بین قرنطینه و ایزوله تفاوت وجود دارد؛ ایزوله کردن به معنای جداسازی مبتلایان قطعی به یک بیماری عفونی از دیگر افراد است. اما قرنطینه به معنی محدودکردن تردد افرادی است که در معرض یا در تماس با مبتلایان بودهاند. افراد درون یک قرنطینه ممکن است سالم باشند، ممکن است خود ندانند که آلوده شدهاند یا اینکه علائم نداشته باشند.
در حال حاضر بخش های وسیعی از دنیا و چند استان در کشورمان درگیر ویروس کرونا شده اند که متاسفانه چند صد نفر از هم میهنانمان جان خود را از دست داده و تعدادی نیز در حال مبارزه با آن هستند ضمن قدر دانی وخدا قوت به تمامی کادر درمان اعم از پزشکان وپرستاران و پرسنل بیمارستان ها ومراکز خدمات درمانی و دولتمردانی که در این راه دشوار مشغول مبارزه با این مهمان ناخوانده وشوم هستند.
یقینا یکی از مهمترین راهکارهای غلبه بر بیماری هایی که ماهیت اپیدمیک وهمه گیری به خود میگیرند کاهش ترددهای روزانه و ممنوعیت ورود وخروج از شهرها و در نهایت منازل است.
اقدامی که اگر در شهر قم انجام میشد شاید با این حجم از همه گیری کرونا مواجه نمیشدیم همانگونه که چین در ووهان مرکز صدور کرونا انجام داد.
اما آنچه که کار قرنطینه شهرها و خانه ها را در ایران با مشکل وچالشی عمیق مواجه ساخته وسبب گردیده مردم اعتنای چندانی به دستورالعمل های کاهش تردد و خروج از خانه نشان ندهند.
به قطع یقین در وهله نخست مشکلات اقتصادی و در آمدی و پرداخت هزینه های زندگی اعم از خرج روزانه تامین مایحتاج خورد وخوراک، اقساط، پول آب وبرق و گاز، اجاره منزل .... است که عموم مردم وبیش از هشتاد درصد جامعه ایران که عمدتا زیر خط فقر زندگی میکنند به منع خروج از خانه و دستورات دولت در خصوص قرنطینه خانگی توجهی نداشته باشند و پس از آن فقر فرهنگی و نبود شعور کافی که مختص مردمی است که هر اتفاقی رخ میدهد فورا بار کرده و د. ترافیک شانزده ساعته جاده های شمال قلیان می کشند
براساس قوانین بین الملل چنانچه دولتها درشهر یامنطقه ای در کشور خود و دراثر همه گیری بیماری و برای مبارزه با آن مجبور به اعمال قرنطینه شوند آن دولتها موظف هستند که مایحتاج عمومی از قبیل نان و غذا را به صورت رایگان به مردم تحت قرنطینه ارائه نموده و ایضا برای کمک به آنها روزانه مبالغی به حساب خانوارها واریز کنند مشابه کاری که دولت ژاپن همینک برای مردم برخی از شهرهای قرنطینه شده خود میکند به طوریکه روزانه هشتاد دلار به آنها پرداخت می کند و یا امهال و بخشس اقساط وام ها و رایگان کردن هزینه های آب و برق وگازو.... اما متاسفانه در کشور ما واز آنجا که در مدیریت بحران ضعفهای فراوان داشته و موازی کاری های بسیار به چشم میخورد سبب میگردد مردم به قوانین قرنطینه توجهی نکنند.
در این روزها مرتب از مردم میخواهیم از خانه خارج نشوند. خب مردم هم میخواهند اطمینان حاصل کنند که اگر از خانه خارج نشدند چه کسی قرار است مایحتاج خورد وخوراکشان راتهیه کند.
چه کسی قرار است اقساط بانک ها را پرداخت کندو...... اما متاسفانه دولت این اطمینان وباور قلبی را به واسطه ناتوانیش که ریشه در برخی سیاست های غلط داشته نمینواند به مردم بدهد وفقط به چند دستور کاغذی اکتفا کنند مثلا به بانک ها گفته اقساط مردم استانهای در گیر با کرونا را سه ماه امهال کنید.
به نظر شما کدام بانک از این دستور ات کاغذی تبعیت میکند همین دیروز تعداد زیادی از مردم وعمدتا ضامنین و وام گیرندگان با اخطار بانک ها مبنی بر پرداخت اقساط مواجه شده اند.
به هر حال و از آنجا که مشخص نیست کرونا چه زمانی سایه شومش را از کشور و دنیا برخواهد چید وهمچنین فقدان اعتماد مردم نسبت به اینده زندگی خود و ترس و بیم از دست دادن منابع در آمدی هیچ قرنطینه ای کار ساز نخواهد بود.
*مشاور رسانه ای فرماندار کرمانشاه
نظر شما