمرگ روژ شده بود، بعد از حمله ترکیه تلاش جدیدی را برای متحد کردن دو جبهه کردی آغاز کرده است که به نوشته نشریه الکترونیکی سیریا دیرکت، مبتکر تلاش جدید مظلوم کوبانی، فرمانده نیروهای کرد-عرب سوریه است.

باید یادآوری کرد تابستان گذشته نیز تلاش هایی از سوی هیئت های فرانسوی و آمریکایی برای متحد کردن دو طیف سیاسی کرد در سوریه آغاز شد اما نتیجه ملموسی نداشت.

نشریه الماینتور نیز اخیرا در گزارشی عامل تلاش جدید کردها برای ایجاد اتحاد را که ظاهرا با استقبال شورای میهنی مواجه شده، حمله ترکیه به کردها در ماه اکتبر 2019 دانسته است.

عبدالکریم ساروخان، رئیس مشترک شورای عمومی حزب اتحاد دموکراتیک یا PYD هم به سیریا دیرکت گفته است پیش قدم شدن مظلوم کوبانی برای ایجاد آشتی میان دو طیف اصلی کردی در سوریه به موقعیت سیاسی شکننده کنونی کردها در سوریه باز می گردد. او تاکید کرده است که تلاش جدید برای متحد کردن کردهای سوریه به منظور ایجاد یک جبهه واحد در برابر تغییراتی است که در سوریه در حال اتفاق افتادن است.

با این حال، حزب اتحاد دموکراتیک و شورای میهنی سوریه، فارغ از تلاش های جدید برای آشتی و نیز پیش قدم شدن فرانسوی ها و آمریکایی ها، خیلی قبل تر تلاش کردند توسط یک عامل کردی به هم نزدیک شوند و کردهای سوریه به جبهه واحدی تبدیل شوند. این تلاش ها که در زمان صدارت مسعود بارزانی بر ریاست اقلیم کردستان صورت گرفت حتی به امضای توافق نامه های اربیل و دهوک منجر شد اما پافشاری دو طرف در موضع خود بر سر برخی مسائل از جمله سرنوشت نیروهای چند هزار نفری پیشمرگ روژ، متشکل از جوانان کرد سوریه که در اقلیم کردستان آموزش نظامی دیده بودند، مانع از اجرای آنها شد.

جبهه اتحاد دموکراتیک سوریه تاکید کرده است که این نیروها در صورت بازگشت باید تحت عنوان نیروهای کرد سوریه و بدون استفاده از عنوان پیشمرگ های روژ باز گردند و تحت فرمان نیروهای نظامی مستقر کرد عمل کنند اما شورای میهنی کرد سوریه آن را نپذیرفت.

آن طور که سیریا دیرکت به نقل از منابع شورای میهنی اشاره کرده، مظلوم کوبانی پیشنهاد کرده است که نیروهای پیشمرگ روژ زیر پرچم نیروهای دموکراتیک سوریه یا SDF که متشکل از نیروهای کرد و عرب سوریه است درآیند. این نیروها مورد پذیرش ائتلاف به رهبری آمریکا بوده و همچنان از سوی این ائتلاف مورد حمایت نظامی قرار دارند. این نشریه به نقل از منابع خود گزارش داد که شورای میهنی کرد سوریه زیر بار پیشنهاد جدید مظلوم کوبانی هم نرفته و حاضر نیست نیروهای پیشمرگ روژ به نیروهای دموکراتیک سوریه الحاق شوند.

مسئله مورد اختلاف دیگر میان دو طیف سیاسی سرنوشت افرادی از جبهه شورای میهنی کرد سوریه است که ادعا می شود از سوی جبهه مخالف ربوده شده و اطلاعی در مورد سرنوشت آنها وجود ندارد.

بر اساس گزارش سیریا دیرکت، طیف اتحاد دموکراتیک یا اداره خودگردان شمال سوریه که تحت نظر این حزب است قبول کرده است که در این مورد تحقیق کند و نتیجه تحقیق خود را به شورای میهنی گزارش داده است. با این حال، منابع شورای میهنی گفته اند این نتیجه را قبول ندارند.

اخیرا اعلام شد که شورای میهنی کرد سوریه اقدام به بازگشایی دفتر خود در شمال شرق سوریه و منطقه تحت کنترل اداره خودگردان به رهبری PYD کرده است. مظلوم کوبانی این اقدام را قدم مثبتی در راستای متحد شدن کردهای سوریه دانسته است.

با این حال، به قول نشریه سریا دیرکت، اختلاف میان دو طیف کردی در شمال سوریه ریشه ایدئولوژیک دارد و هر کدام از این جبهه وابسته به یک ایدئولوژی سیاسی خاص هستند و مشکل بتوان شورای میهنی وابسته به بارزانی و اتحاد دموکراتیک پیرو ایدئولوژی عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پ.ک.ک را به هم نزدیک کرد و از آنها یک جبهه واحد ساخت.

این نشریه دولت ترکیه را مانع دیگر اتحاد میان دو طیف کردی در سوریه دانسته است. این نشریه به نقل از منبعی از شورای میهنی گفته است آنکارا بعد از دیدار شورای میهنی با مظلوم کوبانی در روز 10 نوامبر 2019، رهبران این جبهه را به آنکارا احضار کرده است. این منبع معتقد است آنکارا مانع جدی همگرایی میان اداره خودگردان شمال سوریه و شورای میهنی کرد سوریه است.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 253536

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha