به گزارش کردپرس، مجتمع کشت و صنعت مهاباد یکی از طرح های صنایع تبدیلی کشاورزی قبل از انقلاب است که در دوره 15 ساله 1340 تا 1355به وجود آمد و در نوع خود در ایران و خاورمیانه بی نظیر بود. این مجتمع صنعتی با افق برنامه ریزی آن تا سال 2035 تعریف شده بود اما نمی دانست که بیست و یک سال بعد و در سال 1386، چهل تکه می شود و خبری از رشد و توسعه نیست.
این واحد تولیدی در همان ابتدای کار هم قرار بود، برای 77 هزار نفر شغل و کار مستقیم فراهم کند اما خبر نداشت که بعدها حتی ازعهده پرداخت حقوق کارگرانش بر نمی آید و 70 نفر از آنها را اخراج و بقیه را هم آواره می کند.
این مجتمع نقطه قوتی از لحاظ صنعتی در شهر محسوب می شود که می توانست علیرغم سودآوری و اشتغال، عرصه اقتصادی مهاباد را نیز برجسته سازد.
اما داستان پرغصه شرکت سرمایه گذاری سبز، از زمانی شروع شد که در سال 86 این مجتمع صنعتی به بخش خصوصی واگذار و به شرکت های متعدد تقسیم شد و وام های کلانی نیز دریافت کردند تا اینکه در نهایت شرکت های چهار گانه سبز «کشت و صنعت مهاباد»، «مجتمع دامداری و صنعتی مهاباد»، «مجتمع هما مرغ مهاباد» و «سردخانه زمزم مهاباد» باقی ماند و این مجموعه نیز طی مزایده به شخص واگذار و به طور کامل فاتحه رشد و توسعه و اشتغال در آن خواند شد.
با گذشت 7 سال از زمان خصوصی سازی مجتمع کشت و صنعت مهاباد، این مجتمع نه تنها توسعه و رونقی پیدا نکرد، بلکه تعطیلی کامل و رکود برتمام واحدهای صنعتی و تولیدی زیرمجموعه سایه انداخت.
مدیران مجموعه کشت و صنعت مهاباد اقدام به فروش بیش از 50 هکتار از زمینهای زراعی این مجموعه، فروش سالنهای مرغ گوشتی، واگذاری تأسیسات پروار بندی گوساله، تعطیلی کشتارگاه گاو گوسفند، تعطیلی واحدهای پرورش مرغ، تعطیلی کارخانه جوجه کشی و مرغ مادر کردند.
بحران مدیریتی وعدم توانایی مدیران جدید در پرداخت اقساط تسهیلات دریافتی از بانک ها و مطالبات اداره امور مالیاتی، پرداخت حقوق و معوقات کارگران، مرغداران، بدهی های میلیاردی و حتی قبوض انشعابات برق و گاز نیز دامن گیر این مجموعه شد و در نهایت چیزی که از کشت و صنعت باقی ماند، چند واحد کوچک با اخراج نیروی کار بالا بود.
بحران سال 95 و مزایده مبهم کشت و صنعت مهاباد
در مرداد ماه سال 95 بود که بحران در این مجتمع صنعتی بالا گرفت و همزمان با تعطیلی واحدهای مختلف این مجموعه و بلاتکلیفی و تحصن های چندین باره کارگران، 70 کارگر از مجموعه کشت و صنعت مهاباد اخراج شدند، به نحوی که به گفته برخی از کارگران با آن ها تسویه حساب اجباری صورت گرفت.
سرانجام در آذر ماه سال همان سال، بعد از سالها بحران مدیریتی، عادل سیمینبیل یکی از طلبکاران عمده این مجموعه در ازای طلب ۲۷ میلیارد تومانی اش از کشت و صنعت مهاباد که به دنبال شکایت از این شرکت موفق به اخذ حکم مزایده اموال این شرکت شده بود، توانست با قیمت پیشنهادی ۳۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان مالک این شرکت شود.
مزایده ای که هنوز هم دارای ابهامات عجیب و غریب است و در آن برهه اعتراضات کارگران را در پی داشت.
دی ماه سال 95 بود که زمزمه شراکت 50 درصدی کارآفرین نمونه و یکی از مرغداران شهرستان مهاباد در دو بخش شرکت "هما مرغ" و شرکت "سردخانه زمزم" اعلام شد و بقیه واحدها نیز توسط نماینده دادگاه توقیف شد.
شراکت برنده مزایده با شریک جدید منفعتی برای کارگران نداشت و برنده ی مزایده با دریافت 8 میلیارد از شریک جدید خواستار رفع و رجوع مشکلات کارگران شد و مطالبات کارگران همچنان معلق ماند.
واگذاری کشت و صنعت به عوامل دولتی پشت پرده
اواخر دی ماه همان سال در جریان سفر یک روزه قربانعلی سعادت، استاندار وقت آذربایجان غربی، به مهاباد جمعی از کارگران کشت و صنعت مهاباد جلوی درب فرمانداری این شهر تجمع کرده و خواستار رسیدگی استاندار به وضعیت موجود شدند.
سعادت در آن زمان در جمع خبرنگاران گفت: مجموعه کشت و صنعت مهاباد در دولت های قبلی به افرادی واگذار شده که صلاحیت این واگذاری را نداشته اند و گاها از عوامل دولتی پشت پرده بوده اند.
او با اشاره به ضروت ورود دستگاه قضایی جهت چاره یابی و تجمیع دوباره مجموعه افزود: این افراد به صورت غیر کارشناسی و غیر انسانی به فروش و تفکیک کردن این مجموعه ی صنعتی اقدام کرده اند و این مسائل باعث به وجود آمدن مشکلات فراوانی برای تولید کنندگان و کارگران کشت و صنعت شده است هر چند این مجموعه متعلق به بخش خصوصی است بنابراین برگرداندن آن به وضعیت اولیه بسیار سخت است و تا کنون دارای مالکین فراوانی است.
راه اندازی مجدد کشت و صنعت بعد از سال ها وقفه
دو سال بعد در آذر ماه سال 97 بعد از بارها تجمعات کارگری این مجموعه، اینبار معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان مهاباد از فعالیت مجدد مجتمع کشت و صنعت مهاباد بعد از مدتها وقفه خبر داد و گفت: این مجتمع با همت و سرمایه گذاری دو سرمایه گذار، دوباره احیاء شده و به چرخه تولید و اشتغالزایی بازگشته و جان تازه ای گرفته است.
ایرج شجاعی اظهار کرد: کشتارگاه طیورکشت و صنعت مهاباد بزرگترین واحد کشتارگاه غرب کشور است که با سرمایه گذاری 20 میلیارد تومان دوباره شروع به کار کرده و با راه اندازی این کشتارگاه 180 نفر مشغول به کار شده اند.
رضا سواری مدیر گشتارگاه کشت وصنعت و یکی از شرکای مزایده هم گفت: این کشتارگاه سالانه ظرفیت کشتار و تولید 15 هزارتن گوشت مرغ را داراست و درحال حاضر هم در این واحد از به روزترین امکانات و تجهیزات استفاده می شود
مقرر شد تا این مجتمع با سرمایه گذاری کار آفرینان بنام مهابادی، رضا سواری و عزیز حسینی دوباره دست به کار و موجب اشتغال ۴۰۰ نفر با خط تولید جدید که در هر ساعت توانایی کشتار ۴ تا ۵ هزار قطعه مرغ را دارد و سالانه ۱۴ هزار و ۵۰۰ تن گوشت مرغ و ۱۵ میلیون جوجه یک روزه را تولید و روانه بازارهای مصرف میکند، گردد.
اکنون بعد از کش و قوس های فراوان مسئله مزایده در مراجع قضایی در حال شفاف سازی و پیگیری است و پرونده پیچیده این مجتمع صنعتی بعد از راه اندازی دوباره خط تولید هنوز هم تهدید می شود.
(گزارش های کُرد پرس از این مجتمع ادامه دارد...)
نظر شما