به گزارش کردپرس، نفت در بیش از یک دهه گذشته پشتوانه اصلی کردها برای توسعه این منطقه خودمختار در شمال عراق بوده است. با این حال، بخش مهمی از اختلافات میان اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق بر سر کنترل میدان های نفتی، صادرات و کنترل درآمدهای آن بوده است. کردهای عراق برای گریز از وابستگی به سهم خود از بودجه عراق، از سال 2014 برای اقدام به فروش مستقل نفت خام خود در بازارهای جهانی اقدام کردند که با اقدامات متقابل بغداد روبه رو شدند. با این حال کردها توانسته اند به طور میانگین روزانه 500000 بشکه نفت خام خود را در بازارهای جهانی از اروپا گرفته تا چین به فروش برسانند.
نشریه مدرن دیپلماسی نگاهی به تاثیر نفت بر موقعیت اقتصادی و سیاسی اقلیم کردستان انداخته و تلاش کردها برای فروش مستقل نفت را در راستای تلاش برای استقلال اقتصادی و به دنبال آن دستیابی به استقلال سیاسی توصیف کرده است.
به نوشته مدرن دیپلماسی، نفت به دلیل اهمیت کم نظیر آن در تقویت قدرت دولت مرکزی و دولت محلی اقلیم کردستان همواره یکی از محورهای اصلی مناقشه میان کردها و بغداد بوده است. این مسئله به قدری جدی است که مناقشه آن دو بر سر مناطق مورد مناقشه تا حد زیادی به مسئله نفت موجود در آن مناطق ارتباط دارد.
این نشریه یادآوری کرده است دولت عراق راه های مختلفی از قطع سهم بودجه کردها گرفته تا شکایت علیه شرکت های نفتی فعال در اقلیم کردستان را برای کنترل نفت اقلیم کردستان امتحان کرده است و در کنار افزایش موفقیت کردها در صدور نفت، مقابله بغداد با این اقدام کردها نیز افزایش یافته است.
مدرن دیپلماسی در ادامه اشاره کرده است نه اقلیم کردستان و نه دولت مرکزی عراق نتوانسته اند یکدیگر را در مسئله نفت با خود همراه کنند به همین دلیل هر کدام راه خود را برای توسعه رفته و مسیر توسعه نفت را به طور مستقل طی می کنند. دولت عراق برای رسیدن به تولید روزانه 6 میلیون بشک نفت برنامه ریزی کرده است و اقلیم کردستان هم تلاش می کند تا سال 2021 روزانه یک میلیون بشکه نفت خام به بازارهای جهانی صادر کند.
این نشریه از جمله اختلافات میان کردها و دولت مرکزی را کرکوک و منابع هنگفت نفت خام آن دانسته که مناقشه چند سال اخیر برسر کنترل این منطقه مانع از توسعه زیرساخت صنعت نفت آن شده است.
بر اساس گزارش این نشریه، دولت های کنونی در اقلیم کردستان و بغداد به رهبری مسرور بارزانی و عادل عبدالمهدی توانسته اند تنش ها میان کردها و دولت مرکزی را بر سر نفت و بودجه تا حد زیادی کاهش دهند اما با کناره گیری عبدالمهدی و نامزد شدن محمد توفیق علاوی برای سمت نخست وزیری دولت عراق ممکن است توافقات گذشته نتیجه ای به دنبال نداشته باشند.
در این گزارش اشاره شده که با توجه به این که در حال حاضر روزانه بیش از 100000 بشکه نفت خام کرکوک تحت کنترل بغداد از طریق خط لوله نفت اقلیم کردستان به دریای مدیترانه منتقل می شود موافقت بغداد با این روند نشانه مشروعیت بخشیدن به سیاست مستقل نفتی اقلیم کردستان دانسته شده و مدرن دیپلماسی آن را در تثبیت موقعیت اقتصادی و سیاسی آن تاثیرگذار دانسته است.
مدرن دموکراسی بهبود نسبی رابطه میان اربیل و بغداد را در تثبیت امنیت در این کشور تاثیرگذار خوانده و تاکید کرده است که ادامه این روند به بهبود وضعیت هر دو منجر خواهد شد. این نشریه تاکید کرده است دولت عراق باید درک کند که بهبود وضعیت اقلیم کردستان و رعایت حقوق کردها از جمله اجرای ماده 140 در مورد مناطق مورد مناقشه و تفاهم در مورد نفت و بودجه می تواند به تثبیت امنیت و بهبود وضعیت کل عراق کمک کند.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما